Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

23 Γαλάζιες σημαίες στη Μαγνησία

Στην έβδομη θέση του σχετικού πίνακα βρίσκεται ο νομός Μαγνησίας αναφορικά με τις γαλάζιες σημαίες που αποδόθηκαν σε ακτές της.
Συνολικά στη Μαγνησία στο πρόγραμμα εντάσσονται 23 ακτές έναντι 29 το 2008 και 24 το 2007.

Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε περίπου 40 χώρες, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education - Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Τα κριτήριά του είναι δεδομένα από την αρχή και σχεδόν όλα «Υποχρεωτικά- όσο και Αυστηρά». Το βασικό Κριτήριο για το ξεκίνημα της υποψηφιότητας μιας ακτής που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον σημείου δειγματοληψίας από το οποίο λαμβάνεται δείγμα νερών κολύμβησης για μικροβιολογική ανάλυση.

Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, τα οποία αποστέλλουν τα αποτελέσματα στη Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων για να τα παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Τα αποτελέσματα ανανεώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα και αφορούν δύο δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται ανά 15-17 ημέρες.

Οι οκτώ ακτές στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου που προτάθηκαν από τη ΔΗ.Τ.Ε.Β. βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντάσσονται και φέτος στο «πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες» που έρχεται να πιστοποιήσει την άριστη ποιότητα των ακτών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, οι ακτές, Άναυρος Αλυκές, δημοτική πλαζ Αλυκών, Αμαρυλλίδα, Αμφανών, Ξενία, Πλάκες και στα Πευκάκια .

Oι υπόλοιπες ακτές της Μαγνησίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», είναι οι εξής:

Δήμος Μηλεών: Καλά Νερά, Κορώπη/Μπούφα, Συκιά, Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών.

Δήμος Αρτέμιδας: Πλατανίδια.

Δήμος Αγριάς: Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς

Δήμος Αισωνίας: Χρυσή Ακτή Παναγίας

Δήμος Σκιάθου: Κουκουναριές, Καναπίτσα, Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Τρούλος, Βρομόλιμνος, Αγ. Παρασκευή/Πλατανιάς, Βασιλιάς.

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος 28/5/2009

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template