Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Η Νομαρχία Μαγνησίας εγκληματικά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η Νομαρχία Μαγνησίας εγκληματικά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου
Παρόλη την έκκληση για αναστολή της ψηφοφορίας που έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι έως ότου ενημερωθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις απόψεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, των επιστημόνων που τάσσονται κατά της εκτροπής και των τοπικών οργανώσεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Πίσω από την παρέμβαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την συνέχιση των έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στάθηκαν σύσσωμα οι παρατάξεις της ΝΑΜ στην συνεδρίαση τους την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και μίλησαν για «θωράκιση του έργου» με το κοινό τους ψήφισμα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν το ομόφωνο ψήφισμα, ενώ στην ολιγόλεπτη παρέμβαση τους αναφέρθηκαν σαφώς σε όλους τους λόγους που κάνει εγκληματική και παράνομη την στάση αυτή της ΝΑΜ.
Η Θεσσαλία υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας λανθασμένης και εχθρικής προς το περιβάλλον αναπτυξιακής πολιτικής. Η εκτροπή ποταμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του νερού δεν είναι μόνο λάθος πρακτική, αλλά αντιτίθεται και στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Η πλήρης ανάκαμψη του υδατικού δυναμικού προϋποθέτει συνδυασμό μέτρων με βάση τις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Καμία αναφορά όμως στο ΝΣ δεν έγινε σε πραγματικά στοιχεία για την βιωσιμότητα αυτού του φαραωνικού έργου. Δεν μίλησε κανείς για το γεγονός πως ο Αχελώος σήμερα έχει λιγότερο νερό απ' ό,τι 30 χρόνια πριν. Κανείς δεν ανέφερε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου είναι πολύ μεγαλύτερο από τους κατοίκους που ζούνε πλησίον της ροής του ποταμού και το ετήσιο υδατικό αποτύπωμα κάθε Έλληνα είναι 2.400κ.μ. το χρόνο, κοντά σε αυτό των Η.Π.Α. (2.480κ.μ.) ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240κ.μ. Μόνο ανακρίβειες και δικαιολογίες ανταλλάχτηκαν μεταξύ όλων των συμβούλων. Έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση λόγω του λαϊκισμού των «πολιτικών» που καλλιεργούν επί χρόνια ένα κοντόφθαλμο τοπικιστικό αίτημα και σήμερα υποκλίθηκαν σε αυτό, χωρίς να τολμήσουν να πουν στους πολίτες στοιχειώδεις αλήθειες για τα σημερινά αδιέξοδα.
Η πίεση που γίνεται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ (ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε διακριτικά από την συνεδρίαση, γιατί άραγε?), είναι προς την παράνομη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτού του έργου, αφού το ΣτΕ έχει κάθε φορά αποφανθεί αρνητικά σε αυτό και η ΕΕ έχει αποσύρει κάθε στήριξη, αφού δεν έχει ληφθεί υπόψιν η Οδηγία για το νερό, η οποία αποτελεί νόμο της Ελλάδας. Η θέση να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του έργου δεν αρμόζει σε μια εποχή που η χώρα μας κρίνεται για τις σπατάλες και τον υπερδανεισμό της και στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων κατασκευών.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, λυπούμαστε για την συμπεριφορά του που στηρίζει την εκτροπή, υποκλινόμενο στην «αγορά» των ψήφων της Θεσσαλίας μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων και στις επιταγές των κατασκευαστικών εταιρειών. Εκτίμησή μας είναι ο,τι αριστερά δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν είναι οικολογική. Και τα «καλά πυρηνικά», οι «εκτροπές» και η «αγροτική ανάπτυξη» που επαγγέλλεται, απέχουν πολύ μιας σύγχρονης εναλλακτικής και οικολογικής αριστεράς που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνημα ανατροπής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν οτι καμία απόφαση της ΝΑΜ, που στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου και «συμπτωματικά» την καταδίκη της φύσης και των κατοίκων της Θεσσαλίας, δεν μπορεί να εμποδίσει τους κατοίκους και τις οικολογικές οργανώσεις να σταματήσουν το έργο με τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους. Αντίθετα, ζητάμε να κάνει η ΝΑΜ την διαφορά προχωρώντας στην στήριξη της αλλαγής της πολιτικής για τη διαχείριση του νερού ακούγοντας την φωνή της λογικής. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε μεταξύ άλλων:
 • Στήριξη των αγροτών για στροφή στις λιγότερο υδροβόρες βιολογικές καλλιέργειες που θα μπορούν να τους εξασφαλίζουν ένα δίκαιο εισόδημα, αλλά και να συμβάλλουν σε αγροτική παραγωγή υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και περιορισμό των εξαιρετικά υδροβόρων καλλιεργειών όπως το βαμβάκι. Εκπαίδευση των αγροτών, ειδικά των νέων, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών, αλλά και γενικότερα των φυσικών πόρων
 • Κατασκευή μικρών ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών, ειδικά στα ορεινά τμήματα της λεκάνης του Πηνειού και χρηματοδότηση μέτρων που στοχεύουν στην εξοικονόμηση νερού σε άρδευση και ύδρευση
 • Αντικατάσταση των συστημάτων επιφανειακής άρδευσης με συστήματα υψηλής απόδοσης που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση νερού και ενέργειας (στάδγην ή υπόγεια άρδευση, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων)
 • Έλεγχος της κατανάλωσης νερού από τις γεωτρήσεις με την υποχρεωτική εγκατάσταση υδρόμετρων και κοστολόγηση της χρήσης ανάλογα με την αντλούμενη ποσότητα και δραστικό περιορισμό (έως και απαγόρευση) των αντλήσεων σε περιοχές όπου παρατηρούνται φαινόμενα υφαλμύρωσης. Αναστολή έκδοσης νέων αδειών ανόρυξης γεωτρήσεων, ειδικά στις πιο ευάλωτες περιοχές, καταγραφή των γεωτρήσεων και κλείσιμο όλων των παράνομων
 • Πολιτικές για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και προστασία των φυσικών διαδρομών του νερού
 • Εγκατάσταση σύγχρονου δικτύου λήψης υδρομετρικών και μετεωρολογικών δεδομένων με σκοπό την αξιόπιστη εκτίμηση του υδατικού δυναμικού του διαμερίσματος και τη λήψη των αναγκαίων διαχειριστικών μέτρων
 • Δημόσιος διάλογος και εμπλοκή των πολιτών στις αποφάσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στην ίδια τη Θεσσαλία
 • Άμεση αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στις περιοχές της Μεσοχώρας και της Συκιάς που έχουν βάναυσα πληγωθεί από τα έργα εκτροπής
 • Η υπόθεση του Αχελώου δεν είναι μόνο θεσμικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και ευκαιρία αξιολόγησης της ικανότητας και της επιθυμίας των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, να απομακρυνθούν από το καταστροφικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και να στηρίξουν βιώσιμες και αειφορικές πολιτικές. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε στις επόμενες γενιές.

Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας
πληροφορίες: Τάκης Κολώνιας, 6945155897, Πάνος Ζαφειρίου, 6974959778

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
  follow me on Twitter

  Αξίζει να τα δείτε...

  Οι φίλοι μου στο Sync.gr

  ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template