Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Συγκεράστηκαν τρία ψηφίσματα, για να βγει ομόφωνη απόφαση για τον Αχελώο

Χρειάστηκαν τρία ψηφίσματα, ένα από κάθε παράταξη του νομαρχιακού συμβουλίου -πλην των Νέων Δρόμων- τα οποία τελικώς συγκεράστηκαν, μέχρι το νομαρχιακό συμβούλιο να λάβει σαφή ομόφωνη θέση υπέρ της συνέχισης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, ενώνοντας τη φωνή του στο πανθεσσαλικό μέτωπο που έχει συσταθεί απέναντι στη… διγλωσσία της Κυβέρνησης και την εμπλοκή του έργου στο ΣτΕ.
Το θέμα συζητήθηκε χθες, σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση του οργάνου, με το σύνολο των συμβούλων να συμφωνούν στην ολοκλήρωση του έργου, να διαφωνούν ωστόσο στη διατύπωση του ψηφίσματος… Οι μόνες αντιρρήσεις σημειώθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο από την πλευρά των οικολογικών οργανώσεων.
Την εισήγηση έκανε ο Νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας, ο οποίος ανέλυσε την επιχειρηματολογία της ΝΑΜ βάσει της οποίας είναι αναγκαία η συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο. Ο Νομάρχης σημείωσε ότι το έργο εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά αναγκαίο υδροδοτικό και υποστήριξε ότι η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, υπαγορεύει ότι μια περιοχή δεν μπορεί να στερείται βασικών υδατικών αποθεμάτων όταν υπάρχουν τεχνικές λύσεις. Επιπλέον προέβαλε την ολοκλήρωση των έργων σε ποσοστό 86% για τη σήραγγα και κατά 75% για το φράγμα της Συκιάς, καθώς και τη δαπάνη 392 εκ. ευρώ, στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώρια για πισωγυρίσματα…
Για… πρωτοχρονιάτικη «τούμπα» κατηγόρησε το Νομάρχη, Απ. Παπατόλια, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Χατζόπουλος, επικαλούμενος τη δέσμευση του πρώτου ότι το θέμα του Αχελώου θα συζητούνταν μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.
Σε… άλμα προς τα μπρος, παρέφρασε την… τούμπα, ο Νομάρχης, υποστηρίζοντας ότι η αναμονή άξιζε τον κόπο, προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένο ψήφισμα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι κινήσεις της επόμενης ημέρας.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ι. Πρίντζος, έκανε λόγο για έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη ροή πόρων για τη συνέχισή του επί θητείας Γιώργου Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και θέτοντας ζήτημα βούλησης της Κυβέρνησης για την προώθηση του έργου. Ο ίδιος έψεξε τη ΝΑΜ που αντί να εγκρίνει προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος, επέλεξε να μεταθέσει τη συζήτηση, εισπράττοντας τα δυσμενή σχόλια των άλλων εταίρων του θεσσαλικού κάμπου, ότι η Μαγνησία διαχωρίζει τη θέση της από το κοινό μέτωπο. Πάντως αναγνώρισε το γεγονός ότι η ΝΑΜ διόρθωσε το λάθος της και κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να παρέμβει προσωπικά υπέρ του Αχελώου.
Τη μετεξέλιξη της συζήτησης για τον Αχελώο σε επίπεδο κοινής συνεδρίασης των τεσσάρων νομαρχιακών συμβουλίων της Θεσσαλίας, πρόκρινε η παράταξη των Νέων Δρόμων, διά του επικεφαλής, Σάκη Κοκκίνη, ενώ ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Γ. Χαρμάνης, χαρακτήρισε κατάντια το έργο να βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί 30 χρόνια και μάλιστα, φέτος να μην προβλέπεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συνέχισή του.
Ως εθνικό έργο με πολλαπλά οφέλη, χαρακτήρισε το έργο του Αχελώου, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κ. Απ. Νάνος, υποστηρίζοντας ότι οι διενέξεις που ενισχύονται από τους οικολόγους, κινούνται στη λάθος κατεύθυνση.
Γενναία απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας να πει όχι στην εκτροπή του Αχελώου και στην… εκτροπή της λογικής, ζήτησε εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, Τάκης Κολώνιας, κάνοντας λόγο για μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί το πρωτότυπο βάσει του οποίου ο πλανήτης έχει οδηγηθεί στα όριά του.
Στην ανάγκη νερού για να συνεχίσει να έχει να… πίνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου και Διευθυντής Προγραμματισμού της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Κομνηνάκης, τασσόμενος υπέρ του έργου.
Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Κυβέρνηση για το μέλλον του έργου, ζήτησε εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Σ. Αναγνώστου, υποστηρίζοντας ότι η διοχέτευση του πλεονασματικού 10% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα δεν θα προκαλέσει περιβαλλοντική ζημία για την Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Αναγνώστου, με βάση το αρχικό ψήφισμα της νομαρχιακής αρχής έθεσε θέμα «κερκόπορτας» που ανοίγουν οι παρατηρήσεις για τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων.
Την άποψη ενίσχυσε και ο κ. Πρίντζος, υποστηρίζοντας ότι η Μαγνησία δίνει όπλα στους αντιπάλους τους, όμως κατηγορηματικά ο Νομάρχης, υπογράμμισε ότι με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις θωρακίζεται το έργο από τυχόν νέα εμπλοκή του και αντίθετα με τα όσα διατυπώθηκαν, απογυμνώνονται οι… εχθροί από επιχειρήματα.
Εκδρομή… στον Αχελώο, προέτρεψε να κάνει το νομαρχιακό συμβούλιο, το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης, υποστηρίζοντας ότι ήδη το περιβάλλον του Αχελώου, παρουσιάζει σημάδια καταστροφής.
Το ψήφισμα
Τελικώς, το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, που αποτέλεσε προϊόν σύνθεσης των τριών, ενώ θα επανέλθει με κοινό υπόμνημα προς την ΠΑΣΕ και το Υπουργείο για το σκέλος που αφορά στη διαχείριση των υδατικών πόρων:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του μεγάλου έργου της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, από τον άνω ρου του Αχελώου, ενός έργου Εθνικής σημασίας με αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, ενεργειακό, υδρευτικό χαρακτήρα, το οποίο θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλικής πεδιάδας, και θα της επιτρέψει να εκπληρώσει το σημαντικό ρόλο της για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.
Το έργο του Αχελώου μαζί με τα έργα Σμοκόβου, Κάρλας, Γυρτώνης και της Λίμνης Πλαστήρα, σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων, τη χρήση σύγχρονων συστημάτων ύδρευσης και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, θα αποκαταστήσει το υδατικό ισοζύγιο στο Θεσσαλικό κάμπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 600 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, που έχει σχεδιαστεί να μεταφερθούν στη Θεσσαλία από τον άνω ρού του Αχελώου υπολείπονται σε κάθε περίπτωση του 20% των νερών που χύνονται σήμερα στη θάλασσα στις εκβολές του Αχελώου.
Ουσιαστικά, έχει πλέον κριθεί τελεσίδικα στη συνείδηση των πολιτών η ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων και επομένως δεν χωρεί κανένα πισωγύρισμα με άλλοθι νέους σχεδιασμούς, μελέτες ή άλλες σκοπιμότητες, που θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις και θα οδηγήσουν στην ακύρωση του έργου.
Ζητούμε από την κυβέρνηση:
1. Να άρει τα φαινόμενα διχογνωμιών στο εσωτερικό της, να αποσαφηνίσει πλήρως τη στάση της και να δρομολογήσει την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του Φράγματος «Συκιάς» και την ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές των σταματημένων εργοταξίων, θα προκαλέσει μη αποκαταστάσιμες ζημίες στη σήραγγα, καθώς και δυσανάλογα υπέρμετρη πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στο τελικό κόστος των έργων
2. Τη γενναία χρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010 και, σε κάθε περίπτωση, με ποσό ύψους ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ίσο με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
3.Την επίσπευση της κατασκευής των έργων ταμίευσης και άρδευσης στη Θεσσαλία, με προτεραιότητα την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, την ολοκλήρωση των έργων της Κάρλας και της Γυρτώνης, καθώς και την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων της Κάρλας και του Σμοκόβου.
4.Την εξασφάλιση ενιαίας νομικής υποστήριξης για τη συνέχιση του έργου τόσο έναντι του ΣτΕ όσο και έναντι του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με την παράλληλη συνδρομή των Ν.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
5. Την άμεση ανάθεση και ολοκλήρωση εντός ενός έτους, των μελετών σύνταξης των σχεδίων διαχείρισης που καθυστέρησαν υπερβολικά και αναιτιολόγητα, με αποτέλεσμα να καταστήσουν το έργο ευάλωτο σε κάθε είδους προσφυγές. Τα σχέδια διαχείρισης πρέπει να υπηρετούν τους στόχους της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, της αντιμετώπισης της ανεπαρκούς άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της κάλυψης των αναγκών ύδρευσης των μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας, και τέλος της συνδυασμένης και ορθολογικής αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού, η οποία συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην κατάρτιση των σχεδίων οφείλουν να συμμετέχουν και τα τρία συναρμόδια υπουργεία, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία και διαβούλευση με τις Ν.Α. των περιοχών, όπου εντοπίζονται οι λεκάνες απορροής του ποταμού.
Τέλος, δηλώνουμε προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ότι από κοινού με τους υπόλοιπους φορείς της Θεσσαλίας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, δρομολογώντας διαδικασίες κοινών συνεδριάσεων των Νομαρχιακών Συμβουλίων όλων των Ν.Α. της Θεσσαλίας και να διεκδικήσουμε δυναμικά, αν χρειαστεί, με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου την ολοκλήρωση του έργου που θα αποτρέψει την περιβαλλοντική της υποβάθμιση και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του Θεσσαλικού χώρου. Η όποια άλλη πολιτική απόφαση που θα έθετε νέες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου, θα συνέχιζε το «ροκάνισμα» του χρόνου, θα προκαλούσε νέα καθυστέρηση ή ακόμη και το πάγωμα των έργων μεταφοράς, λειτουργώντας ως εργαλείο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την εμπέδωση της λογικής ότι το νερό είναι εμπόρευμα από το οποίο μπορούν να απομυζούν τεράστια κέρδη μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Καλούμε, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργιο Παπανδρέου να παρέμβει προσωπικά υπέρ της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, που είναι όραμα δεκαετιών του Θεσσαλικού λαού».
Σημειώνεται ότι ακόμη και μετά την ομόφωνη ψήφισή του, ο κ. Κολώνιας έθεσε θέμα αναβολής της απόφασης, ενώ χαρακτήρισε τους συμβούλους «πρόβατα», χαρακτηρισμό που αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template