Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Πυρκαγιά στη Μονή Φλαμπουρίου

Σε πύρινη κόλαση έδιναν μάχη έως το βράδυ πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη δασική περιοχή Φλαμπουρίου, στα διοικητικά όρια του δήμου Ιωλκού και της κοινότητας Μακρινίτσας.
Με μοναδικά μέσα φτυάρια, τσάπες και μικρά σακίδια με νερό δασοπυροσβέστες πάλευαν με τη φλόγες που κατασπάραζαν εκτάσεις χαμηλής βλάστησης σε μια περιοχή που δεν μπορούσε να προσεγγίσει κανένα πυροσβεστικό όχημα ούτε μηχάνημα. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο επτά ώρες περίπου μετά την έναρξή της.
Η Μαγνησία έμεινε «απογυμνωμένη» από εναέρια πυροσβεστική δύναμη, καθώς τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία σταθμεύουν στη Ν. Αγχίαλο, είχαν σηκωθεί για να συνδράμουν στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στη Χαλκίδα.
Μόλις στις 7 το απόγευμα –ήδη η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο από τις 2:30 το μεσημέρι περίπου- επέστρεψε στη Μαγνησία ένα από τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Πρόλαβε όμως μόλις δύο ρίψεις νερού πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Με μικρότερες διάσπαρτες εστίες φωτιάς είχαν να παλέψουν από αργά το απόγευμα τα πεζοπόρα τμήματα. Γύρω στις 9 το βράδυ η εικόνα που έδιναν οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν ότι η πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε δασική έκταση 300 στρεμμάτων, ήταν υπό έλεγχο.
Περίπου 25 δασοπυροσβέστες χρειάστηκε να κάνουν πεζοπορία τριών χιλιομέτρων από το σημείο που σταμάτησαν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα μηχανήματα μέχρι την εστία της πυρκαγιάς.
Η φωτιά μαινόταν το μεσημέρι ανεξέλεγκτη και το έργο των πεζοπόρων τμημάτων ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού μόνο με τα ελάχιστα μέσα που κουβαλούσαν προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τις πύρινες γλώσσες.
Τα πυροσβεστικά οχήματα και τα μηχανήματα της Νομαρχίας, ακινητοποιήθηκαν πολύ πριν την εστία, καθώς το σημείο ήταν δύσβατο και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να προσεγγίσουν.
Μόνο από αέρος θα μπορούσε έγκαιρα να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Όμως, οι θέσεις στάθμευσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Ν. Αγχίαλο ήταν το μεσημέρι κενές, αφού σύμφωνα με τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο Μπ. Τσαμπάζη, που βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, είχαν πάρει νωρίτερα εντολή να σηκωθούν για την κατάσβεση φωτιάς στη Χαλκίδα.
Η πυρκαγιά ήταν μακριά από το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Φλαμπουρίου. Το δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης ευτυχώς βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δεν ήταν μεγάλης έντασης, ενώ η κατεύθυνση του ανέμου δεν άλλαξε, κάτι που θα κατηύθυνε τις φλόγες προς το Πουρί.
Η πρώτη αποτίμηση της καταστροφής έλεγε ότι σε στάχτη μετατράπηκε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος 11/6/2009

Χθες έγραψα με ερωτηματικό, πως άρχισαν τα "όργανα", μ' αφορμή τις πυρκαγιές σε Αλμυρό και Περίβλεπτο.
Εκεί έκαψαν χωράφια και καλιέργειες, το βιος δηλαδή συνανθρώπων μας.
Τώρα κάηκαν 300 στρέμματα παρθένου δάσους μοναδικής ομορφιάς στο Πήλιο, δηλαδή το "βιος" όλων μας!
Το αλαλούμ με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που περιγράφει το ρεπορτάζ, δείχνει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έβαλε μυαλό απ' την πύρινη λαίλαπα του 2007.
Ευτυχώς που δεν είχαμε δυνατούς ανέμους, που θα την έστρεφαν προς το Πουρί!
Τώρα αν εγώ ρωτήσω, αν ......λέω τώρα, η πυρκαγιά αυτή είναι άσχετη με τα σχέδια διάνοιξης του οδικού άξονα Αγιόκαμπος-Σκλήθρο-Κεραμίδι-Πουρί, (που περνά μέσα απ' το παρθένο δάσος) και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;;;
Μεγάλη φαντασία θα μου πείτε ότι έχω. Εφιαλτική θα έλεγα.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template