Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Εγκαταλείπουν οι γιατροί το Ε.Σ.Υ

Σχεδόν ένας γιατρός την ημέρα εγκαταλείπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας! Μόνο από την αρχή του έτους και μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, όπως προκύπτει από τις σχετικές δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δήλωσαν παραίτηση από το ΕΣΥ 86 γιατροί από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία ιδίως της περιφέρειας.
Το κύμα των παραιτήσεων καταγράφεται πιο έντονο κυρίως τα τελευταία τρία έτη, με χρονιά κορύφωσης το 2008 που αποχώρησαν από το ΕΣΥ 157 γιατροί οι οποίοι ουδέποτε αντικαταστάθηκαν, σημειωτέον ότι στα στοιχεία που παρατίθενται δεν συμπεριλαμβάνονται οι παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης που αποτελούν ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για το ΕΣΥ καθώς η πλειονότητα της πρώτης «φουρνιάς» γιατρών που εγκαινίασαν το εθνικό σύστημα υγείας στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οδεύει προς τη σύνταξη μέχρι και το 2015.
Μάλιστα. σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο ρυθμός συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις κάθε χρόνο, -πλέον ο ετήσιος αριθμός είναι 160 γιατροί- ενώ το 2015 αναμένεται η πιο μεγάλη… έξοδος από συστάσεως του ΕΣΥ: υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν 770 γιατροί από τους ήδη υπηρετούντες.
«Το ΕΣΥ είναι αυτό που μας διώχνει», λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην περιφέρεια όπου οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αλλά και το εξοντωτικό ωράριο με τις συνεχείς εφημερίες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.
Οι αποχωρήσεις γιατρών από νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν ως συνέπεια κλινικές περιφερειακών νοσοκομείων να υπολειτουργούν, ή να κινδυνεύουν ακόμη και να κλείσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου όπου προσφάτως μπήκε «λουκέτο» στην Καρδιολογική Κλινική και την Παιδιατρική κλινική μετά την αποχώρηση των γιατρών των δύο κλινικών.
Έτσι, μοιραία, όταν ανακύπτει παιδιατρικό ή καρδιολογικό πρόβλημα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να καλέσουν ιδιώτες συναδέλφους τους για να εξετάσουν τους ασθενείς ή να τους παραπέμπουν στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Για μαζική έξοδο από το ΕΣΥ κάνουν λόγο πλέον οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας ότι η τάση που έχει καταγραφεί τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, δεδομένου ότι έπεται και της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψαν οι γιατροί με το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία ρυθμίζει μια σειρά από προϋποθέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως πχ ωράριο, εφημερίες, αύξηση αμοιβών.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος 11/6/2009

Η φωτογραφία είναι από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για τις εφημερίες και τις ελλείψεις προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μήπως είδε ή άκουσε τίποτα για όλ' αυτά ή είναι απασχολημένος με την παραλαβή και ανάλυση του μηνύματος των ευρωεκλογών;

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template