Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Τρεις πυρκαγιές χθες στη Μαγνησία

Τρεις πυρκαγιές, οι πρώτες του φετινού καλοκαιριού στη Μαγνησία, προκάλεσαν χθες μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων και υπηρεσιών.
Και οι τρεις, μία στο Περίβλεπτο και δύο σχεδόν ταυτόχρονα στον Αλμυρό, ξέσπασαν μεσημεριανές ώρες.
Συνολικά σε στάχτη μετατράπηκαν 1.200 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Το κρας-τεστ για την κατάσβεση πυρκαγιών μπορεί να το πέρασαν με επιτυχία οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι, όμως, κάτοικοι του Αλμυρού, οι οποίοι αδιαφόρησαν στα δύο πύρινα μέτωπα.
Στο Περίβλεπτο, ωστόσο, στην …πρώτη γραμμή της «μάχης» με τις φλόγες βρέθηκαν αγρότες με 17 τρακτέρ, οι οποίοι με την έναρξη της πυρκαγιάς έκοψαν τα μέτωπα περιορίζοντας την καταστροφή μέχρι την άφιξη ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης.
Διαφορετική εικόνα αντίκρισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στον Αλμυρό, καθώς οι αγρότες δεν πτοήθηκαν στη θέα των εκτάσεων που καίγονταν.
Οι δύο πυρκαγιές στον Αλμυρό ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, γύρω στις 4:30 το μεσημέρι. Η μία μεταξύ Αλμυρού και Κουρί, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής από το δάσος, χωρίς όμως να καταφέρει να επεκταθεί τελικά και η δεύτερη στην περιοχή της SOVEL, αλλά μακριά από τις εγκαταστάσεις της μονάδας.
Οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής συμμετείχαν στην κατάσβεση των δύο πυρκαγιών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο μηχανήματα της Νομαρχίας και ένα του δήμου, που δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες. Οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο στις 7:30 το απόγευμα.
Το έργο πυρόσβεσης ήταν δύσκολο στο μέτωπο της SOVEL, λόγω του δύσβατου ορισμένων σημείων. Από την πυρκαγιά, με εστία μέσα στον περίπολο αγροικίας, κάηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 600 στρέμματα σιτηρών, ενώ στο Κουρί 100 περίπου στρέμματα με καλλιέργειες.
Τα αίτια πρόκλησής τους ερευνώνται από τις ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής. Στο Κουρί πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από θεριζοαλωνιστική μηχανή.
Πριν τις πυρκαγιές στον Αλμυρό, «συναγερμό» σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, φωτιά στο Περίβλεπτο, στη θέση Βρύση-Πολυζέϊκα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ως «ένοχο» παράνομο σκουπιδότοπο σε ρέμα, που είχε καλυφθεί με στρώμα από χνούδι λεύκας, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για πρόκληση πυρκαγιάς με τη ρίψη ενός τσιγάρου.
Στο Περίβλεπτο, οι αγρότες που δεν είχαν προλάβει να θερίσουν τις εκτάσεις τους κινητοποιήθηκαν άμεσα, μόλις αντιλήφθηκαν τη φωτιά. Με 17 τρακτέρ έσπευσαν στο σημείο και δημιούργησαν ζώνες, αποκόπτοντας την επέκτασή της.
Τη φωτιά έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο οκτώ πυροσβεστικά οχήματα.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος 10/6/2009

Άρχισαν τα "όργανα";;;

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template