Έλεγχοι από την ΕΕ για την ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων
Από την 1η έως τις 5 Μαρτίου ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτονται τη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα της διαδικασίας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που αποτελεί βασική συνιστώσα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων.
Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στη Βουλή στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Παράλληλα, είπε η κ. Μπατζελή, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2009.
Μετά τις 15 Μαρτίου θα χορηγηθούν οι συνδεδεμένες με την παραγωγή κοινοτικές ενισχύσεις σε βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα, καθώς και τα διάφορα ποιοτικά παρακρατήματα, που προβλέπονται από την καινούργια ΚΑΠ.
ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΛΗΡΟΣ
Περίπου 168.000 Έλληνες αγρότες, δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης, δεν θα εισπράττουν από φέτος κοινοτικές επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 18.752.937 ευρώ. Αυτό γνωστοποίησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υιοθέτησε το κριτήριο των 200 ευρώ, κάτω από τα οποία δεν θα χορηγείται ενιαία κοινοτική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ελέγχου υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ, η χώρα μας μπορούσε να επιλέξει την περικοπή της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης είτε μεταξύ του ποσού των 100 μέχρι των 400 ευρώ, είτε μεταξύ των 4 έως 10 στρεμμάτων, επισήμανε η κ. Μπατζελή. Τελικά, επελέγη το ποσό των 200 ευρώ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, όσοι αγρότες εισέπρατταν κάθε χρόνο ενιαία κοινοτική ενίσχυση μέχρι 200 ευρώ, τη χάνουν. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία (για το 2008) του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνολικός αριθμός των εν λόγω δικαιούχων ανέρχεται σε 168.581 άτομα. Εξ αυτών οι 21.032 χαρακτηρίζονται, με βάση τα ίδια στοιχεία, ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι 147.549 ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Το συνολικό ποσό της απώλειας από την περικοπή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 200 ευρώ ανέρχεται, με βάση πάλι τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα 18.752.937 ευρώ (2.442.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 16.410.000 ευρώ για τους χαρακτηριζόμενους ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).
Οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης, που από φέτος χάνουν τις κοινοτικές τους επιδοτήσεις, δεν χάνουν και τα ατομικά του δικαιώματα (2010 και 2011), που τους έχουν διανεμηθεί. Αν δεν κάνουν τίποτα μέσα στη διετία, τότε τα δικαιώματά τους – που φυσικά αντιπροσωπεύουν χρήμα – επιστρέφουν στο Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων.
Ειδάλλως, έχουν δύο επιλογές: Είτε μπορούν να μεταβιβάσουν ή ενοικιάσουν τα δικαιώματά τους, αλλά κατά προτίμηση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί διαφορετικά τους επιβάλλονται παρακρατήσεις από 5% έως 30% της αξίας του δικαιώματος, είτε θα πρέπει να εξαγοράσουν από άλλους αγρότες δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης και κλήρο, ώστε να περάσουν το «κατώφλι» των 200 ευρώ και να έχουν δικαίωμα να εισπράττουν και πάλι ενιαία ενίσχυση.
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου