Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αρσενικό στο νερό των Κάτω Λεχωνίων

Διπλάσια και τριπλάσια ποσοστά υπερβάσεων σε αρσενικό και νικέλιο σε γεώτρηση των Κάτω Λεχωνίων. Το παραπάνω έδειξαν τα αποτελέσματα μετρήσεων του ιδιωτικού εργαστηρίου του κ. Γούναρη, ενώ αμέσως ο δήμος προχώρησε στη διακοπή της υδροδότησης της περιοχής από τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Ανάστατοι οι κάτοικοι από την ύπαρξη των τοξικών στοιχείων στο πόσιμο νερό!
Την ίδια στιγμή έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ, η οποία προχώρησε χθες σε δειγματοληψίες στην περιοχή, κάνει λόγο για περίφραχτες και ακαθάριστες γεωτρήσεις, που δεν πληρούν τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.
Χθες αργά το βράδυ είχε στα χέρια του ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος τα αποτελέσματα των αναλύσεων των νερών από τις γεωτρήσεις των Κάτω Λεχωνίων, αποτελέσματα που δυστυχώς επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την έκθεση του ΙΓΜΕ για ύπαρξη νικελίου και αρσενικού στο πόσιμο νερό της περιοχής.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ιδιωτικού εργαστηρίου του κ. Γούναρη πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και αναλύσεις σε δείγματα πόσιμου νερού που λήφθηκαν από τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή. Ανιχνεύτηκε αρσενικό και νικέλιο σε μία γεώτρηση στη θέση «Μεταμόρφωση» και μάλιστα σε ποσοστά διπλάσια και τριπλάσια από ό,τι προβλέπεται από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα στο νικέλιο η υπέρβαση που σημειώθηκε είναι της τάξης των 54 mg/l, όταν το ανώτατο όριο είναι 20 mg/l και στο αρσενικό 30 mg/l, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι μόλις 10 mg/l.
Πάντως τα αποτελέσματα του ιδιωτικού εργαστηρίου δεν αποκλίνουν κατά πολύ από τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΙΓΜΕ, καθώς από δείγμα νερού δημοτικής βρύσης είχε ανιχνευθεί περιεκτικότητα 57 mg/l σε αρσενικό και 47 mg/l σε νικέλιο, εγείροντας και το ερώτημα αν υπάρχουν επιπτώσεις και ποιες στην υγεία των ανθρώπων, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι και να ανακοινωθούν οι αναλύσεις του ιδιωτικού εργαστηρίου έπιναν από νερό που περιέχει μεγάλες ποσότητες τοξικών στοιχείων!
Η γεώτρηση και με την απόδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στο δήμο έκλεισε αμέσως και οι κάτοικοι πίνουν μεν νερό από το δίκτυο ύδρευσης, ωστόσο όχι από τη συγκεκριμένη γεώτρηση αλλά από τις υπόλοιπες που επίσης υδροδοτούν το δίκτυο στα Κάτω Λεχώνια. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος, οι γεωτρήσεις και τα νερά τους δεν έχουν πρόβλημα αυτά καθ’ αυτά, αλλά οι υπερβάσεις σημειώνονται όταν πλήττουν την περιοχή έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και υπεράντληση υδάτων.
Παράλληλα ακαθάριστες, απερίφραχτες και χωρίς να πληρούν καμία υγειονομική διάταξη λειτουργούν οι γεωτρήσεις στα Κάτω Λεχώνια σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ στο δήμο Αρτέμιδας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΝΑΜ από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου από τα αποτελέσματα προκύπτουν υπερβάσεις που καθιστούν απαραίτητη την άμεση διακοπή της υδροδότησης του δικτύου από τη γεώτρηση που παρουσιάζει πρόβλημα.
Χθες ωστόσο η ίδια υπηρεσία που διενήργησε δειγματοληψίες σε σημεία του δικτύου και σε γεωτρήσεις παρατήρησε και πολλές «παρανομίες» στη λειτουργία των γεωτρήσεων του δήμου. Συγκεκριμένα στη γεώτρηση «Μεταμόρφωση», όπου και σημειώθηκαν οι υπερβάσεις, δεν υπήρχε καμία περίφραξη του οικίσκου της και γύρω – γύρω παρουσιάζεται έντονη βλάστηση. Η γεώτρηση βρίσκεται έμπροσθεν και σε απόσταση επαφής από σπίτι χωρίς να πληροί τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.
Στη γεώτρηση «Χατζίνα» δεν υπήρχε επίσης καμία περίφραξη του οικίσκου και σχεδόν σε επαφή με αυτόν υπάρχουν σπίτια. Δεν υπάρχει κρουνός για παροχή νερού, παρά λαστιχένιος σωλήνας που κατέληγε όπισθεν αυτής και σε απόσταση περίπου 10 μέτρων μπροστά από σπίτι, χωρίς και αυτή να πληροί τους υγειονομικούς κανόνες λειτουργίας.
Στη γεώτρηση «Αστυνομίας» και «ΕΤΕΑΠ» δεν υπάρχει καμία περίφραξη του οικίσκου τους. Στην πρώτη μάλιστα το παράθυρο δεν ήταν επαρκώς απομονωμένο, το δάπεδο και οι τοίχοι βρέθηκαν ρυπαροί και οι σωλήνες σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν διάβρωση. Στη δεύτερη γεώτρηση δεν υπήρχε κρουνός ελέγχου, παρά λάστιχο που κατέληγε εντός του γρασιδιού και τέλος στην κοινόχρηστη βρύση «Σχολείο» υπάρχει ανεπαρκής καθαριότητα και συντήρηση.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template