Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Σε ιδιώτη θα δώσει τα Σφαγεία ο Δήμος Βόλου

Νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Σφαγείων, με μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου Βόλου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Οι εργαζόμενοι, παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο και πλέον ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει όλο το «βάρος» χρηματοδότησης της ΑΕ, καθώς αρκετοί από τους άλλους μετόχους, αρνούνται να καταβάλλουν την συμμετοχή τους. Τελικώς, το αμέσως επόμενο διάστημα, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιώτη που θα αναλάβει τη λειτουργία των Σφαγείων.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης, η οποία σήμερα αναμένεται να πάρει και τον κωδικό αριθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήμος Αισωνίας, Σύλλογος Κρεοπωλών και Ένωση Πηλίου δεν έχουν καταβάλλει το μερίδιό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο κι έτσι το ΔΣ της Επιχείρησης ζήτησε από το Δήμο Βόλου να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο, από το 42% στο 46%, δίνοντας επιπλέον 47.000 ευρώ για την πληρωμή του προσωπικού.
Παράλληλα, το ΔΣ των Σφαγείων, έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μετατροπής του χαρακτήρα της Επιχείρησης από Ανώνυμη σε Διαδημοτική, όμως, η περίπτωση αυτή απορρίφθηκε από το Δήμαρχο Βόλου, καθώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Δημοτικό Κώδικα. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αναζητηθούν άμεσα άλλες λύσεις, με τον κ. Στάμο να προτείνει την πλήρη διάλυση της εταιρείας, που ως τώρα είναι παθητική και τελικά να αποφασίζεται η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να αναλάβει εργολάβος τη λειτουργία των Σφαγείων.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδόθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στους κακοπληρωτές μετόχους των Σφαγείων. Ειδικά για το Δήμο Αισωνίας, χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη η στάση του, καθώς πρόκειται για μία περιοχή κατ' εξοχήν κτηνοτροφική, ενώ επιτιμητικό ήταν το Συμβούλιο και απέναντι στους κτηνοτρόφους.
Υπάρχει θέμα φιλοσοφίας και διαχείρισης των Σφαγείων, είπε ο κ. Κυριάκος Μήτρου που χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» να αναλάβει το κόστος λειτουργίας τους μόνο ο Δήμος Βόλου.
Συνολικά, οι οφειλές των Σφαγείων ανέρχονται σε 200.000 ευρώ και εύλογα διατυπώθηκε το ερώτημα από τον κ. Τάσο Στρατηγόπουλο, με ποιο τρόπο θα καλυφθούν, ακόμη κι αν ο Δήμος Βόλου δώσει τις 47.000 ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των εργαζομένων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣ των Σφαγείων, Απόστολος Καψιώτης, τα χρήματα που δόθηκαν με την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (600.000 ευρώ) δαπανήθηκαν για τις απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού, ώστε να πάρουν τον πολυπόθητο κωδικό. «Το ότι θα πάρετε την σφραγίδα δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των Σφαγείων» υπογράμμισε ο κ. Στρατηγόπουλος, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση.
Ο Δήμαρχος, Αλέκος Βούλγαρης, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή από το Δημοτικό Κώδικα η μετατροπή της Επιχείρησης από ΑΕ σε Ειδικού Σκοπού Κοινωφελούς χαρακτήρα και αναφέρθηκε σε απόφαση που έλαβαν οι μέτοχοι να γίνει διαγωνισμός ώστε τα Σφαγεία να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τα Σφαγεία, όπως και άλλες επιχειρήσεις που είναι παθητικές, χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν εργαζόμενοι «από τα παράθυρα» υποστήριξε με την σειρά του ο κ. Αντώνης Παππάς, που χαρακτήρισε την σύστασή τους, όπως και την ίδρυση της Υπερτοπικής Αγοράς «πατατιές που έγιναν όταν ο Πιτσιώρης ήταν υφυπουργός Γεωργίας». Τάχθηκε δε, κατά της αύξησης της συμμετοχής του Δήμου, όπως και ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, που καταψήφισε την εισήγηση του κ. Καψιώτη.
«Δεν ξέρω αν θα πάρει κανείς τα Σφαγεία, ακόμη κι αν υπάρξει ενδιαφέρον. Προτείνω να κλείσουν άμεσα. Η ιδιοκτησία είναι του Δήμου και μπορεί να την αξιοποιήσει», είπε ο κ. Γιάννης Στάμος.
«Νομίζω ότι μπαίνουμε στην καρδιά του θέματος και το ζήτημα τίθεται σε σωστή βάση. Πρέπει να πάρουμε μία πολιτική απόφαση για την τύχη των Σφαγείων, που εξαρχής δεν ήταν βιώσιμα», πρόσθεσε ο κ. Μήτρου και προέτρεψε το ΔΣ των Σφαγείων να κινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την εύρεση επενδυτή.
Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην αγορά του ποσοστού μετοχών, όπως πρότεινε το ΔΣ των Σφαγείων και μόλις πάρουν τον κωδικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινήσουν τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμούς ώστε να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Τέλος, θα εξεταστεί νομικά εάν τη διαδικασία αυτή θα κάνει η ΑΕ ή ο Δήμος Βόλου.
Κατερίνα Λαμπρονίκου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template