Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

"Αρένα" το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, για το πάρκο του Αναύρου

Αδοξο τέλος είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Βόλου. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συζητήσει την Α΄ Φάση της Μελέτης Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, έφερε στην αίθουσα του Δημαρχείου περισσότερα από εκατό άτομα, που προσήλθαν προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους για την παραχώρηση κοινόχρηστης γης στον ιδιώτη επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ.
Κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή του Αναύρου, μέλη της Παρέμβασης Πολιτών και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, εισήλθαν στην αίθουσα, ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το πάρκο του Αναύρου» και παρά το γεγονός ότι δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους τους, συνέχισαν να αντιδικούν με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Βαγγέλη Παπαστεργίου και να ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης ότι δεν θα εκχωρηθεί καμία κοινόχρηστη έκταση στον επιχειρηματία. Με πρόταση του προέδρου διακόπηκε δύο φορές η συνεδρίαση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα των διαμαρτυρομένων . Εις μάτην όμως. Οι συγκεντρωμένοι επέμεναν στη θέση τους, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να προχωρήσει στην οριστική αναβολή της συνεδρίασης για αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι οι δύο επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της ήσσονος μειοψηφίας κ.κ. Παππάς και Πατσιαντάς επέμεναν ότι το θέμα ήταν ώριμο και ότι θα μπορούσε να συζητηθεί…
Το σημείο της πρότασης της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Βόλου που αποτέλεσε την αιτία της έντονης αντιπαράθεσης ήταν εκείνο με το οποίο προτείνεται να καθοριστούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής στην περιοχή του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ. Για την υπόλοιπη περιοχή του Αναύρου (κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές) η διαπαραταξιακή επιτροπή πρότεινε να ενταχθεί ως Κοινόχρηστος Χώρος (ΚΧ) με τη διατήρηση των υφιστάμενων δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ η περιοχή από χείμαρρο Άναυρο - σιδηροδρομική γραμμή - Γορίτσα - θάλασσα να χαρακτηριστεί ως χώρος ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.
Ο Δήμαρχος Βόλου τόσο στην τοποθέτησή του, όσο και στη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των κατοίκων του Αναύρου κατά τη διάρκεια διακοπής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι οι χρήσεις τουρισμού και αναψυχής αφορούν στην έκταση των 11,3 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, καθώς και τη νομιμοποίηση των ήδη υφιστάμενων στην περιοχή δημοτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι το Ενυδρείο, το δημοτικό αναψυκτήριο «Ισαλος», καθώς σήμερα όλα τα παραπάνω είναι εκτός σχεδίου. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων του πάρκου του Αναύρου ότι με την Αναθεωρημένη Μελέτη του ΓΠΣ Βόλου εκχωρείται στον εκμισθωτή του ΞΕΝΙΑ και κοινόχρηστη έκταση στα δυτικά του ξενοδοχείου για την επέκταση του ξενοδοχείου, τόνισε ότι αυτό είναι μία πολύ μικρή λωρίδα γης, η οποία, όπως είπε, απορρέει από το συμφωνητικό της σύμβασης που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΗΤΕΒ με τον επιχειρηματία, για τη Β΄ Φάση της επένδυσης, καθώς όπως πρόσθεσε, σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ένας ατέρμων δικαστικός αγώνας μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών, με ορατό τον κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος να πληρώσει σημαντικά ποσά για τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης. Χθες βράδυ ο Δήμαρχος Βόλου έσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι για όλο τον υπόλοιπο χώρο κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τον Άναυρο, δεν έχει αντίρρηση να χαρακτηριστεί όχι μόνον ως κοινόχρηστος χώρος αλλά και ως χώρος πρασίνου.
Μετά τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη και την απόφαση της πλειοψηφίας να μεταθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για αύριο το βράδυ, ο Δήμαρχος Βόλου αποφάσισε όπως σήμερα καλέσει στο γραφείο του τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την αυριανή ακώλυτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άλλωστε διακόπτοντας για αύριο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγ. Παπαστεργίου είχε σπεύσει να στιγματίσει «τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου από μία μερίδα ατόμων, που ασχημονούντες επιχειρούν να επιβάλλουν την άποψή τους».
Οι κάτοικοι του Αναύρου
Σε ανακοίνωσή της που διένειμε στα ΜΜΕ η Κίνηση Πολιτών για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του Πάρκου του Αναύρου σημειώνει ότι οι αναφορές της διαπαραταξιακής επιτροπής για την Αναθεώρηση και Επέκταση του ΓΠΣ Βόλου
Πρώτο: στην πλατεία - πάρκο του Αναύρου όπως αυτή έχει καταγραφεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, τόσο στα χαρτιά( τοπογραφικά, τύπος κ.λ.π.) και κυρίως στη συνείδηση των Βολιωτών δεν αποτελεί καν ιδιαίτερη παράγραφο.
Δεύτερο: το γεγονός ότι οι εισηγητές αποφεύγουν να αναφέρουν τον όρο πλατεία ή πάρκο, αλλά αναφέρουν αόριστα η περιοχή του ξενοδοχείου Ξενία (ποια άραγε και πόση είναι αυτή η περιοχή;) και
Τρίτο: η πρόσθεση του όρου τουρισμός,
δείχνουν ότι κάποιοι μέσα στη σημερινή Δημοτική Αρχή επιμένουν στη συνέχιση τη γνωστής απόπειρας μετατροπής της Πλατείας - Πάρκου Αναύρου από δημόσιο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου σε χώρο τουριστικής εκμετάλλευσης και μάλιστα από ιδιώτες.
Οι κάτοικοι στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ακόμη ότι ζητούν ευθέως από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσύρει οριστικά κάθε απόπειρα μετατροπής της πλατείας - πάρκου Αναύρου σε χώρο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Ζητάμε, σημειώνουν στην εισήγηση, ο συγκεκριμένος χώρος να αναφέρεται όχι ως περιοχή του ξενοδοχείου Ξενία, αλλά ρητά ως πλατεία - πάρκο Αναύρου - δημόσιος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και χωρίς τον όρο τουριστικής ανάπτυξης.
Ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα εξέδωσαν η Παρέμβαση Πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία που επικρίνουν με τη σειρά τους τη Δημοτική Αρχή για την αλλαγή χρήσης που προωθεί στο χώρο του πάρκου του Αναύρου.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template