Φρένο στη μελέτη που έχει συντάξει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας για το Μεσογειακό Χωριό έχει βάλει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ζητά την τροποποίηση της μελέτης του ΟΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως η πληροφορία που διέρρευσε από κύκλους του ΟΕΚ φαίνεται να έχει γνωστοποιηθεί και σε τοπικούς παράγοντες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσει το παραμικρό.
Η νέα εξέλιξη μετά τη γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι φυσικό να επιτείνει την αγωνία των τοπικών φορέων, καθώς, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων κ. Αλέκος Βούλγαρης δήλωνε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου…
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά να μην υιοθετηθεί το σκέλος της μελέτης του ΟΕΚ που προβλέπει την κατασκευή μέσα στο οικόπεδο 86 στρεμμάτων της Βαμβακουργίας, τετραώροφων και πενταώροφων οικοδομών. Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου που γνωμοδοτεί εδώ και χρόνια για όλα τα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ, υποστηρίζει ότι μεγάλο ύψος των κτιρίων, τετραώροφα και πενταώροφα, είναι ασύμβατο με το ύψος που έχουν τα κτίρια σε όλη, την εκτός Βαμβακουργίας, δομημένη περιοχή του Δήμου Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το Μεσογειακό Χωριό που θα απαρτίζεται μόνον από τρώροφα κτήρια, θα μπορούσε να γίνει με αύξηση του ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου, το οποίο σύμφωνα με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που έγινε από το Δήμο Νέας Ιωνίας είναι 50%.
Επερώτηση από τους Μήτρου - Στρατηγόπουλο
Ενδεχομένως φως στη νέα εξέλιξη που δημιουργείται από τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ να χυθεί αύριο το μεσημέρι που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, καθώς για το θέμα έχουν καταθέσει από χθες σχετική επερώτηση οι κ.κ. Μήτρου και Στρατηγόπουλος από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας.
Ειδικότερα η επερώτηση των κ.κ. Μήτρου και Στρατηγόπουλου έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Πληροφορηθήκαμε, με κάθε επιφύλαξη, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γνωστοποίησε στους αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και συνεπώς και το Δήμο Βόλου, ότι δεν εγκρίνει την κατασκευή τετραώροφων και πενταώροφων κτηρίων στο Μεσογειακό Χωριό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
Επειδή μία τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση του έργου, εφόσον έγκαιρα δεν τροποποιηθεί η πρόταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Επερωτάται ο κ. Δήμαρχος Βόλου, εάν αληθεύει η πληροφορία, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε και ακόμη ως Δήμαρχος της διοργανώτριας, των Μεσογειακών Αγώνων πόλης, σε ποιες ενέργειες προέβη ώστε να προχωρήσει η οικοδόμηση του Μεσογειακού Χωριού και παραδοθεί έγκαιρα και λειτουργικό, ώστε να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των αθλητών που θα μετάσχουν στους Αγώνες».
Η Ανθρώπινη Πόλη
Σημειώνεται πως για το θέμα του Μεσογειακού Χωριού στο οικόπεδο της Βαμβακουργίας είχε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις η παράταξη του Δήμου Νέας Ιωνίας « ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», η οποία σε κείμενο που έχει καταθέσει στη Δημοτική Αρχή αλλά και στον Υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, κάνει λόγο για «κατασκευή ενός «τερατουργήματος» στην πρώην Βαμβακουργία στη Νέα Ιωνία, σε βάρος της ποιότητας ζωής των μελλοντικών και των σημερινών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».
Η παράταξη του κ. Μολοχίδη μάλιστα, αιτιολογώντας τις θέσεις της και τις ενστάσεις της για τη μελέτη του Μεσογειακού Χωριού, σημειώνει εκτός των άλλων τα εξής:
1. Το οικόπεδο, εκτός σχεδίου, όπου βρίσκεται η πρώην Βαμβακουργία στη Δυτική Νέα Ιωνία, έχει εμβαδόν 86.569 τ.μ και περιβάλλεται επί περιμέτρου 1.260 μ. από περιοχές με συντελεστή δόμησης Σ.Δ = 0,8 και ύψος 8,50 μ. και συνορεύει επί μήκους 65, 0 μ με περιοχή με Σ.Δ =2,1 σήμερα επί της οδού Μυτιλήνης.
2. Μέχρι το 2007, σημειώνει στις προτάσεις της η παράταξη « Ανθρώπινη Πόλη», ο ΟΕΚ μελετούσε την εγκατάσταση εκεί Εργατικού Οικισμού 254 κατοικιών με Σ.Δ = 0,8 και προέβλεπε χώρους Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου, Παιδικού Σταθμού και Αθλοπαιδιών.
3 . Στη συνέχεια, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, ο χώρος της Βαμβακουργίας, επιλέγεται για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού και με συντελεστή δόμησης Σ.Δ < 1,70 ύψος κτισμάτων 17 μέτρων, προγραμματίζεται η κατασκευή 50 πολυκατοικιών , δηλαδή 590 κατοικιών, αγνώστου αριθμού και εμβαδού μικροκαταστημάτων στη Ζώνη Κατοικίας και πλήθους άλλων εγκαταστάσεων σε οικοδομικό τετράγωνο εμβαδού 2390 τ.μ με Σ.Δ 0,80, ενώ διατηρείται η πρόβλεψη Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού. Προβλέπεται επίσης πλατεία αγαλμάτων (!!!) εμβαδού 1.980 τ.μ. και μία «τεράστια» παιδική χαρά (!!!), δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη στην ευρύτερη περιοχή…
4. Επίσης θα διαμορφωθούν, τονίζει στις επισημάνσεις που έχει καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο συνδυασμός ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, 7.200 τ.μ. πρασίνου σε εννέα θέσεις, με εμβαδόν ανά θέση από 93 έως 1.864 τ.μ, δηλαδή από 2,0 έως 2,5 ανά καθημερινό χρήστη του χώρου της Βαμβακουργίας. Όπως τονίζει η παράταξη του κ. Μολοχίδη στους οικισμούς του ΟΕΚ κατά τη δεκαετία του 1960, π.χ. Καλαμαριά, το ανά κάτοικο πράσινο ήταν περίπου 8 μέτρα.
5. Ως προς τις ανάγκες σε σχολική στέγη, σημειώνεται, ότι με βάση την ηλικιακή κατανομή του γενικού πληθυσμού (κατά ΕΣΥΕ) μόνο για το νέο οικισμό, του ΟΕΚ προβλέπονται περίπου 100 παιδιά προσχολικής ηλικίας - παιδικός σταθμός περίπου 200-220 παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και ανά 100 παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Τονίζεται ακόμη ότι η εγγύς περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σοβαρότατο πρόβλημα προσχολικής και σχολικής στέγης, δεν υπάρχει Λύκειο για 20.000 κατοίκους της Δυτικής Νέας Ιωνίας, αλλά ούτε και Γυμνάσιο για τις μελλοντικές ανάγκες της.
6. Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται, είναι γεγονός ότι στο νέο οικισμό θα εγκατασταθεί σε 43,5 στρέμματα, ένας μόνιμος πληθυσμός περίπου 2.500 κατοίκων και ένας ημερήσιος πληθυσμός (μικροκαταστήματα, σχολεία κ.λ.π.) άλλων 500 περίπου ατόμων. Δηλαδή, στο οικόπεδο της Βαμβακουργίας των 86,5 στρεμμάτων θα εγκατασταθεί μία κωμόπολη πληθυσμού περίπου 3.000 κατοίκων !
7. Στη Ζώνη Κατοικίας η πυκνότητα των κτιρίων (Σ.Δ = 1,70) τα μεγέθη και τα ύψη τους (4ώροφα, 5ώροφα, με ύψος έως 17 μ.) δεν επιτρέπουν της αξιοποίηση των διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η ηλικιακή ενέργεια.
Εχει ενδιαφέρον ότι για τους παραπάνω και μία σειρά από άλλους λόγους η παράταξη «ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «για όλα τα παραπάνω είναι σαφής, η ακαταλληλότητα και η ανεπάρκεια του χώρου της Βαμβακουργίας για ένα τόσο μεγάλο Μεσογειακό Χωριό, ο λανθασμένος σχεδιασμός του, οι βλαπτικές συνέπειες για την ευρύτερη πολεοδομική ενότητα και τις όμορες περιοχές. Το γεγονός αυτό καθιστά σφόδρα πιθανή έως βέβαιη την ευδοκίμηση ενδεχόμενης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τη ματαίωση κατασκευής του έργου, όπως αυτό μέχρι σήμερα σχεδιάζεται, καθώς στασιάζεται η εν γένει νομιμότητά του σε σχέση με τη Βιώσιμη Οικιστική Ανάπτυξη ( Ν.1337/83 και Ν.258/97)».
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου