Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Έκλεισαν 45 βιοτεχνίες σε δύο μήνες!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του α΄ διμήνου του 2010 όσον αφορά στις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου). Μολονότι είναι αρκετά πρόωρο να εξαχθούν τα όποια ασφαλή αποτελέσματα που να δείχνουν ότι η τοπική βιοτεχνία είναι αυτή που πληρώνει πρώτη το… μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό διαγραφών που σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του 2010 στο Βιοτεχνικό Τμήμα, καθώς ήδη 45 μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις ξύλου, μετάλλου, τροφίμων κ.α.) στο Νομό έκαναν διακοπή των εργασιών τους στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι διαγραφές και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2010, τότε θα μιλάμε για μία σημαντική αύξηση στις διαγραφές της τάξεως του 20% και πλέον σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αντίθεση με το Βιοτεχνικό Τμήμα οι διαγραφές στα υπόλοιπα τμήματα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού οι διαγραφές του α΄ διμήνου κινούνται στο πλαίσιο του μέσου όρου που υπήρχε τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Περιμένουν ακόμη τα λεφτά τους…
Εξάλλου το δικό τους… Γολγοθά συνεχίζουν να βιώνουν δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις που πίστεψαν τις μεγαλοστομίες της ελληνικής Πολιτείας και εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο ή σε επιδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ποσοστό επιδότησης 40%) προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις τους στον οργανωμένο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου. «Από το Μάιο του 2008 περιμένω την επιδότηση της Πολιτείας. Από τις 230.000 ευρώ που ήταν η επιδότηση, έχω πάρει μόλις 30.000 ευρώ. Αν δεν είχα κάνει καλό κουμάντο, θα είχα κατεβάσει ρολά στην επιχείρησή μου», λέει ο Θανάσης Πελεκούδας, μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και γνωστός βιοτέχνης του Βόλου στον τομέα των αλουμινοκατασκευών. Είναι ένας από τους Βολιώτες που περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τους προκειμένου να αποπληρώσουν τις επενδύσεις τους. Στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Βόλο η Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη υποσχέθηκε στους θιγόμενους από την καθυστέρηση αποπληρωμής της κρατικής επιχορήγησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ότι θα λάβουν ένα μέρος των χρημάτων μέχρι το Μάρτιο, ενώ το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα την έχουν λάβει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Το κράτος πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς δίνουν αγώνα επιβίωσης και διατήρησης των θέσεων εργασίας, λέει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Σπηλιόπουλος.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template