Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Κατολισθήσεις και ρήγματα στο Νεοχώρι Πηλίου

Κατολισθητικά φαινόμενα, ρήγματα και κτήρια που απειλούνται με διάβρωση τα θεμέλια τους… Το δημοτικό διαμέρισμα Νεοχωρίου αποτελεί «επικίνδυνη ζώνη»! Αναγκαία η επικαιροποίηση της μελέτης του ΙΓΜΕ που συντάχθηκε το 1991.
Οικίες που καθημερινά οι ρωγμές στο εσωτερικό τους μεγαλώνουν. Δρόμοι κομμένοι στα δύο από κατολισθήσεις. Οι κάτοικοι στο Νεοχώρι εδώ και μερικούς μήνες ζούνε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα εδώ και ένα μήνα σχεδόν έχει κοπεί στα δύο ο δρόμος που οδηγεί στο σχολείο, στην Πλάκα και στα λατομεία.
Οι κατολισθήσεις στο Νεοχώρι δεν είναι τίποτα το καινούργιο, παρά μόνο ένα φαινόμενο που επαναδραστηριοποιήθηκε, καθώς για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην περιοχή το 1987 και στη συνέχεια εμφανίστηκε για δεύτερη φορά το 1991. Όπως και τότε, ακριβώς και σήμερα, εν έτει 2010, τα φαινόμενα εντοπίζονται στην έξοδο του εθνικού οδικού δικτύου από το δήμο Νεοχωρίου και έχουν επηρεάσει το οδόστρωμα και τα σπίτια στην περιοχή.
Η τελευταία πλημμύρα που έπληξε το νομό το 2009 οδήγησε στην εμφάνιση ξανά κατολισθήσεων και νέων ρηγμάτων σε οικίες, αυτή τη φορά όμως θορύβησαν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, καθώς ήρθαν να επιβαρύνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στα οικήματά τους.
Την ίδια στιγμή όμως ενώ οι κατολισθήσεις και τα ρήγματα -που οφείλονται στο γεγονός πως από τις πολλές βροχές, τα χιόνια και τα νερά των ρεμάτων διαβρώνεται το έδαφος- είναι εμφανή, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη διάβρωση των θεμελίων των σπιτιών τους, φαινόμενο που δυστυχώς «εξαπλώνεται» σταδιακά και όχι εμφανώς.
Αναγκαία για τη λύση του προβλήματος είναι η κατασκευή μιας σειράς έργων, που μάλιστα αναφέρονται στη μελέτη που έχει συντάξει το ΙΓΜΕ από το 1991, ωστόσο χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, κάτι για το οποίο προωθεί αίτημα ο δήμος στην αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ, ώστε να προλάβει να την εντάξει και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Πάντως απαραίτητη είναι η εξομάλυνση του πρανούς του δρόμου και η δενδροφύτευσή του, η κατασκευή ανασχετικών εγκάρσιων φραγμάτων στο ρέμα «Βαθύ» και εγκιβωτισμός της κοίτης του στο τμήμα του πρανούς που διαταράχθηκε, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω υποσκαφή του, και να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα απαραίτητο είναι να κατασκευαστεί ένα στραγγιστήριο στο πρανές ανάντη του δρόμου και σε θέση τέτοια, ώστε να προστατεύσει την περιοχή που παρουσιάζει ίχνη θραύσεων και μετακινήσεων. Τέλος απαραίτητη κρίνεται και η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι προσωρινά και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τα προβλήματα στην περιοχή ο δήμος Αφετών για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία του δρόμου έχει ζητήσει την συνδρομή της ΝΑΜ με δύο φορτηγά και ένα εκσκαφέα, καθώς πρόκειται για κεντρική οδική αρτηρία στο χωριό, αλλά και για το δρόμο από τον οποίο περνούν μαθητές.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template