Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

«Όμηρος» της σκόνης από τη Σαχάρα ο Βόλος

«Πνίγηκε» χθες το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας από την αφρικάνικη σκόνη που κατέκλυσε την περιοχή χθες το πρωί. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε από προχθές τα μεσάνυκτα και έφτασε στη κορύφωσή του τις μεσημεριανές ώρες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεοφάνη Τακούδη η σκόνη της Σαχάρας έφτασε στα 2.300 χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό, ενώ τις απογευματινές ώρες απομακρύνθηκε προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων με κατεύθυνση το Βόρειο Αιγαίο. Η κύρια αιτία πύκνωσής της βρέθηκε στα 1.000 μέτρα και είναι χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο έφτασε μέχρι και την Πολωνία με 70 χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό. Η σκόνη εμφανίστηκε λόγω του ότι ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό, με ανοδικές τάσεις, συμπαρέσυρε μεγάλες μάζες από τη Σαχάρα και τις σκόρπισε σχεδόν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Τακούδης σημείωσε ότι στη Μαγνησία όσο διαρκέσει το φαινόμενο δεν αναμένονται βροχοπτώσεις κάτι που το χαρακτήρισε θετικό, καθώς υπάρχει πιθανότητα η σκόνη να περιέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Χαρακτήρισε πρόωρο το φαινόμενο, αφού μέχρι τώρα εμφανιζόταν το Μάρτιο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ισχυρούς νοτιάδες.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης συνέστησε σε αυτούς που πάσχουν από άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω τις ώρες στις οποίες το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, ενώ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι καπνιστές.
Τόνισε ότι στους υγιείς ανθρώπους η σκόνη μπορεί να προκαλέσει έναν ερεθισμό στη μύτη με την εμφάνιση ρινίτιδων και στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, λόγω του ότι τα μόρια της σκόνης είναι μεγάλα σε μέγεθος και εγκλωβίζονται στα συγκεκριμένα σημεία.
Να επισημανθεί ότι στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν ορισμένοι ηλικιωμένοι οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της σκόνης από τη Σαχάρα.
Πτώση της θερμοκρασίας
Πέφτει από σήμερα το απόγευμα η θερμοκρασία στη Μαγνησία εξαιτίας και της επικράτησης ισχυρών δυτικών ανέμων. Στο Βόλο θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ ενδέχεται σε άλλες περιοχές να υπάρχουν τοπικές συννεφιές. Ο υδράργυρος στο Βόλο αναμένεται να κυμανθεί από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Γιώργος Στεργίου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template