Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Θετική εξέλιξη για το αεροδρόμιο Αγχιάλου

Εκταμιεύτηκε 1 εκ. ευρώ στην κοινοπραξία * Κινητοποίηση βουλευτών για να «σωθεί» το έργο
«Το υπουργείο Υποδομών θεωρώντας το έργο του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου ως υψηλής αναπτυξιακής σημασίας για την κεντρική Ελλάδα, εκταμίευσε παρά την οικονομική στενότητα ποσόν ύψους 1 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ενώ προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης και την επόμενη εβδομάδα».
Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης μετά από επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών Γιαν. Μαγκριώτη. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών Γιαν. Μαγκριώτη για το θέμα του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου και για το έργο του περιφερειακού Βόλου, είχε η Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση.
Η κ. Ζήση εξέφρασε την ανησυχία της για την παύση εργασιών στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα της πληρωμής του αναδόχου βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η έγκρισή του.
Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του περιφερειακού, ο υφυπουργός ενημέρωσε την κ. Ζήση για την πορεία της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων (περίπου 10 εκ. ευρώ) και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι ο περιφερειακός θα φθάσει στην παραλιακή της Αγριάς. Για το έργο της παράκαμψης της Αγριάς μέχρι το Μαλάκι, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες και συναντώνται περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης αυτών των υποδομών - σύμφωνα και με τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και τοπικών αρχών - κυρίως τώρα που η διοικητική μεταρρύθμιση και το ρυθμιστικό του Βόλου δίνουν νέες εντολές και απαιτούν ασφαλείς και βιώσιμες υποδομές για το μέλλον της Μαγνησίας.
Παρέμβαση Θαν. Νάκου
Απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την δυσμενέστατη εξέλιξη της διακοπής εργασιών στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται την περίοδο αυτή σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδος, ζήτησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος.
Για το θέμα ο Θαν. Νάκος κατέθεσε ερωτήσεις ζητώντας να συζητηθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, το έργο (δαπάνης σύμφωνα με την σύμβαση 17.000.000 ευρώ) βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και η περαίωση του προγραμματιζόταν (μετά από παράταση) για την 30η Απριλίου του 2010.
Δύο μήνες όμως πριν την παράδοση του έργου προέκυψε σημαντικό πρόβλημα στην εξέλιξή του, καθώς ο ανάδοχος (Κοινοπραξία «ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ-ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΑΤΕ») προέβη σε ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης του έργου. Σύμφωνα με την ειδική δήλωση διακοπής έργου της αναδόχου εταιρείας τα προβλήματα χρηματοδότησης εντοπίζονται στα ανεξόφλητα υπόλοιπα από το Νοέμβριο του περασμένου έτους συνολικού ποσού περίπου 5.200.000 ευρώ.
Η διακοπή των εργασιών αποτελεί μία δυσμενέστατη εξέλιξη, που έχει ως συνέπεια ο αερολιμένας της Νέας Αγχιάλου να μην λειτουργήσει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, και παρά τις προσδοκίες ότι το αεροδρόμιο κεντρικής Ελλάδας θα αποκτούσε μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη, μία που ήδη αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού έχουν προγραμματίσει πτήσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η μη λειτουργία του θα αποτελέσει μεγάλη δυσφήμιση για το αεροδρόμιο και στο εξής θα είναι δυσχερέστερο να ενδιαφερθούν εκ νέου οι ξένες αεροπορικές εταιρείες.
Σε δήλωσή του ο Θαν. Νάκος επισημαίνει: «Είναι απαράδεκτο σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, η κυβέρνηση να αδιαφορεί για εξόχως αναπτυξιακά έργα, όπως είναι το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος. Αλήθεια, αν δεν κινηθεί η αγορά από πού προσδοκά να έχει επιπλέον έσοδα το κράτος; Aπό τη μείωση των μισθών που το ίδιο άλλωστε πληρώνει; Δυστυχώς φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε αξιολόγηση ούτε ιεράρχηση των έργων βάσει της σημασίας και της αναγκαιότητάς τους και αυτό είναι ότι χειρότερο, γιατί σημαίνει ότι με την ακολουθούμενη περιοριστική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ασκείται δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση».
Ο Π. Μαρκάκης
Άμεση απάντηση από το υπουργείο Μεταφορών, για το μείζον όσο και δυσάρεστο ζήτημα που προέκυψε με τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του αεροσταθμού της Νέας Αγχιάλου, ζητεί με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Παύλος Μαρκάκης.
Το έργο αυτό, μείζονος σημασίας όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά και ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρκάκης, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, όμως, ο ανάδοχος έχει προχωρήσει σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης μόλις δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του έργου - εντοπίζονται στον ανεξόφλητο υπόλοιπο 28ου (09/11/2009) και 29ου (11/12/2009) λογαριασμού του έργου 4.309.960 ευρώ (μετά ΦΠΑ) και στην υποβολή και του 30ου (18/02/2010) λογαριασμού του έργου 929.628 ευρώ (μετά ΦΠΑ), ενώ υπολογίζεται ότι απαιτείται επιπλέον περί το 1.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.
Συνέπεια όλων των παραπάνω, αναφέρει ο κ. Μαρκάκης, είναι να υπάρχουν φόβοι, ότι ουσιαστικά ο αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, θα καταστεί ανενεργός για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου αναμενόταν ότι με την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, θα αποκτούσε μια μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template