Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ένας στους δύο απήργησε στη Μαγνησία

Ένας στους δύο εργαζόμενους στη Μαγνησία συμμετείχαν στη προχθεσινή απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ κι ΑΔΕΔΥ ενώ ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν η μία έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου από το ΕΚΒ και την ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.
Στη συγκέντρωση του EKB και της ΑΔΕΔΥ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, ο γραμματέας του ΕΚΒ Γ. Κίτσιος, εκπρόσωπος της ΑΤΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας κι Εύβοιας Δημ. Πελεκούδας, ενώ το ψήφισμα διάβασε μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η απεργία είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στις αξιώσεις και απαιτήσεις των αγορών, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης επάνω τους. Είναι η απάντηση που δίνουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους στη φωνή των Χρηματιστών, των Τραπεζιτών και των Κροίσων, και στην αξίωσή τους να διασφαλιστεί η αρπακτική βουλιμία τους... με κυβερνητικές πολιτικές και «σχέδια σταθερότητας»!
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης στο ΕΚΒ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο αγώνας δεν σταματά, ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλά οι έχοντες και κατέχοντες και αξιώνεται από την κυβέρνηση, την Ε-Ε και τους εργοδότες να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική, που υποτάσσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στα συμφέροντα των κερδοσκόπων και της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συγκέντρωσης η πορεία χωρίστηκε στα δύο. Ένα τμήμα αποτελούμενο από το ΕΚΒ, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και φορείς κατευθύνθηκε προς τη Νομαρχία όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, ενώ το δεύτερο τμήμα της πορείας αποτελούμενο από εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ, από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν προς το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ φωνάζοντας συνθήματα κατά της εργοδοσίας του εργοστασίου. Η πορεία κατευθύνθηκε από τη 2ας Νοεμβρίου – Λεωφόρου Ειρήνης – Μαιάνδρου – Εθνικών Αγώνων – Μυτιλήνης και κατέληξε έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ. Να σημειωθεί ότι την πορεία συνόδευε μεγάλη αστυνομική δύναμη ενώ οι αντιεξουσιαστές πέταξαν μαύρη μπογιά σε δύο τράπεζες στη Ν. Ιωνία, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Postbank καθώς και πέτρες εναντίον του αστυνομικού τμήματος στη Ν. Ιωνία στο Πάρκο Λαμπράκη. Η συγκέντρωση κατέληξε έξω από το εργοστάσιο όπου έμειναν για μισή ώρα περίπου φωνάζοντας συνθήματα.
Το ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 10:30 π.μ. προχθές στην πλατεία Ελευθερίας ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΜΕ η συμμετοχή στην απεργία στον κλάδο του μετάλλου ήταν καθολική. Μετά την κεντρική ομιλία του εκπροσώπου της ΔΑΣ και μέλους του ΕΚΒ Γ. Στεργίου, χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν κι ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης ενώ σήμερα η γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο για τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ στις 6 μ.μ. στο πάρκο απέναντι από το εργοστάσιο.
Η Επιθεώρηση Εργασίας για ΜΕΤΚΑ
Στο μεταξύ η Επιθεώρηση Εργασίας στη γνωμάτευσή της για τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ μετά την τριμερή που πραγματοποιήθηκε προχθές, προτείνει την ανάκληση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων. Επισημαίνει πάντως ότι επειδή οι απόψεις των απολυθέντων και αυτές της εταιρίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, εφόσον οι απολυθέντες ισχυρίζονται απόλυση εκδικητική για λόγους συνδικαλιστικής δράσης, θα πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια τα οποία θα κρίνουν την ουσία της διαφοράς.
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα της ΜΕΤΚΑ έπειτα από επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, η βουλευτής Λάρισας, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την κερδοφορία του Ομίλου, και στηλίτευσε την απόφαση της επιχείρησης για τις «απαραίτητες» απολύσεις. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απλά ανέφερε ότι «δεν είναι διοικητικό θέμα του υπουργείου η ανάκληση των απολύσεων», προαναγγέλλοντας παράλληλα μέτρα κατάρτισης εργαζομένων, στα οποία θα προχωρήσουν μέσα στην άνοιξη, στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ασκηθεί για την τόνωση της αγοράς εργασίας.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template