Για παράδειγμα, όποιος προσκομίσει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η πράξη του αυτή βοηθά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο θετικές είναι και οι συνέπειες για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, ο οποίος συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του. Aπό την άλλη, βέβαια, σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων ο οποίος εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διατηρεί το δικαίωμα παρέμβασης σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν κατηγορίες εις βάρος τους και μπορεί να ζητά και τον εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Επιπλέον, η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρίες, θα επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου της συμμετοχής στις συγκεκριμένες εταιρίες, ενώ ανάγεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όπου υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.
Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Από Το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου