Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Κυριακή... μίσους στο κέντρο της Λάρισας!

Επεισοδιακή Κυριακή στη Λάρισα, με αντιεξουσιαστές και μέλη του Πατριωτικού Συνδέσμου να αντιπαρατίθενται από τη μια και από την άλλη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα, θέτοντας σε κλοιό το κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα, οξυμένα τα πνεύματα, οδήγησαν σε μικροσυμπλοκές στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση, προσαγωγές, αλλά και εμπρηστικά συνθήματα...
Η αφορμή δόθηκε προ ημερών με τη δια του Τύπου διαμάχη για την επανατοποθέτηση προτομής του Γρίβα, μεταξύ Κυπρίων φοιτητών και του Πατριωτικού Συνδέσμου.
Αιτία όμως ήταν η τετ-α-τετ αντιπαράθεση στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, μεταξύ διαδηλωτών των δύο πλευρών: αντιεξουσιαστών που προ-κατέλαβαν το χώρο και μελών του Πατριωτικού Συνδέσμου, που επρόκειτο να συγκεντρωθούν εκεί για να διαδηλώσουν κατά του σ.ν. περί ιθαγένειας.
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη χρονική τους σειρά:
Χθες, λίγο πριν το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώνονται μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας, τα οποία μοιράζουν φέιγ-βολάν και καταγγέλλουν ως «ρατσιστική, εθνικιστική και φασιστική πρόκληση εκ μέρους του Πατριωτικού Συνδέσμου την ανακοίνωση» η οποία πέραν των άλλων κατέληγε σε «άμεσες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ανθρώπινης ζωής» και καλώντας τη δημοκρατική κοινωνία της Λάρισας σε συγκέντρωση - αντίδραση.
Μια ομάδα νέων-αντιεξουσιαστών, αποσπάται από τη συγκέντρωση και –χωρίς να ελέγχεται από τους διοργανωτές της- κατευθύνεται προς την πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνος και ουσιαστικά την προ-καταλαμβάνει, ενόψει συγκέντρωσης που είχε αποφασίσει στο σημείο αυτό ο Πατριωτικός Σύνδεσμος (η οποία πάντως δεν είχε ανακοινωθεί δια του Τύπου).
Την ώρα λοιπόν εκείνη κατά την οποία αντιεξουσιαστές (μερικοί εξ΄ αυτών φορώντας κράνη και κρατώντας λοστούς), βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος (με κάποιους μάλιστα –σύμφωνα με μια εκδοχή- να αναγράφουν συνθήματα και να αμαυρώνουν την προτομή), στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, ορισμένα βρίσκονταν ήδη (περίπου 8 με 10 άτομα) από τα μέλη του Πατριωτικού, που μεταφέρουν το δικό τους «υλικό» της συγκέντρωσης.
Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και ενώ η αστυνομία δεν βρίσκεται ακόμη στο χώρο, αρχίζουν αιματηρές συμπλοκές μπροστά στα έκπληκτα και έντρομα μάτια περαστικών.
Πολυαριθμότεροι οι αντιεξουσιαστές έχουν «το πάνω χέρι», μέχρις ότου τους καταδιώξουν αστυνομικές δυνάμεις που σπεύδουν στην περιοχή. Τελικά η ομάδα των αντιεξουσιαστών καταλήγει σύσσωμη στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής, όπου και καταφεύγει «προστατευόμενη» από το πανεπιστημιακό άσυλο. Μάλιστα μέσα στο κτίριο ωθούνται από τους ίδιους τους αστυνομικούς και μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας που διαδηλώνει απ’ έξω, σε μια προφανή επιδίωξη (;) των αστυνομικών να χωρίσει το «εκρηκτικό μίγμα» των διαδηλωτών, ενόψει μάλιστα και της μεσημβρινής υποχρέωσης του ποδοσφαιρικού αγώνα...
Από τα επεισόδια τραυματίζονται τρία άτομα, μέλη του Πατριωτικού (σύμφωνα με τον πρόεδρό τους), εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπήρξαν φθορές στη βιτρίνα καταστήματος και διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 4 προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο εξελίχθηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για δύο κοπέλες τις οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες- υπέδειξε κάποιο άτομο για την εναντίον των μελών του Πατριωτικού επίθεση. Σήμερα θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο.
ΚΑΙ «ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ»
Στο μεταξύ στην πλατεία Αγ. Μπλάνα άρχισαν να συγκεντρώνονται περισσότερα από 40 μέλη του Πατριωτικού Συνδέσμου αλλά και της «Χρυσής Αυγής» από τη Θεσσαλονίκη, με αισθήματα οργής πλέον για ό,τι συνέβη στους ομοϊδεάτες τους. Συγκέντρωση, η οποία ενώ αρχικά είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για την απόκτηση ιθαγένειας στους μετανάστες, εξελίχθηκε σε διαδήλωση πια εναντίον των αντιεξουσιαστών. Στην πλατεία έσπευσαν νέες αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας κ. Παν. Νάνη. Οι συγκεντρωθέντες έριξαν φέιγ-βολάν κατά των μεταναστών και ζητώντας δημοψήφισμα για την ιθαγένεια και ακολούθως ετοιμάστηκαν για πορεία με κατάληξη το κτίριο της Ιατρικής Σχολής.
Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις με τον επικεφαλής των αστυνομικών, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί να προσεγγίσουν το κτίριο της πλατείας Ταχυδρομείου.
Τα μέλη του Πατριωτικού και της «Χρυσής Αυγής», κραδαίνοντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες και φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα κατά των αναρχικών και των αριστεριστών, εναντίον του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων κ.ά. πορεύτηκαν μέσω των οδών Βενιζέλου, Πανός και Μεγ. Αλεξάνδρου. Έκαναν «στάσεις» στην Κεντρική πλατεία και στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή, όπου συνέχισαν τα συνθήματά τους, χωρίς όμως να κινηθούν προς την απαγορευμένη περιοχή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πατριωτικού Συνδέσμου Στ. Χάμο, τρία μέλη τραυματίστηκαν από την επίθεση των αντιεξουσιαστών, ενώ σύμφωνα με μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας (η οποία δεν μετείχε στην αντιπαράθεση), οι τρεις από τις προσαγωγές αφορούσαν άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τα γεγονότα...
Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου κατήγγειλε στην «Ε», τόσο την αστυνομική διεύθυνση Λάρισας γιατί καθυστέρησε –παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε- να στείλει αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέψει τα μέλη της στον Άγιο Βησσαρίωνα, καθώς και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου θεωρώντας ότι στο κτίριο της Ιατρικής βρίσκουν καταφύγιο επικίνδυνα άτομα...
Ανεξάρτητα πάντως από όλα αυτά, είναι σαφές ότι το κλίμα στη Λάρισα είναι ηλεκτρισμένο, έχει πυροδοτηθεί από ενέργειες και ανακοινώσεις μίσους και έχει φορτιστεί πολύ επικίνδυνα...
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template