Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

600 (!!!) Μ.Κ.Ο. υπό την «ομπρέλα» του Δικτύου Θεσσαλίας


Κάτω από την ίδια ομπρέλα καλούνται να λειτουργήσουν από σήμερα 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (M.K.O.) της Θεσσαλίας.
Ο θεμέλιος λίθος για την οργάνωση και λειτουργία του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας, μπήκε χθες, στην 4η Ιδρυτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου. Πολιτισμός, περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική οικονομία, συνιστούν τα πρώτα πεδία δράσης του Δικτύου, που διεκδικεί να αποκτήσει φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
«Μέσα από τη δικτύωση περνάμε από το εγώ στο εμείς, από τις ατομικές πρωτοβουλίες στις συλλογικές προσπάθειες. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην πληροφορία και να συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που καθορίζουν τις τύχες των πολιτών. Εκεί είναι η θέση μας», επισήμανε στο περιθώριο της χθεσινής συνέλευσης, ο Κων. Σκριάπας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας» και πρόεδρος του Δικτύου Ελασσόνος «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», αναφερόμενος παράλληλα και στην πρώτη κεφαλαιώδους σημασίας παρέμβαση του Δικτύου. «Πρώτη μας παρέμβαση θα είναι η ενεργή συμμετοχή μας στη διαβούλευση για το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα και ως τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσει και για τη Θεσσαλία, μέσα από τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των κονδυλίων», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμη επίκαιρο πεδίο δράσης του δικτύου, θα αναπτυχθεί στους κόλπους του ίδιου του «Καλλικράτη», σύμφωνα με τον Δημήτριο Γουγουλιά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας» – Μέλος της Κίνησης «Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου». «Με το νέο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», θεσμοθετούνται κέντρα διαβούλευσης, στα οποία οι ΜΚΟ θα συμμετέχουν ενεργά. Είναι τραγικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λόγο σε θέματα κατεξοχήν αρμοδιότητάς τους, που συζητιούνται σε επίπεδο δημοτικών ή νομαρχιακών συμβουλίων», σημείωσε και πρόσθεσε τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον εργαλεία για τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφέρεια.
Πάντως, όπως διαφάνηκε και από το θεματικό συνέδριο που ακολούθησε το απόγευμα, κυρίως τομέας δράσης, αποτελεί το περιβάλλον. Η δασολόγος- περιβαλλοντολόγος, ειδική συνεργάτις στην ομάδα επιστημόνων του δικτύου, Ζωή Φτίκα, υπογράμμισε την ανάγκη δραστηριοποίησης των πολιτών γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. «Το περιβάλλον είναι ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή... καίει. Πρέπει οι ενεργοί πολίτες να φωνάξουμε. Το περιβάλλον το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να το διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο για να το κληροδοτήσουμε και στα παιδιά μας», ανέφερε, παρατηρώντας ότι οι πολίτες δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. «Οι κινήσεις πολιτών γύρω από το περιβάλλον ανθίζουν. Σε επίπεδο όμως κράτους... χωράει συζήτηση», είπε με νόημα.
Εκτός από το περιβάλλον, το Δίκτυο, στηρίζεται σε τρεις ακόμη θεματικούς πυλώνες, όπως ανέφερε το μέλος της Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει», Χρήστος Καραζούπης. Πρόκειται για τους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας. «Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινά σε επίπεδο ΜΚΟ για να αποκτήσουν οι πολίτες φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή τους», επεσήμανε ο κ. Καραζούπης.
Τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου, χαιρέτισε ο νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας, ο οποίος κάλεσε τους ενεργούς πολίτες στην πρώτη γραμμή για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, ενώ αναφέρθηκε στο στόχο της ΝΑΜ για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ΜΚΟ που μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά σε όλους τους τομείς.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Χωρίς να θέλω να μειώσω στο ελάχιστο την δράση αξιόλογων οργανώσεων της περιοχής μας, δεν μπορώ να μην εκφράσω την έκπληξή μου για τον αριθμό των Μ.Κ.Ο. που υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία κι επιχορηγούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό!
Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας...ούτε πενήντα δεν είναι οι εκπρόσωποι των Μ.Κ.Ο.....για 600 ούτε συζήτηση βέβαια!!!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template