Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

«Πλούσια» ευρήματα της Διεύθυνσης Εμπορίου

Φθαλικός εστέρας σε παιδικό παγουρίνο, τρίχες σε ξηρούς καρπούς, σοκολάτα που καταναλώνουν κυρίως παιδιά χωρίς ενδείξεις στα ελληνικά είναι μερικά από τα ευρήματα της Διεύθυνσης Εμπορίου κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκανε την περίοδο κυρίως της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας επέβαλε πρόστιμα ύψους 9.000 ευρώ για αγορανομικές παραβάσεις κυρίως ιχθυοπωλείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό των εμπλεκομένων στους ελέγχους τμημάτων της ΝΑΜ που εποπτεύει ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας, το Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκαν 10 δειγματοληψίες προϊόντων και παρελήφθησαν απαντήσεις από το Χημείο του Κράτους για 13 κανονικά δείγματα και τρία μη κανονικά.
Μεταξύ των μη κανονικών δειγμάτων περιλαμβάνεται ένα παιδικό παγουρίνο που περιείχε φθαλικούς εστέρες και η υπηρεσία θ’ ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της εταιρίας που εισάγει το προϊόν στη χώρα μας. Επίσης μετά από καταγγελία βρέθηκε ένα δείγμα ξηρών καρπών, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχονταν κολλημένες τρίχες. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν παρασκευάστηκε σε ανθυγιεινές συνθήκες, οπότε και η διάθεσή του στην κατανάλωση απαγορεύεται. Η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων της παρασκευάστριας εταιρίας του προϊόντος. Το τρίτο δείγμα αφορούσε σε σοκολάτα Kinder Bueno, η οποία καταναλώνεται κατά κόρον από παιδιά και η οποία δεν έφερε ενδείξεις στα Ελληνικά. Ωστόσο, μετά από έλεγχο στον εισαγωγέα, συμμορφώθηκε και επικόλλησε οδηγίες στην Ελληνική γλώσσα, οπότε αποδεσμεύτηκε ποσότητα 26 τεμαχίων που είχε δεσμευτεί από περιπτεριούχο και 117 τεμαχίων από τον εισαγωγέα.
ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν 64 αγορανομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις. Ειδικότερα εντοπίστηκε κατάστημα παραγωγής και εμπορίας ζαχαρωδών προϊόντων, ο υπεύθυνος του οποίου κατείχε προς πώληση διάφορα προσυσκευασμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (χαλβά, ταχίνι, λουκούμια κλπ.), που παρασκευάζει ο ίδιος, τα οποία στερούνταν παντελώς ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα. Συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου και η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Ακόμη σε ιχθυοπωλείο αναγραφόταν λανθασμένη χώρα προέλευσης κι εδώ συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου και η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν για την παράβαση αυτή θα επιβληθεί σε βάρος του υπευθύνου του ιχθυοπωλείου το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ, με απόφαση του νομάρχη.
Επίσης, εταιρία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων, εισέπραξε από καταναλωτή για την αγορά ενδύματος, τιμή υψηλότερη από την αναγραφόμενη στην ενδεικτική πινακίδα λιανικής πώλησης (19,99 ευρώ αντί 12,99 ευρώ). Και σε αυτή την περίπτωση θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, με απόφαση του νομάρχη.
Ιχθυέμπορος και πλανόδιος πωλητής ψαριών σε παραστατικό στοιχείο πώλησης (Τιμολόγιο - Δελτίο Αποστολής) που εξέδωσαν, ο μεν πρώτος σε εταιρία χονδρικής πώλησης ιχθύων, ο δε δεύτερος σε ιχθυοπωλείο, δεν ανέγραφαν την προέλευση των πωλούμενων ιχθύων. Συντάχθηκαν σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου και οι υποθέσεις διαβιβάσθηκαν στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν θα επιβληθεί σε βάρος των παραβατών το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στον καθένα, με αποφάσεις του νομάρχη.
Τέλος, δύο επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης ιχθύων, στερούνταν τιμοκαταλόγου και συντάχθηκαν σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου και σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών θα επιβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στην κάθε μία, με αποφάσεις του νομάρχη.
Τέλος, με απόφαση του Α. Παπατόλια επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 2000 ευρώ σε δύο πλανόδιους πωλητές που πωλούσαν ηλεκτρικά εργαλεία (αλυσοπρίονα βενζίνης, ηλεκτρογεννήτριες, εργαλειοθήκες με εργαλεία, τροχοί, δράπανα, κομπρεσέρ και σκαπτικά τρυπάνια), χωρίς άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου από τον Νόμο Άδειας Άσκησης Υπαίθριου Εμπορίου (πλανόδιου ή στάσιμου).
Μεταξύ των καταγγελιών πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΜ ξεχωρίζει μία για αγορά μελιού που ο καταναλωτής δοκίμασε και είχε άσχημη γεύση αλλά και μία ενός ενοικιαστή εναντίον ιδιοκτήτη που αρνήθηκε να του εκδώσει απόδειξη είσπραξης για τα μισθώματα που είχε λάβει!
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template