Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Πόρισμα - κόλαφος για τα ορθοπεδικά υλικά στο ΙΚΑ Βόλου - Ν. Ιωνίας


Κόλαφος το πόρισμα των Ελεγκτών για το σκάνδαλο με τη χορήγηση ορθοπεδικών στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και το Βόλο. 
 Πλήρης επιβεβαίωση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που είχε αποκλειστικά αποκαλύψει τη μεγάλη κομπίνα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Δικαιοσύνη.
Το επίμαχο πόρισμα έχει τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών, που συνεχίζουν την προκαταρκτική διαδικασία. Σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ανέρχεται «η χασούρα» για το ΙΚΑ για το διάστημα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η «βιομηχανία» χορήγησης διαφόρων ορθοπεδικών υλικών από την ίδια επιχείρηση.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές πληρώθηκαν και εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από το οικονομικό γραφείο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία με μετρητά αλλά και επιταγές, χωρίς ωστόσο να παρευρίσκεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος αλλά και χωρίς κανένα πληρεξούσιο.
Για επιταγές εξάλλου που είχαν εισπραχθεί από τρίτους, οι φερόμενοι ως δικαιούχοι δηλώνουν άγνοια για την έκδοση και είσπραξή τους, σύμφωνα με όσα ισχυρίσθηκαν κατά την προσέλευσή τους στην υπηρεσία μετά από πρόσκληση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το πόρισμα της έκτακτης επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο δείχνει σημεία και τέρατα, ενώ οι «εγκέφαλοι» της μεγάλης κομπίνας καταχωρούνται στο πόρισμα με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα ο καθένας.
Οι ελεγκτές, κάνοντας φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, βρήκαν αποφάσεις που εκδίδονταν για δαπάνες που αποδίδονταν από παροχές ασθένειας, παρ’ ότι τα δικαιολογητικά ήταν ελλιπή και μάλιστα για είδη πρόσθετης περίθαλψης ιδιαίτερα υψηλού κόστους.
Διαπίστωσαν επίσης παράτυπες ενέργειες στο Μητρώο Ασφαλισμένων του υποκαταστήματος.
Ήταν δε χαρακτηριστική η ευχέρεια με την οποία εκδίδονταν και θεωρούνταν ατομικά και οικογενειακά βιβλιάρια και μάλιστα τις περισσότερες φορές από έναν μόνο υπάλληλο.
Στην «κομπίνα» σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των ελεγκτών χρησιμοποιήθηκαν και δεύτερα βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων, αφού προκύπτει ότι χορηγήθηκαν είδη πρόσθετης περίθαλψης υψηλού κόστους, χωρίς να έχουν καταχωρηθεί στο βιβλιάριο υγείας που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και έχοντας άγνοια του περιστατικού.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχτηκαν 73 περιπτώσεις. Οι ασφαλισμένοι με υπεύθυνη δήλωσή τους βεβαίωσαν ότι αγνοούν τις παραπάνω αποφάσεις, τα παραπεμπτικά, αρκετοί αρνήθηκαν ότι έχουν υπογράψει αποδείξεις πληρωμής και διαβεβαίωσαν ότι οι υπογραφές που υπήρχαν πάνω στις επιταγές που εξοφλήθηκαν δεν ήταν δικές τους.
Σε όλες εξάλλου τις χορηγήσεις δαπανών για τα είδη υψηλού κόστους δεν είχε ζητηθεί ποτέ υπεύθυνη δήλωση από τους ασφαλισμένους ότι τα χορηγούμενα είδη θα τα έχουν στο σπίτι τους και είναι υποχρεωμένοι να τα επιδεικνύουν σε κάθε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου από εντεταλμένο όργανο του Ιδρύματος.
Το πόρισμα τέλος καταλογίζει πλημμελή έλεγχο από τους εκάστοτε αρμόδιους για την οριστικοποίηση των αποφάσεων ειδών πρόσθετης περίθαλψης, τους οποίους επίσης καταχωρεί με τις ιδιότητές τους.
Στοιχεία… που «βγάζουν μάτια…»
Εφριξαν οι τρεις ελεγκτές που άρχισαν με πολύ εξονυχιστικό τρόπο να ξετυλίγουν βήμα – βήμα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους τόσο από τα δικαιολογητικά που διασώθηκαν -αφού πολλά εκλάπησαν περιέργως σε διάρρηξη που έγινε στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και αφορούσαν σε παραστατικά του 2008- όσο και από τις προσωπικές αναφορές που έκαναν, όταν κλήθηκαν στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι που εμφανίζονταν να έχουν προμηθευθεί διάφορα ορθοπεδικά είδη. Οι περισσότερες γνωματεύσεις έγιναν από τρεις γνωστούς ορθοπεδικούς του ΙΚΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκαν, υποστήριξαν ότι τα συνταγολόγιά τους χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους και ότι είχαν καταγγείλει το γεγονός.
Ασφαλισμένη που είχε ήδη διακόψει την ασφαλιστική της κάλυψη στο ΙΚΑ και ήταν ήδη εγγεγραμμένη στον ΟΓΑ, εμφανιζόταν στο πληροφοριακό σύστημα του Τμήματος Παροχών να έχει προμηθευθεί ορθοπεδικά είδη ύψους 3.542,14 ευρώ. Η ίδια το αρνήθηκε, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση, ενώ όπως αποκαλύφθηκε το βιβλιάριό της είχε παρακρατηθεί εν αγνοία της και φυσικά χρησιμοποιήθηκε.
Σε άλλη περίπτωση πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αποδόσεις δαπανών από το ΙΚΑ ιδιαίτερα υψηλού κόστους, περίπου 22.577,19 ευρώ για μία περπατούρα, ένα μαξιλάρι αναπηρικού αμαξιδίου και δύο περικνημίδες. Την είσπραξη σύμφωνα με το πόρισμα την έκανε τρίτος και όχι ο ασφαλισμένος, χωρίς μάλιστα καμία εξουσιοδότηση.
Όταν ο ασφαλισμένος κλήθηκε στο ΙΚΑ από τους ελεγκτές, βεβαίωσε ότι ουδέποτε εισέπραξε χρήματα ο ίδιος ή κανείς άλλος από την οικογένειά του από τις επιταγές που κόπηκαν για το παραπάνω ποσό.
Το ποσό των 27.642, 63 ευρώ κλήθηκε και πλήρωσε το ΙΚΑ σε ασφαλισμένο για αγορά ορθοπεδικών υλικών που αφορούσαν στο παιδί του. Όταν ο ασφαλισμένος κλήθηκε να βεβαιώσει στους ελεγκτές την αγορά, επεσήμανε ότι «άφηνε το βιβλιάριό του στο κατάστημα ορθοπαιδικών ειδών για να τον εξυπηρετεί η επιχείρηση, χωρίς να δίνει χρήματα. Δήλωσε επίσης ότι αρκετά από τα είδη που φέρεται να αγόρασε δεν τα ζήτησε ποτέ και βεβαίωσε ότι οι υπογραφές που υπάρχουν στην επίμαχη επιταγή και στα ταμειακά παραστατικά που εμφανίζεται να εκταμίευσε δεν είναι δικές του.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

1 σχόλια:

Joan on 23 Μαρτίου 2010 στις 4:10 π.μ. είπε...

Αγαπητό magnitis, σας έχουμε στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Εάν και εσείς επιθυμείται να μπούμε στη δική σας λίστα μπορείτε να το κάνετε.


Φιλικά: Η ομάδα του katse-kala.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template