Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Χορός υποψηφίων για το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Θέμα ημερών πλέον η ανακοίνωση του περιεχομένου της διοικητικής μεταρρύθμισης μέσω του σχεδίου Καλλικράτης. Το στοίχημα για το αν θα είναι μια ολοκληρωμένη αλλαγή που θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ανάταξη της ελληνικής περιφέρειας και της κρατικής οντότητας ή αν θα πρόκειται για νομοσχέδιο συνηθισμένο και τρέχον, που το περιεχόμενό του δεν θα αποτελέσει καταλύτη θετικών εξελίξεων, δεν δείχνει να απασχολεί παρά μόνο τους συντάκτες του πολυσυζητημένου νόμου.
Ενδιαφερόμενοι, ως συνήθως, οι νεοέλληνες περισσότερο για το ατομικό και ελάχιστα για το συλλογικό, έχουμε επιδοθεί στην ονοματολογία και όχι στο βάθος και το εύρος των επερχόμενων αλλαγών. Τελικά το τι ακριβώς θα νομοθετηθεί, μετά από μια πλειάδα αντικρουόμενων πληροφοριών, το γνωρίζει μάλλον μόνο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Σε τοπικό επίπεδο λοιπόν έχουμε και λέμε: Απόστολος Παπατόλιας, Αλέκος Βούλγαρης, Θανάσης Νάκος, Κυριάκος Μήτρου, Πάνος Σκοτινιώτης, Γιώργος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Βλάχος, Γιώργος Σινέλης, είναι μερικά από τα ονόματα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία ως πιθανές υποψηφιότητες για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του υποψηφίου δημάρχου Βόλου είτε στο μεγάλο ενιαίο δήμο είτε στο δήμο με τα σημερινά του όρια.
Ο Απόστολος Παπατόλιας έχει βάλει πλώρη για τη θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Οι προσπάθειές του έχουν αποδοχή και τοπικά και στο κέντρο, με συνέπεια να είναι πολύ κοντά στην εξασφάλιση της υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος κίνδυνος για το σημερινό Νομάρχη Μαγνησίας είναι να προκύψει δυνατή υποψηφιότητα λαρισαϊκής καταγωγής, κάτι που μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται, αφού οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λάρισας Βασίλης Εξαρχος και Εκτορας Νασιώκας δύσκολα θα εγκατέλειπαν τη θέση του κυβερνητικού βουλευτή, προκειμένου να ασχοληθούν με ένα θεσμό αδοκίμαστο και με άγνωστες αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση ο Παπατόλιας παραμένει άφθαρτος και εκλόγιμος, με συνέπεια να έχει πολύ καλές πιθανότητες.
Ο Αλέκος Βούλγαρης, ο σημερινός δήμαρχος του Βόλου, παρά τα προβλήματα εσωκομματικής συνοχής που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του δείχνει να έχει ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι επίκειται η τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων από μέρα σε μέρα, θέση όχι ασυμβίβαστη με το σημερινό αξίωμα του δημάρχου, αποδεικνύει ότι δεν είναι μέγεθος καθόλου αμελητέο. Σε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα ο ρόλος τού εν ενεργεία δημάρχου είναι εκ των πραγμάτων αυξημένος τόσο για τα χρήματα, όσο κυρίως για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Τον τελευταίο καιρό η εξασφάλιση μιας σειράς χρηματοδοτήσεων και ανακοίνωση σημαντικών έργων έχουν βελτιώσει το προφίλ του δημάρχου Βόλου. Ο κύκλος εσωστρέφειας έκλεισε και δύσκολα θα τολμήσει κάποιος να τον ανοίξει εκ νέου. Ο Βούλγαρης είναι δήμαρχος και ας μην ξεχνάει κανείς ότι έχει εκφράσει εκ νέου το ενδιαφέρον του.
Ο Θανάσης Νάκος, ο μακροβιότερος υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή με αντικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ήταν η ιδανικότερη περίπτωση κεντροδεξιάς υποψηφιότητας τόσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και κυρίως για τον ενιαίο Δήμο Βόλου. Ο βουλευτής Μαγνησίας πιέζεται ποικιλοτρόπως από διάφορα γαλάζια κέντρα, προκειμένου να ενδώσει. Για μια σειρά λόγων πιστεύουμε ότι τελικά θα προτιμήσει την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο Κυριάκος Μήτρου είναι ο πρώτος εκ των ενδιαφερομένων που έχει δηλώσει με επίσημο τρόπο και χωρίς να μασάει τα λόγια του την υποψηφιότητά του. Ο πρώην δήμαρχος Βόλου έχει επίσης δηλώσει ότι θα έκανε πίσω μόνο σε περίπτωση υποψηφιότητας του Θανάση Νάκου, κάτι που όπως προείπαμε αυτή την ώρα φαντάζει απίθανο. Πρόκειται για πολύ δυνατή υποψηφιότητα, ευρύτερη της παράταξής του, ενώ η επαναπροσέγγισή του με τον πρώην αντιδήμαρχο Βαγγέλη Καπούλα τού προσθέτει τις δυνάμεις που του έλειψαν στην προηγούμενη αναμέτρηση. Ο Μήτρου δεν εύκολος στόχος για κανέναν αντίπαλο.
Ο Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρώην Νομάρχης, δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου. Για να ευλογούμε και τα γένια μας, πριν από ένα χρόνο από τούτη τη στήλη είχαμε διαβλέψει αυτό το ενδεχόμενο, που σήμερα παρουσιάζεται ισχυρό. Ο Πάνος Σκοτινιώτης έχει ερείσματα στην κεντρική εξουσία, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Ενθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του ο προερχόμενος από το Συνασπισμό πρώην δήμαρχος Καρδίτσας και σημερινός σύμβουλος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, ο Θανάσης Καταρτζής. Το πρόβλημα του πρώην Νομάρχη εντοπίζεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού στις δημοτικές εκλογές του 2002 το ψηφοδέλτιό του «Ανοικτοί Ορίζοντες» στέρησε τη νίκη στο επίσημο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Απόστολο Φοινικόπουλο, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ισχυρή υποψηφιότητα.
Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Με κινητήριο μοχλό τη θριαμβευτική εκλογή του στη σημερινή του θέση περιμένει την κατάλληλη στιγμή, έχοντας προετοιμάσει το έδαφος τόσο τοπικά, όσο και στο κέντρο. Λέγεται ότι ο Κυριάκος Μήτρου βιάστηκε να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για να προλάβει το Γιώργο Σπηλιόπουλο.
Ο Σωκράτης Αναγνώστου, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, χαμηλών τόνων και αυξημένης αξιοπιστίας, θα επιθυμούσε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Βόλου σε περίπτωση που τον καλούσε η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει αυτό το ρόλο. Πάντως ο συγκεκριμένος σε καμία περίπτωση δεν μελετάει το ενδεχόμενο ανεξάρτητης καθόδου και αυτή την εποχή ασχολείται με τις επερχόμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε και την επανεκλογή του.
Ο Γιάννης Βλάχος στην πρώτη επαφή με την πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κατέγραψε θετική παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη βλέπουν στο πρόσωπό του μια αξιόπιστη λύση ανανέωσης σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι κλασικές υποψηφιότητες.
Ο Γιώργος Σινέλης, γνωστός Βολιώτης δικηγόρος, προωθείται από τοπικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ ως λύση άφθαρτη και προερχόμενη από το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, αφού τα κομματικά στελέχη δεν τυγχάνουν συνολικής επιδοκιμασίας στην εποχή μας. Ο ίδιος δεν έχει εκφράσει μέχρι τώρα καμία πρόθεση ενασχόλησης με το Δήμο Βόλου.
Πιθανότατα να καταγραφούν και περισσότερες υποψηφιότητες όσο ο καιρός πλησιάζει, σημαντικό ρόλο όμως στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων θα παίξει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου Καλλικράτης, το οποίο σύντομα θα γνωρίζουμε.
Χρήστος Μπουκώρος
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template