Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Αρχαία πόλη αποκαλύφθηκε στη Σκιάθο

Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως η αρχαία πόλη που αποκαλύπτεται σταδιακά στην βορειοανατολική πλευρά της Σκιάθου, δίπλα στον όρμο Ξάνεμο, κατόπιν συνεργασίας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα υπάρχοντα δεδομένα φωτίζουν ευκρινώς την αρχαιότερη θέση εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων της Σκιάθου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα η αρχαία πόλη η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά, τοποθετείται στην αρχή της γεωμετρικής εποχής, δηλαδή στο 10ο αιώνα π.Χ., χωρίς να αποκλείεται ωστόσο από τα μέλη των ερευνητικών ομάδων ότι σε βαθύτερα στρώματα θα εντοπιστούν ενδεχομένως ακόμη παλαιότερα ευρήματα της Μυκηναϊκής, της εποχής του Χαλκού ή και προγενέστερα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία συνθέτουν μια πόλη η οποία περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο, τμήματα του οποίου είναι ορατά, ενώ ορατά είναι επίσης και τμήματα κτιρίων τα οποία βρίσκονταν μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτή. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απόδειξη για τον χρόνο κατοίκησης της πόλης, η οποία εντοπίζεται στην θέση Κεφάλα και έχει προταθεί η ταύτιση της με την Παλαισκίαθο, την πρώτη αρχαία πόλη που δημιουργήθηκε στην Σκιάθο.
Το παραπάνω ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι και θα συνεχιστεί, διεξάγεται, όπως προαναφέρθηκε, κατόπιν συνεργασίας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο εν λόγω πρόγραμμα, τη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ εκπροσωπεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και συμμετέχει η κ. Ελένη Χρυσοπούλου, αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας, η οποία είναι και υπεύθυνη για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σκιάθου. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ομάδας ειδικότερα του Τμήματος ΙΑΚΑ, επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «κατ’ αρχήν επιφανειακών ερευνών, στον αρχαιολογικό χώρο που είναι γνωστός με το όνομα Κεφάλα, στην Βόρεια ανατολική πλευρά της Σκιάθου, ΒΑ του άκρου του αεροδιαδρόμου και δίπλα στον όρμο Ξάνεμο. Πρόκειται για ένα χώρο με πολύ μεγάλη αρχαιολογική σπουδαιότητα γιατί εκεί τοποθετείται η αρχαιότερη θέση εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων της Σκιάθου» αναφέρει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και προσθέτει ότι «σε ολόκληρο το νησί, παρ’ όλο που έχουν γίνει πολύ συστηματικές επιφανειακές έρευνες τα τελευταία 20 περίπου χρόνια από την Υπηρεσία μας, δεν έχουμε εντοπίσει καμία θέση που να παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης παλαιότερα από αυτά που έχουμε εντοπίσει στην θέση Κεφάλα».
Στόχος του παραπάνω προγράμματος είναι εξάλλου η συστηματική επιφανειακή έρευνα και καταγραφή των επιφανειακών δεδομένων που υφίστανται στον αρχαιολογικό χώρο Κεφάλα και στην γύρω ευρύτερη περιοχή. Το πεδίο των ερευνών εκτείνεται, συγκεκριμένα, στην περιοχή νότια του αρχαιολογικού χώρου, όπου εντοπίζονται τα νεκροταφεία του αρχαίου οικισμού, καθώς και στην χερσόνησο «Κορακοφωλιά» που βρίσκεται στα δυτικά της Κεφάλας. Στη συγκεκριμένη χερσόνησο, οι επιφανειακές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, συνέβαλαν στο εντοπισμό στοιχείων κατοίκησης της αρχαιότητας, τα οποία μάλλον ανήκουν σε αγροτικές εγκαταστάσεις, αγροικίες, δηλαδή, ή άλλες συναφείς δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με την αρχαία πόλη.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template