Σε αποστραγγιστικά έργα για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τα σημεία που παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Αφετών σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνέταξε ο γεωλόγος κ. Δημουλάς της ΝΑΜ, έπειτα από τρεις αυτοψίες τόσο στο σημείο του οδοστρώματος του επαρχιακού δικτύου Νεοχώρι-Πλάκα όσο και στον προαύλειο χώρο αθλοπαιδιάς του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου. Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν προχώρησε άμεσα στις παρεμβάσεις που πρότεινε από τις 3 Φεβρουαρίου ακόμη που έγινε η πρώτη αυτοψία. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή απαντά ότι έπρεπε να έχει στα χέρια της την τεχνική έκθεση και πλέον διερευνά το κόστος των παρεμβάσεων για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Την πρώτη αυτοψία διενήργησε η υπηρεσία στις 3 Φεβρουαρίου και έδωσε τις πρώτες εξηγήσεις για το φαινόμενο άλλα και για τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα για αποτροπή δυσμενέστερων προβλημάτων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, διαπιστώθηκε τότε ότι η εδαφική μάζα υπέστη μια διατάραξη στην ισορροπία της, η οποία σημειώθηκε και προκλήθηκε τόσο από τις φυσικές διεργασίες όσο και από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση η διολίσθηση του εδάφους προκλήθηκε και από τα πολλά υπεδάφια νερά αλλά και λόγω του ότι τα εδάφη αυτά δέχονται μεγάλο βάρος από εναπόθεση αδρανών κυρίως υλικών. Ο φλοιός του εδάφους τόσο λόγω μικρής συνοχής όσο και υπερκορεσμού από το νερό, αλλά και μεγάλο βάρος αδρανών υλικών που παρεμπόδισαν και την ομαλή ροή της βροχής, επέτρεψε το νερό να διηθηθεί και να διογκώσει το πέτρωμα. «Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν αρκετά εύκολη μια θραύση τη στιγμή που ξεπεράσθηκε η διατμητική αντοχή των υλικών. Οι «σταθείς πλέον μάζες μετακινήθηκαν, παρά την ήπια τοπογραφική κλίση, προς το κατώτερο τμήμα, δηλαδή στον πόδα της κατολίσθησης, ο οποίος δυστυχώς αποτελεί το πρανές της κοίτης μικρού υδάτινου ρέματος».
Ο γεωλόγος πρότεινε τότε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διολίσθησης να γίνει υπεδάφια αποστράγγιση, για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού από την ασταθή μάζα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την κατασκευή μιας συλλεκτήριας τάφρου που θα συγκέντρωνε και θα παροχέτευε όλο τον υδάτινο όγκο από τις γειτονικές περιοχές στο παρακείμενο ρεύμα. Επίσης επισήμανε ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί κάθε είδους εργασίας στο οδικό δίκτυο, ν’ αποκατασταθεί δηλαδή ο δρόμος λόγω του ότι η διολίσθηση ήταν πολύ έντονη.
Την 1η Μαρτίου η υπηρεσία κλήθηκε και πάλι να κάνει αυτοψία για να διαπιστώσει τυχόν επιβαρύνσεις από τη συνέχιση του φαινομένου και διαπίστωσε ότι δεν είχε ληφθεί κανένα από τα προτεινόμενα έργα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να καθαριστεί από φερτές ύλες και να γίνουν δύο χαντάκια βαθιά για να απεγκλωβιστούν οι μεγάλες ποσότητες νερού που αργεί ν’ αποστραγγιστεί, θα πρέπει να σταματήσει η απόρριψη αδρανών υλικών στον χώρο ολίσθησης και να μαζευτούν άμεσα όσα υπάρχουν. Επίσης θα πρέπει να καθαριστεί το ρέμα από τις απορρίψεις των υλικών κοπής των
εργοταξίων επεξεργασίας πλάκας για την ταχύτερη και ομαλή απορροή του νερού, ν’ απομακρυνθούν από τον παρακείμενο χώρο κατολίσθησης του πρανούς του ρέματος και τέλος θα πρέπει να εξεταστούν κατά την υπόδειξη του Δ/ντου του Δημοτικού Σχολείου οι πρόσφατες ρωγμές τόσο στο οικοδόμημα όσο και τον προαύλειο χώρο.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου