Για τα τέλη Απριλίου μετατίθεται η Διυπουργική Συνάντηση Ελλάδας - Συρίας στη Δαμασκό με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης των δύο χωρών, με το λιμάνι του Βόλου να είναι πάντα ο πρώτιστος στόχος τη συριακής πλευράς για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της προς και από την Ευρώπη.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Μ. Παρασκευή 2 Απριλίου, ωστόσο από την πλευρά της σημερινής διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να μετατεθεί η συνάντηση των δύο μερών, καθώς η αρχική ημερομηνία συμπίπτει με την εορτή του Πάσχα και παράλληλα για ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν σκόπιμο ο ΟΛΒ να εκπροσωπηθεί από τη νέα διοίκηση, ο ορισμός της οποίας επίκειται από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς με εγκύκλιό του ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γ. Βλάχος προς τις διοικήσεις των λιμένων εθνικής σημασίας, ανάμεσά τους και αυτό του Βόλου, σημειώνει ότι μέχρι την αντικατάστασή τους δεν θα πρέπει να προχωρούν σε ενέργειες και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις νέες διοικήσεις.
Με αφορμή τη συνάντηση των δύο μερών ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Π. Σούρλας σημειώνει ότι υπό προϋποθέσεις είναι πρόσφορο το έδαφος για την επαναλειτουργία της γραμμής του Βόλου με την Ταρτούς ή τη Λαττάκεια. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως προσθέτει, όπως αυτό με τις βίζες που έχουν οι Σύριοι, ωστόσο θεωρεί ότι είναι ζητήματα που μπορούν να ξεπεραστούν.
Σημειώνεται πως πέρυσι ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί της και αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΟΛΒ, επισκέφθηκε και πάλι τη Συρία για τον ίδιο λόγο.
Στα συμπεράσματα της περυσινής επίσκεψης υπογραμμίζονταν τα παρακάτω:
1. Η πρόθεση της συριακής πλευράς είναι θετική για τη συνεργασία των λιμένων Λαττάκεια - Ταρτούς με το λιμένα του Βόλου και θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση για να τους παρουσιαστούν οι δυνατότητες για το λιμάνι του Βόλου
2. Πρέπει να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατόν μελέτη βιωσιμότητας, στην οποία να συμμετάσχουν ενεργά πέραν των λιμένων και τα Επιμελητήρια του Βόλου και της Λατάκκειας, τα οποία επίσης θα πρέπει να εισφέρουν οικονομικά στην εκπόνηση της μελέτης.
3. Η εκτίμηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της περυσινής επίσκεψής της στη Συρία, είναι ότι η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε θερμό κλίμα, το οποίο αποδεικνύεται από την πλήρη φιλοξενία της ελληνικής αντιπροσωπείας σε Ταρτούς και Λαττάκεια από τις διοικήσεις των λιμένων, επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της συριακής πλευράς για τη διασύνδεση και θα πρέπει να ανακινηθούν άμεσα ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα α) να προσκληθούν στο λιμένα του Βόλου εκπρόσωποι των λιμένων Ταρτούς - Λαττάκειας και Ναυτικού Επιμελητηρίου και β) να εξευρεθούν οι πόροι για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας της διασύνδεσης Βόλου - Ταρτούς – Λαττάκειας, οι δε πόροι που αντιστοιχούν στην ελληνική πλευρά να εξασφαλιστούν με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου