Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Πανικός στο νησί από τις «προβλέψεις» για σεισμό

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο νησί της Σκοπέλου οι προβλέψεις για ισχυρό σεισμό στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.
Από χθες οι κάτοικοι βρίσκονται σε σύγχυση και δηλώνουν ανήσυχοι καθώς ο καθηγητής κ. Άκης Τσελέντης, διατυπώνει πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ, την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υποστηρίζει αντίθετη άποψη.
Ήδη από χθες, οι κάτοικοι απευθυνόταν στο Δήμο, ζητώντας πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Βασιλούδης «όλο το νησί είναι αναστατωμένο».
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το πρωί της Τρίτης, μετά τη δόνηση 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα 2,5 χλμ νοτιοδυτικά της Σκιάθου.
Όπως δήλωσε ο κ. ’κης Τσελέντης «μας ανησυχούν οι δονήσεις της Εύβοιας», και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ». «Το προηγούμενο Σάββατο, αναρτήθηκε από την ομάδα ΒΑΝ, μια πρόβλεψη για σεισμό στη Λαμία. Για να υπάρχει κάτι τέτοιο θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ας έχουμε το νου μας για μια εβδομάδα, όχι παραπάνω. Να κοιτάξουμε την σεισμική επικινδυνότητα του σπιτιού μας. Μπορεί να είναι και στη θάλασσα κάποιο επίκεντρο. Είναι η προέκταση του ρήγματος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου», υπογράμμισε ο ίδιος.
Την άποψη αυτή, όμως, δεν συμμερίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, δήλωσε κατηγορηματικά στο NewsIt ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν αυτή την ώρα την πιθανότητα σεισμικής έξαρσης.
«Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΠ, διαβεβαίωσα ότι δεν έχει κατατεθεί κανένα απολύτως στοιχείο από τον οποιονδήποτε που να αφορά σεισμική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έχουμε κανένα σεισμολογικό στοιχείο ότι θα πάμε για μεγάλο σεισμό και προσωπικά το κατατάσσω στην συνήθη δραστηριότητα της περιοχής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Βασιλούδης, που ζει την αγωνία των κατοίκων από χθες εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εκφράζουν οι επιστήμονες δηλώνοντας ότι «κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει γιατί δημιουργεί μόνο πανικό στον κόσμο». «Από χθες δέχομαι τηλέφωνα και επισκέψεις από τους κατοίκους, που ζητούν να μάθουν συγκεκριμένα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια απάντηση για να τους δώσουμε» εξηγεί ο Δήμαρχος.
Πάντως από την πλευρά της η δημοτική αρχή, χθες το βραδύ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους διοικητές των υπηρεσιών του νησιού, (Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα), όπου συζητήθηκε ο κοινός τρόπος δράσης σε περίπτωση που οι προβλέψεις για ισχυρό σεισμό στην περιοχή επιβεβαιωθούν. «Σε περίπτωση που βγουν αληθινές οι προβλέψεις πρέπει να δράσουμε συντονισμένα όλοι οι φορείς» επισημαίνει ο Δήμαρχος.
Σ. Χ.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template