Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Πλήθος νεκρά ψάρια στην Κάρλα

Λίγες μόλις ημέρες μετά το «S0S» που εξέπεμψαν για τα νερά της λίμνης Κάρλας οι αναλύσεις δειγμάτων, που ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα αμμωνίας –κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών- τα πρώτα νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον ταμιευτήρα.
Τα νεκρά ψάρια εντόπισαν χθες μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο, κινώντας άμεσα τις διαδικασίες δειγματοληψιών. Το γεγονός εκτιμάται από το Φορέα ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνιζε η πρόεδρος του Δ.Σ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.
Από τις αναλύσεις των δειγμάτων θα διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου. Σε περίπτωση που η θανάτωση των ψαριών αποδειχθεί ότι δεν οφείλεται σε φυσικά, αλλά ανθρωπογενή αίτια, τότε ο Φορέας Διαχείρισης θα κινήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Ο Φορέας, δια της προέδρου του, τονίζει ότι συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών της περιοχής σχετικά με το περιστατικό και τους παρακαλεί να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της φύλαξης και εποπτείας του οικοσυστήματος της Κάρλας.
Χθες, στο μεταξύ, με εντολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγινε έκτακτη δειγματοληψία από διάφορα σημεία της υπό ανασύστασης λίμνης Κάρλας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα σημεία της Τάφρου 1 στα όρια της Μαγνησίας, ώστε να γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων, όπως ενημέρωνε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.
Η έκτακτη δειγματοληψία προσβλέπει σε πλήρη εικόνα για την «πηγή» της αυξημένης συγκέντρωσης σε αμμωνία, ενώ εφόσον διαπιστωθούν και αυτή τη φορά αυξημένες τιμές, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης και το σχεδιασμό επανορθωτικών μέτρων.
Η τελευταία δειγματοληψία, στις 26 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε σοβαρή ρύπανση στα νερά της Κάρλας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση λιπασμάτων και τη λειτουργία ποιμνιοστασίου, δίπλα στην τάφρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα από την κ. Οικονόμου, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, σε δείγμα από το νέο θυρόφραγμα της Τ1 ανιχνεύθηκε αμμωνία με συγκέντρωση 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l και εντός της λίμνης 0,65 mg/l.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών, το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί, δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template