Υπό καθεστώς… ομηρίας συνεδρίασε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν 200 περίπου φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα, φωνάζοντας και απαιτώντας να καταψηφιστεί ο νέος εσωτερικός κανονισμός, βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση. Οι φοιτητές απείλησαν να προπηλακίσουν τα μέλη της Συγκλήτου, ενώ τα πρωτοφανή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γεγονότα σημειώθηκαν και με απειλή επεισοδίων μεταξύ Πρυτανείας και φοιτητών!
Αν και τα πνεύματα φαινόντουσαν να είναι τεταμένα από την πρώτη στιγμή που οι φοιτητές κατέλαβαν την αίθουσα και, παρά τους οξείς τόνους, για αρκετή ώρα Σύγκλητος και φοιτητές φάνηκαν να μπορούν να κάνουν έναν… υποτυπώδη τουλάχιστον διάλογο.
Το λόγο αρχικά έλαβε ο αντιπρύτανης Γιάννης Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η Σύγκλητος μέχρι σήμερα για την ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού και τόνισε μάλιστα πως στις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις, όταν καλέστηκαν οι φοιτητές, εμφανίστηκαν μόλις τέσσερα άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα οφέλη για τους ίδιους τους φοιτητές από την ψήφιση του κανονισμού, που αφορούν στην επίλυση του προβλήματος των 2ν, των πιστωτικών μονάδων, του πειθαρχικού και του ζητήματος της αξιολόγησης.
Σημαντικό στοιχείο του νέου κανονισμού λειτουργίας είναι ότι για τους φοιτητές που συμπληρώνουν διπλάσιο χρόνο σπουδών θα είναι πια δυνατή η διαγραφή τους μόνο μετά από συνέλευση του τμήματος, η οποία θα είναι και αυτή που θα μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ στις πιστωτικές μονάδες θα αναγνωρίζονται οι ώρες των σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια.
«Το θέμα είναι ένα και μοναδικό αυτή την στιγμή. Είτε θα ψηφίσουμε τον κανονισμό είτε θα ισχύσει ο πρότυπος κανονισμός του υπουργείου που είναι πολύ πιο αυστηρός», ολοκλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Πρωτοφανή επεισόδια!
Η αντίδραση των φοιτητών στην τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη ήταν έντονη. Σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι δήλωσαν πως ο εσωτερικός κανονισμός θα λειτουργήσει ως «παραθυράκι» εφαρμογής του Νόμου Πλαισίου, ενάντια στον οποίο η φοιτητική κοινότητα βρέθηκε στους δρόμους για δύο χρόνια. «Θέλετε να μας χειραγωγήσετε και να εισάγετε στο ίδρυμα «μάνατζερ» που θα οδηγήσουν στην απαλοιφή του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου», φώναζαν οι φοιτητές. Ο διάλογος ήταν έντονος και όλα έδειχναν πως η κουβέντα κατέληγε σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς Σύγκλητος και φοιτητές δεν μπορούσαν να βρούνε σχεδόν κανένα κοινό σημείο πλεύσης.
Σε μια προσπάθεια ο πρύτανης Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης να κατευνάσει τα πνεύματα πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και ζήτησε να αποχωρήσουν οι φοιτητές για να συνεχιστεί απρόσκοπτά η συνεδρίαση. Αρνούμενοι οι φοιτητές να βγούνε από την αίθουσα, ο κ. Γουργουλιάνης, αφού είχε εξαντλήσει όλα τα όρια διαλόγου, τόνισε πως «η Σύγκλητος είναι ένα θεσμικό όργανο που δεν μπορεί να συνεδριάζει υπό πίεση» και επεχείρησε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Οι φοιτητές ζήτησαν να κλείσουν οι πόρτες και ουσιαστικά προπηλάκισαν την Σύγκλητο, επιχειρώντας να τους κρατήσουν «ομήρους» μέχρι και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, ενώ υπό την «απειλή» 50 περίπου φοιτητών του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα ότι θα «παίξουμε ξύλο αν φύγετε από την αίθουσα», η Σύγκλητος παρέμεινε στην θέση της!
Αίτημα των παιδιών η άμεση ενίσχυση του τμήματος με καθηγητές, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες οι κλινικές του τμήματος δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών. Οι εξηγήσεις της Πρυτανείας ότι το θέμα είναι πολιτικό και άπτεται των πιστώσεων που στέλνει το Υπουργείο Παιδείας, δεν ικανοποίησαν.
Προβλήματα μεγάλων Πανεπιστημίων…
«Τώρα το συνειδητοποίησα ότι πλέον έχουμε γίνει μεγάλο Πανεπιστήμιο!», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Γουργουλιάνη με την έξοδό του από την αίθουσα. «Φθάσαμε να απειληθούμε και ως όμηροι. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν για πρώτη φορά στο Π.Θ. Ωστόσο επιμένουμε στο διάλογο. Δεν έχουμε διάθεση να λάβουμε έκτακτα μέτρα, έστω κι αν μειοψηφίες είναι εκείνες που αντιδρούν, επιχειρώντας να μετατρέψουν το διοικητικό όργανο της Συγκλήτου σε όργανο πίεσης για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Όλοι κρινόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου