Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Απεργία, αντίδραση αλλά … και επεισόδια στο Βόλο

Τη μαζική τους αντίδραση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας και στις περικοπές των δαπανών από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διαδήλωσαν χθες στο κέντρο του Βόλου, εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, που πήραν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από το ΕΚΒ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ελευθερίας και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Δεν έλειψαν πάντως και οι αποδοκιμασίες ομάδων αντιεξουσιαστών προς συνδικαλιστές, αλλά και τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΒ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μιας κάμερας και ενός ΑΤΜ ιδιωτικών τραπεζών.
Ωστόσο, με τη διακριτική παρουσία διμοιρίας της Αστυνομίας, τα επεισόδια δεν πήραν έκταση, ενώ έντονες διαμαρτυρίες εκφράστηκαν από τις ομάδες αντιεξουσιαστών και στη Νομαρχία όπου κατέληξε η πορεία.
Στην πλατεία Ελευθερίας
Τη γενική καταδίκη τους στα σκληρά και κοινωνικά άδικα κυβερνητικά μέτρα, που βάζουν “μαχαίρι” στους μισθούς και στις συντάξεις, και μαζί με τα φορολογικά χαράτσια φορτώνουν αποκλειστικά στις πλάτες των ανθρώπων της βιοπάλης τα βάρη της οικονομικής κρίσης που άλλοι προκάλεσαν, εξέφρασαν με την κοινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο Τομέα της περιοχής μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνδικαλιστικών τους Οργάνων (Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου και Τοπικού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ) στην πλατεία Ελευθερίας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΣΥ) και, σε Περιφερειακό επίπεδο Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, με συμμετοχικό αγωνιστικό κάλεσμα της οικείας Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΘΣΕ&Ε), καθώς επίσης και Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Κοινή αξίωση των συγκεντρωμένων ήταν να πάψουν η κυβέρνηση και οι εργοδότες να μετακυλύουν στους εργαζόμενους τα βάρη της οικονομικής κρίσης, υποκύπτοντας στις αξιώσεις των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και των Διεθνών Κερδοσκόπων.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, τόνισε την ανάγκη αντίστασης των εργαζομένων στα μέτρα, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Φιλ. Κωνσταντινίδης, του σημείωσε ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την «Ιφιγένεια», προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ομιλίες των μελών της διοίκησης του ΕΚΒ και εκπροσώπων της ΔΑΚΕ και της ΑΤΕ αντίστοιχα κ.κ. Κ. Γεωργούλα και Χρ. Κόφφα, ενώ κριτική στους χειρισμούς του ΕΚΒ για διάφορα εργατικά ζητήματα άσκησε ο συνδικαλιστής Θ. Πανόπουλος.
Ακολούθησε η έγκριση ψηφίσματος, το οποίο μετά από πορεία στους δρόμους της πόλης επιδόθηκε στο Νομάρχη.
Χάθηκε ο έλεγχος
Ωστόσο, δεν περιφρουρήθηκε σωστά η πραγματοποίηση της πορείας, με αποτέλεσμα οι ομάδες αντιεξουσιαστών να την οδηγήσουν εκεί που ήθελαν στο κέντρο της πόλης και οι διαδηλωτές να τους ακολουθούν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε.
Μάλιστα απειλήθηκαν και γενικευμένα επεισόδια, όταν στην πορεία παρεισέφρησε διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αυτά αποσοβήθηκαν και η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη Νομαρχία.
«Δυστυχώς στη διάρκεια της πορείας και από άτομα που δεν έχουν σχέση και δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους προκλήθηκαν ζημιές τις οποίες το ΕΚΒ καταδικάζει απερίφραστα.
Το ΕΚΒ απομονώνει τέτοιες ενέργειες και για άλλη μια φορά καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρούν τους αγώνες τους αφήνοντας στο περιθώριο όσους κινούνται με άλλους στόχους και κίνητρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Το ΠΑΜΕ
Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου από το ΠΑΜΕ, ενώ το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Απ. Νάνος, ο πρώην βουλευτής κ. Νίκος Γκατζής και στελέχη της Ν.Ε. του ΚΚΕ.
Εκφράζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης κ. Απόστολος Ριζόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, ενώ διαβλέποντας πως θα έλθουν ακόμη σκληρότερα μέτρα επεσήμανε την ανάγκη συσπείρωσης της εργατικής τάξης, που θα πρέπει να δώσει ακόμη πιο δυναμικά την απάντησή της στους δρόμους.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στο κέντρο του Βόλου, η οποία πλαισιώθηκε από ευρηματικό happening νεολαίων, που προχώρησαν σε αναπαράσταση της κηδείας των μέτρων.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template