Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Τα «θέλω» των αγορών δεν έχουν τέλος!

Εάν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στις απαιτήσεις των αγορών, θα παραμείνουμε καθηλωμένοι και εγκλωβισμένοι σε μία πολιτική που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας, επισημαίνει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας Σταύρος Κούκος.
Ο κ. Κούκος εκτιμά ότι μοναδική λύση για διέξοδο από την κρίση είναι μια συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα οδηγεί σε νέες θέσεις απασχόλησης και σε μείωση της ανεργίας.
Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και υπογραμμίζει ότι η χώρα χρειάζεται “ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύει τις επενδύσεις, την Ανάπτυξη“.
Κύριε Πρόεδρε, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενάντια στην ελληνική οικονομία, εάν μη τι άλλο, προκαλεί πλέον φόβο. Πολλοί μιλούν ακόμη και για πτώχευση...
Σχεδόν ένα χρόνο πριν σύσσωμες οι Κυβερνήσεις και στις πέντε ηπείρους εξαπέλυαν μύδρους κατά της ασυδοσίας της αγοράς και της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των Τραπεζών, που δημιούργησαν το παγκόσμιο ντόμινο της χρηματιστηριακής και κατόπιν της οικονομικής κρίσης.
Τη συγκεκριμένη λογική αρχικά υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένοι εκ των οποίων έριχναν τα βάρη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδήγησε σ’ αυτά τα αποτελέσματα.
Όλα αυτά μέχρι να ανοίξουν τα δημόσια ταμεία, για να χρηματοδοτήσουν γενναία τις μαύρες τρύπες που δημιούργησαν οι κερδοσκοπικές δράσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Άραγε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και δικαιούνται οι νεοφιλελεύθεροι «μάγοι» που οδήγησαν ως εδώ τα πράγματα, τώρα να απαιτούν και δυστυχώς να το πετυχαίνουν, εκβιάζοντας είτε με πτώχευση και χρεοκοπία είτε με στραγγάλισμα χρηματοδότησης της αγοράς, να γονατίζουν κυβερνήσεις και λαούς, επιβάλλοντας τις δικές τους μονεταριστικές συνταγές, για να διορθωθεί η ζημιά που οι ίδιοι προκάλεσαν;
Με την Ελλάδα να είναι το “κόκκινο πανί” και έρμαιο των αγορών...
Πράγματι η πατρίδα μας βρίσκεται στο στόχαστρο του κάθε κερδοσκόπου, τζογαδόρου και νεοφιλελεύθερου, Ευρώπης και Αμερικής, γιατί έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να υποταχθεί σε εκείνες τις απαιτήσεις και συνταγές που οδηγούν σε εξόντωση τους πολίτες, που υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και εντέλει υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική της χώρας.
Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει δυνατά στις ατέρμονες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαίων Τραπεζιτών, γιατί δεν το αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Ήδη το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαιτέρως σκληρό για εμάς τους εργαζόμενους.
Αυτό που πρέπει πρωτίστως να απαιτήσει είναι την «αλληλεγγύη» των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, η οποία μέχρι τώρα εκφράζεται μόνο με προσπάθεια επιβολής σκληρών μέτρων, χωρίς την παραμικρή δέσμευση εκ μέρους των κυβερνήσεων, εκτός από τη γενικόλογη πολιτική δήλωση των ηγετών της.
Εκτιμάτε ότι έστω αυτή η πολιτική στήριξη φτάνει για να ανακάμψει η οικονομία και να σταματήσουν οι απαιτήσεις για επιβολή σκληρότερων μέτρων;
Οι αγορές, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές δημιούργησαν την κρίση (πουλώντας «αέρα» και αποδόσεις στα χαρτιά), και χωρίς να βάλουν φρένο στις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών τους, ούτε ευρώ από τα κεφάλαιά τους, απαίτησαν από το Κράτος να ενισχύσει την καθαρή τους θέση.
Τώρα πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για να συνεχίσουν τις ίδιες προκλητικές κερδοφορίες, απαιτώντας με θράσος την κατεδάφιση κάθε εργασιακού κοινωνικού, ασφαλιστικού και οικονομικού δικαιώματος των εργαζομένων.
Η Κυβέρνηση ωστόσο επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος...
Δεν είναι έτσι. Η λύση για διέξοδο από την κρίση είναι μια συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα οδηγεί σε νέες θέσεις απασχόλησης και σε μείωση της ανεργίας.
Ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύει τις επενδύσεις, την Ανάπτυξη, τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους, την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την αύξηση της Απασχόλησης, την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι η μόνη αξιόπιστη και σοβαρή πρόταση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την ύφεση, την ανεργία και θα προωθήσει την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Γι’ αυτό φωνάζουμε και λέμε ότι πρέπει ο λαός και η κυβέρνηση να αντισταθούν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συνταγές των Βρυξελλών, που ισοπεδώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων και το κράτος πρόνοιας και θα κατασκευάσουν στρατιές ανέργων, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, που πλήττουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την πραγματική οικονομία. Τα «θέλω» και οι απαιτήσεις των αγορών δεν σταματούν πουθενά!
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template