Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Πήλιο έχουν συμβάλει για μία ακόμη φορά στη βελτίωση της ποιότητας νερού της ΔΕΥΑΜΒ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα που αυτή την περίοδο υδροδοτείται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από πηγαίο νερό.
Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Δήμου το 72% των Βολιωτών δηλώνει ότι καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό, το 16,3% ότι προμηθεύεται νερό από πηγές της περιοχής, ενώ μόλις το 12,6% καταναλώνει νερό από τη βρύση.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενήργησε τον προηγούμενο χρόνο ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου, είναι 175 λίτρα ημερησίως και είναι παρόμοια με τις καταναλώσεις άλλων πόλεων αντίστοιχου πληθυσμού στην Ελλάδα και 30% χαμηλότερη από το μέσο όρο κατανάλωσης στη Δυτική Ευρώπη.
Το Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι γνωστό ότι υδροδοτείται από ένα μίγμα νερού που αποτελείται από πηγαίο νερό και νερό γεωτρήσεων. Κατά τους θερινούς μήνες εμφανίζονται προβλήματα ποιότητας νερού. Μειώνεται δηλαδή η παροχή νερού από το Πήλιο και χρησιμοποιείται κατ΄ ανάγκη αντλούμενο νερό από τις 40 περίπου γεωτρήσεις στην πόλη και στον κάμπο.
Η έρευνα που δείχνει ότι οι Βολιώτες προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει το νερό της ΔΕΥΑΜΒ -το οποίο κινείται εντός των ορίων των ελληνικών και ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων-, δεν παύει όμως να είναι επιβαρυμένο με άλατα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του. Στον ΠΙΝΑΚΑ Ι παρουσιάζονται οι τιμές της μέσης μηνιαίας παραγωγής νερού και οι πηγές της για το χρονικό διάστημα 1998 - 2008. Είναι επίσης γνωστό ότι κατά τη χρονική περίοδο του έτους όπου το πηγαίο νερό ελαχιστοποιείται και οι γεωτρήσεις δίνουν το μέγιστο της απόδοσής του προκειμένου να καλυφθούν οι υδροδοτικές ανάγκες , μπορεί να παρατηρηθεί υπέρβαση στην παράμετρο των χλωριούχων και πιθανότατα του νατρίου που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διείσδυση του θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφορέα. Με σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «δεν απαιτείται άδεια παρέκκλισης για τις ενδεικτικές παραμέτρους στις οποίες ανήκουν τα χλωριούχα και το νάτριο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαδημοτική Επιχείρηση έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο ύδρευσης 819 χιλιομέτρων με περισσότερες από 76.000 παροχές, τροφοδοτώντας τους Δήμους Βόλου, νέας Ιωνίας και Αισωνίας με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου