Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

Απολύσεις και στη Sovel;

Πεντακόσιες οικογένειες αγωνιούν...
Ενώ ανοίγονται νέες αγορές για το σίδηρο, η γενικότερη κρίση στον κλάδο οδηγεί σε μειώσεις προσωπικού.

Ανήσυχοι είναι οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας Sovel τους τελευταίους μήνες, όπου σοβεί η κρίση στην αγορά του σιδήρου, σχετικά με το δικό τους εργασιακό μέλλον όσο και με το αντίστοιχο της εταιρείας.
Οι φήμες που έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των εργαζομένων κάνουν λόγο για εκτεταμένες απολύσεις από τον Σεπτέμβριο και αναφέρουν πως το ένα πέμπτο από τις συνολικά 500 θέσεις εργασίας θα βρεθεί χωρίς δουλειά από το Φθινόπωρο, ενώ την ανησυχία τους επέτεινε η πληροφορία πως η εταιρεία θα κλείσει όλο τον μήνα Αύγουστο, όταν πέρυσι έκλεισε μόνο για δύο εβδομάδες άδειας του προσωπικού της.

Ο Διευθυντής του εργοστασίου Γιώργος Σουλιτζής τονίζει πως «σε ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά του σιδήρου, όπου οι μειώσεις των πωλήσεων έχουν ξεπεράσει το 50%, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, είναι λογικό να σκεφτόμαστε τρόπους προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές απολύσεις εργαζομένων.
Σε σχετική ερώτηση για το αν ευσταθούν οι πληροφορίες πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επίκεινται απολύσεις, μας απάντησε χαρακτηριστικά, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, πως «τέτοιες κινήσεις δεν τις αποκλείουμε», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον έφερναν να αναχωρεί ο ίδιος από την εταιρεία το Φθινόπωρο.
Ο κ. Σουλιτζής ήταν συγκεκριμένος και στην περίπτωση να κλείσει η μονάδα παραγωγής στον Αλμυρό, λέγοντας πως «όποιος το φαντασιώνεται αυτό, πλανάται πλάνην οικτρά. Είναι δυνατόν να κλείσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σιδήρου της Μεσογείου;»
Όσο αναφορά στις βάρδιες εργασίας ο κ. Σουλιτζής τόνισε πως «αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. Αυτό που ίσως συμβεί το επόμενο διάστημα –και αν δεν υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά- είναι να τις μειώσουμε σε τρεις», ενώ ξεκαθαρίζει πως «από την περίοδο που άρχισε η κρίση, έχουν φύγει από την εταιρεία 30 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι βρισκόταν πολύ κοντά στο όριο συνταξιοδότησης και τους βοηθήσαμε να πάρουν σύνταξη».
Το θετικό στοιχείο που ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα και έκανε τους ιθύνοντες του τοπικού εργοστασίου να χαμογελάσουν είναι η πιστοποίηση από Αγγλικό φορέα πιστοποίησης σιδήρου, για καταλληλότητα εξαγωγής του σιδήρου που παράγει η Sovel σε οικονομίες με μεγάλες απαιτήσεις σε σίδηρο, όπως το Ντουμπάι και η Αίγυπτος, όπου μέχρι πρόσφατα η τοπική βιομηχανία δεν είχε παρουσία, αφού δεν είχε λάβει τη σχετική πιστοποίηση.
Περισσότερα στην εφημερίδα Λαός του Αλμυρού

Το 1996, η «Σιδενόρ» (όμιλος Στασινόπουλου), εξαγόρασε τις εγκατελειμμένες εγκαταστάσεις της «Μεταλλουργικής Χάλυψ» στον Αλμυρό Μαγνησίας και έκτισε εκεί σύγχρονη χαλυβουργία με ετήσια δυναμικότητα 900.000 τόνους χάλυβα από ανάτηξη παλαιοσιδήρου. Μέσα στο 2007, ο όμιλος «Σιδενόρ» ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο στον Αλμυρό Μαγνησίας, που φέρει την επωνυμία «Σοβέλ» («Sovel»), θα κάνει νέες επενδύσεις για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 1,2 εκατ. τόνους χάλυβα τον χρόνο.(πηγή: Βικιπαίδεια)
Σήμερα κι αφού "βοήθησε" 30 εργαζόμενους να πάρουν σύνταξη (έτσι λέγονται κομψά οι οικειοθελείς αποχωρήσεις), προετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template