Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας για το παλαιό Εφετείο

Στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών έχει βρεθεί η Ελλάδα με την πολιτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα απέναντι στους μετανάστες.
Η Διεθνής Αμνηστία, σε παρέμβαση της για την έξωση των λαθρομεταναστών από το παλαιό Εφετείο στην Ομόνοια, τονίζει ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις αναγκαστικές εξώσεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής Οργανισμός, σημειώνει μεταξύ άλλων: "Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε έξωση χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία που να περιλαμβάνει πρόσβαση σε ένδικα μέσα αποκατάστασης και χωρίς την παροχή κατάλληλης εναλλακτικής στέγης".
Και προσθέτει: "Οι αναγκαστικές εξώσεις παραβιάζουν μια σειρά διεθνών και περιφερειακών συνθηκών και θεσμικών κειμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύουν το δικαίωμα σε κατάλληλη στέγαση, ιδίως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα".
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη χώρα μας να διασφαλίσει- όπως υποχρεούται- στέγαση σε όσους κατέστησαν άστεγοι.
Ταυτόχρονα, πυρά δέχεται η χώρα μας και από τη Γερμανία, από όπου και εγκαλείται για μη τήρηση των συμφωνιών του "Δουβλίνο ΙΙ".
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, αναφερόμενη στο ζήτημα της παραμονής των αιτούντων άσυλο στη χώρα όπου έχει ζητηθεί, διερωτάται σε άρθρο της: "Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;".
Αφορμή αποτέλεσε μια νομική "χαραμάδα" που έχει ανοίξει και προκαλεί ρωγμές στη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει παραμονή των αιτούντων άσυλο στη χώρα, όπου έχει ζητηθεί.
Απαρχή αυτού υπήρξε η δικαίωση Ιρανού από τη γερμανική Δικαιοσύνη.
Χαρακτηριστικά, ο μετανάστης είχε μεταβεί στη Γερμανία παρανόμως μέσω της Ελλάδας και όταν συνελήφθη οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν απόφαση επαναπροώθησης στη χώρα μας, όπως άλλωστε ορίζει και η συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ".
Από την πλευρά του, ο Ιρανός προσέφυγε κατά της απόφασης απέλασης στη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε, διατάσσοντας την έκδοση απόφασης για παροχή ασύλου από τις γερμανικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό του το Διοικητικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα-μέλος της ΕΕ (σ.σ:την Ελλάδα)", καθώς "δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες".
Από Nooz.gr μέσω TVXS.gr

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template