Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: 15 περιστατικά εβδομαδιαίως ζητούν βοήθεια

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η οικονομική κρίση, η ανεργία και γενικά ο τρόπος με τον οποίο καλούνται να τα βγάλουν πέρα, τους οδηγεί σε αναζήτηση βοήθειας. Από τα 15 περίπου νέα περιστατικά που αναζητούν κάθε εβδομάδα, τη βοήθεια ειδικών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ένα σημαντικό ποσοστό αντιμετωπίζει κοινωνιολογικά προβλήματα.
Προβλήματα οικογένειας, ζευγάρια που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους μαζί, λόγω διαφόρων προβλημάτων και κυρίως οικονομικών, ηλικίες από 30 έως 50 χρόνων, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών που για πρώτη φορά αναζητεί συμβουλές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Ο αριθμός που προαναφέρθηκε, δηλαδή των 15 ατόμων σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφεται τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια. Εφόσον δεν αντιμετωπίσουν εγκαίρως τα προβλήματα που φαίνεται να τους οδηγούν σε αδιέξοδο, μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για εν δυνάμει άτομα για την εμφάνιση κάποιας μορφής κατάθλιψης, μελλοντικά. Σημειώνεται ότι από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, έως σήμερα έχουν καταγραφεί 8.500 παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον Αθαν. Κωτούλα, θεραπευτή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το Κέντρο και τους θεραπευτές. Τουλάχιστον 15 νέα περιστατικά καταγράφονται την εβδομάδα, περιστατικά που δεν έχουν σχέση μόνο με χρονίζουσες ψυχωσικές διαταραχές αλλά με προβλήματα κοινωνιολογικού χαρακτήρα. Ανεργία, φτώχεια, μίζερη ζωή, επιβαρύνουν την ψυχολογία νέων κυρίως ανθρώπων που αδυνατούν να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους, εξηγεί ο θεραπευτής κ. Κωτούλας.
Η βαριά ψυχολογική τους διάθεση τους καθιστά, εφόσον δεν αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, «ευάλωτους» καθώς μπορεί να εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή, κάποιας μορφής κατάθλιψη, στο μέλλον. Ο αριθμός των περιστατικών από 10 περίπου την εβδομάδα που ήταν παλιότερα, την τελευταία διετία παρουσιάζει αύξηση.
Οι παραγωγικές ηλικίες χρειάζονται βοήθεια
Τα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με τον Αθαν. Κωτούλα, στις παραγωγικές κυρίως ηλικίες. ’τομα στην ηλιακή ομάδα των 30,40 ακόμη και 50 ετών αναζητούν βοήθεια. Οι καταστάσεις που περιγράφουν αφορούν κυρίως σε προβλήματα που γεννιούνται στο οικογενειακό περιβάλλον, ή προβλήματα ανάμεσα στο ζεύγος, λόγω οικονομικών συνθηκών. Τα μισά σχεδόν περιστατικά αφορούν σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν μαζί της ζωής, λόγω διαφόρων κοινωνικών παραγόντων.
«Η οικονομική κρίση, η ανεργία, ο τρόπος ζωής μας έχει καταστήσει ρομποτικά όντα. Αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο πλέον είναι η επιβίωση. Παλαιότερα η κατάσταση ήταν διαφορετική. Οι δεσμοί της οικογένειας, ή οι φιλικοί δεσμοί ήταν πιο ισχυροί σε σχέση με την σημερινή κατάσταση», επισήμανε ο κ. Κωτούλας.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ψυχώσεων αυτός φαίνεται να διατηρείται σταθερός. Ωστόσο, καταστάσεις σαν και αυτές που προαναφέρθηκαν, εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιας μορφής κατάθλιψη, επανέλαβε. Το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται σε προβλήματα που δημιουργούν κοινωνικοί παράγοντες και για τα οποία οι περισσότεροι από αυτούς που προσέρχονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ζητούν βοήθεια. Βοήθεια για να διαχειριστούν την καθημερινότητα που ζουν.
Οι θεραπευτές του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, μέσα από τις δυνατότητες που προσέφερε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν, σε δυο φάσεις, ειδικά στην οικογενειακή συστημική θεραπεία.
Πρόκειται για θεραπεία που βασίζεται στο σκεπτικό ότι τα προβλήματα δεν αναφύονται μόνο από το ίδιο το άτομο, αλλά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της οικογένειας. Η προσδοκία της θεραπείας αυτής είναι ότι η βελτίωση της λειτουργίας της οικογένειας θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης του άρρωστου μέλους.
Στόχος η κοινή αντιμετώπιση, μέσω ενός συστήματος ανοιχτού διαλόγου, των νέων προκλήσεων, λόγω κοινωνιολογικών παραγόντων.
Η εκπαίδευση έγινε από Φιλανδούς που δουλεύουν την μέθοδο του ανοιχτού διαλόγου η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στην οξεία φάση, την πρώτη φορά παρέμβασης από ομάδα θεραπευτών.
Στο μεταξύ, στα 15 περίπου ανέρχονται και τα περιστατικά παιδιών που προσέρχονται σε εβδομαδιαία βάση, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Μεταξύ των προβλημάτων, αυτά του λόγου που μπορεί να δημιουργήσουν διάφορες συνθήκες.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template