Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οι Βολιώτες τώρα μαθαίνουν και… κινέζικα


Πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας με ασιατικές ρίζες και έντονη κοινωνική δραστηριότητα είναι ο Λιου Σονγκ από την Κίνα, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Βολιώτισσα Ζωή Καραμιχάλη και διδάσκει κινέζικα στο «Δίαυλο».
Ο 30χρονος Σαμ, όπως τον προσφωνούν οι φίλοι και οι μαθητές του, δίνει στην πράξη τον ορισμό της «σύζευξης πολιτισμών», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία που συνδέουν τον ελληνικό και τον κινέζικο πολιτισμό».
Η κινέζικη γλώσσα παρά τις όποιες δυσκολίες της «ενθουσιάζει όσους προσπαθούν να την διδαχτούν και το γεγονός ότι κάθε χρόνο έρχονται νέα άτομα στο τμήμα, σημαίνει ότι οι Βολιώτες ενδιαφέρονται για τα κινέζικα» εξηγεί ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει παράλληλα ο Λιου Σονγκ «υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο διαλέκτων και προσπαθώ να βρω κοινές λέξεις προκειμένου να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το μάθημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είκοσι περίπου νεαροί Βολιώτες 16 περίπου ετών, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, παρακολουθούν μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα τμήματα του «Διαύλου», όπου διδάσκει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο συμπολίτης πλέον Κινέζος, ο οποίος εκφράζει παράλληλα την απόλυτη ικανοποίησή του για «το ενδιαφέρον και τη φιλομάθεια των Βολιωτών».
Εχοντας ως αφετηρία τις μνήμες της παιδικής ηλικίας από την γενέτειρά του, την πόλη Τιέντζιν, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, ακολούθησε απολύτως συνειδητά μια πορεία ζωής σε ελληνικό έδαφος με επίκεντρο τον Βόλο, όπου ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το παιδικό όνειρο της επίσκεψης στον Παρθενώνα και της γνωριμίας με τους πανάρχαιους ελληνικούς μύθους έμελλε να πάρει σάρκα και οστά, προς μεγάλη ικανοποίηση του Σαμ, ο οποίος ομολογεί: «Μου φαίνεται σαν όνειρο που ζω στην Ελλάδα».
Η επιθυμία του να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Κολλέγιο της Λευκωσίας, ήταν το πρώτο βήμα προσέγγισης του μεγάλου ονείρου, ενώ παράλληλα στο διάστημα της παραμονής του στην Κύπρο γνώρισε τη Βολιώτισσα σύζυγό του Ζωή, η οποία εντυπωσιάστηκε από «το χαρακτήρα του» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας με την πλούσια πολιτιστική παράδοση έγινε προ τετραετίας το επίκεντρο της ζωής και της επαγγελματικής δραστηριότητας του Σαμ, ο οποίος πέρα από την εμπορική του δράση, διδάσκει με επιτυχία Κινέζικα στον «Δίαυλο».
Ο ίδιος δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος από την φιλική διάθεση των Βολιωτών» αλλά και την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας, που «είναι η γλώσσα του μέλλοντος» όπως υπογραμμίζει.
Λάτρης των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων, ομολογεί ότι του αρέσουν «τα παϊδάκια», ενώ παράλληλη προσφιλής συνήθεια είναι οι βραδιές με φίλους, κινέζικη κουζίνα και ταινίες με την σφραγίδα του ασιατικού κινηματογράφου.
«Εχω επισκεφτεί πολλές φορές το Μουσείο του Βόλου και θα με ενδιέφερε να γνωρίσω από κοντά και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής» αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας μάλιστα ότι από πολύ νεαρή ηλικία διάβασε βιβλία που έχουν σχέση με τους αρχαίους μύθους.
Ο πολιτισμός της Ελλάδας και της Κίνας «έχουν πολλά κοινά στοιχεία, ενώ οι δύο λαοί εκφράζουν με παροιμίες τις παραδοσιακές καταβολές τους» σύμφωνα με την άποψη που καταθέτει.
Γιος επιστήμονα ο οποίος εργάζεται σε Οργανισμό αρμόδιο και αγροτικά ζητήματα και κινηματογραφίστριας με ευρεία μόρφωση, ο Σαμ έχει αναπτύξει ανάλογο πεδίο πνευματικών ενδιαφερόντων κι όπως ομολογεί «είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι πολλοί Βολιώτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τμήματα εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας που λειτουργούν στο «Δίαυλο»».
Εχοντας έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, συμβουλεύει παράλληλα τους συμπολίτες του Βολιώτες «να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και των αποθεμάτων νερού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον».
Η ενδιαφέρουσα πορεία από την πόλη Τιέντζιν με τους «φαρδείς δρόμους, τα εντυπωσιακά πάρκα και τα μεγάλα κτίρια» στον «ήσυχο και όμορφο Βόλο» συνθέτει, εν κατακλείδι, με έντονα χρώματα, το παζλ μιας ζωής γεμάτης διαφορετικές εικόνες, ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία και φιλοσοφημένη άποψη για το παρόν και το μέλλον.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template