Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ευλόγησον... υπεραξίες και ακίνητα

Την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας της Εκκλησίας, εξετάζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ώστε να αποκομίσει τις υπεραξίες και να διαφυλάξει τα έσοδα ύστερα από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση.
Στις επικείμενες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και στην προσπάθεια να απαλλαγεί η εκκλησία από την φορολόγηση της αμύθητης περιουσίας της, η ιερά Σύνοδος θα επιχειρήσει να προβάλει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, δηλαδή θα υποστηρίξει ότι τα έσοδα από τα ακίνητα δεν μπορούν να φορολογηθούν καθώς αυτά χρησιμοποιούνται για κοινωνικό έργο.
Στην εισήγησή του προς τους ιεράρχες ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, πρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, επισημαίνει ότι πρέπει εγκαίρως να καταρτίσουν εκτεταμένο πρόγραμμα εκποίησης ακινήτων, κυρίως οικοπέδων, χρήσιμων μόνο για οικιστική χρήση, με μεγάλη αξία, ώστε η Εκκλησία να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και αυτοδυναμία. Ναυαρχίδα της Εκκλησίας αποτελεί η έκταση στη Βουλιαγμένη.
Σημειώνεται ακόμη ότι «η Εκκλησία θα έπρεπε να προβεί στην πώληση των περισσοτέρων οικιστικών ακινήτων που, ειρήσθω εν παρόδω, σε ένα στρέμμα κτίζονται μόνο 200 τ.μ. και τα οποία δεν έχουν σοβαρή μισθωτική απόδοση. Ετσι θα συσσωρευθεί ένα σημαντικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να επενδυθεί σε αξιοποίηση των ακινήτων με επαγγελματική χρήση και σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να γίνει η Εκκλησία στρατηγικός εταίρος της. Συγχρόνως, μεγάλο μέρος του ποσού αυτού πρέπει να διατεθεί για φιλανθρωπικό έργο».
Η δυσκολία σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας, όπως εκτιμούν στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, είναι ότι αν και η περιουσία ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις δεν μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί, ενώ δυσκολία υπάρχει και στην καταγραφή της αφού δεν ανήκει μόνο στην κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας αλλά και σε μητροπόλεις, σε ενορίες ή μοναστήρια - συγκεκριμένα σε 6.700 νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση και διέπονται από ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα νόμων και διοικητικών δεσμεύσεων.
Για παράδειγμα η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας διαχειρίζεται 1.300 ακίνητα, από τα οποία 260 είναι κατοικίες, 440 επαγγελματικές στέγες και 600 οικόπεδα. Το 2007 τα έσοδα από ενοίκια ήταν 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εκλογή του Ιερώνυμου και νέες διαπραγματεύσεις ανήλθαν σε 12,5 εκατ. ευρώ και μέσα στο 2010 αναμένεται να φτάσουν τα 17,7 εκατ. ευρώ.
Η Ανώνυμη Εταιρεία Χώρων Στάθμευσης διαχειρίζεται τρία πάρκινγκ: ένα στη λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα και δύο στις οδούς Β. Ολγας και Ι. Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη με ετήσιο κύκλο εργασιών για το 2008 1.100.00 ευρώ, από τα οποία η Εκκλησία εισπράττει ενοίκια 770.000 ευρώ. Η εταιρεία αυτή θα αναπτύξει έργα «πράσινης ενέργειας», δηλαδή φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αιολικά πάρκα, αφαλατώσεις κ.λπ. Ηδη έχει πάρει άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία οκτώ φωτοβολταϊκών πάρκων. Μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ.
Η Εκκλησία διαχειρίζεται επίσης και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας: κατέχει το 1,50% των μετοχών της, που μαζί με το 0,5% των άλλων μητροπόλεων ανέρχεται στο 2%. Ενα ποσοστό που μεταφράζεται σε μετοχές αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά την ιδιοκτησία γης, 1.292.300 στρέμματα ανήκουν στην Εκκλησία. Απ' αυτά τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, 735.300 βοσκότοποι και 190.000 γεωργική καλλιεργήσιμη γη. Οι αναγνωρισμένες εκτάσεις για τις οποίες ευθύνονται οι οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται στα 96.480 στρέμματα που βρίσκονται στις περιοχές Αττικής, Μαγνησίας και Λάρισας. Μόνο στην Αττική υπάρχουν 57.930 στρέμματα «άγιας» γης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template