Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον αλκοολισμό

Το αλκοόλ μπορεί να χαρακτηριστεί το αγχολυτικό όλων των εποχών και κυρίως του 21ου αιώνα, μιας και σύμφωνα με γιατρούς πολλοί που καταλαμβάνονται από άγχος οδηγούνται στον αλκοολισμό με τραγικές συνέπειες, μιας και είναι η μόνη εξάρτηση που από τα στερητικά της συμπτώματα μπορεί να οδηγηθεί κανείς στο θάνατο.
Εκείνο όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει σταδιακή αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ σε νέες ηλικίες, μιας και το 8,9% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών στο Βόλο πίνουν καθημερινά αλκοόλ έως και δύο ποτήρια!
Τουλάχιστον 10.000 είναι οι θάνατοι που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα και αφορούν σε περιστατικά που κατέληξαν μετά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν με το αλκοόλ και τους οδήγησαν σε κίρρωση του ήπατος ή σε καρκίνο.
Μέσα στους θανάτους υπολογίζονται και νεογέννητα τα οποία πέθαναν, μιας και η μητέρα τους ήταν αλκοολική και το πάθος της αυτό κατάστρεψε τον οργανισμό του βρέφους.
Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία και αφορά σε νέους ανθρώπους είναι πως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.
Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του 2ου ΙΕΚ Βόλου σε εφήβους του Βόλου, το 8,9% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών πίνουν καθημερινά αλκοόλ έως και δύο ποτήρια, ενώ το 6% των αγοριών και το 2,4% των κοριτσιών καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ επίσης σε καθημερινή βάση. Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται είναι πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το καθημερινό άγχος των παιδιών για να προλάβουν να τα βγάλουν πέρα με τα μαθήματα του σχολείου, των ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων και το αλκοόλ τούς κάνει να χαλαρώνουν και να ηρεμούν από την ένταση της ημέρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις γιατρούς του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, οι χρήστες που επισκέπτονται τον ΟΚΑΝΑ είναι ηλικίας από 23 μέχρι και 65 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό τους πριν καταφύγει στη χρήση δοκίμασε πρώτα αλκοόλ και τσιγάρο.
Παρ’ όλα αυτά ξεκαθαρίζεται πως όσοι πίνουν και καπνίζουν θα οδηγηθούν στην ηρωίνη και στα υπόλοιπα ναρκωτικά.
Στο μεταξύ το πρόβλημα του αλκοολισμού φαίνεται πως είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν, καθώς επίσημα στοιχεία που να αναφέρουν πόσοι είναι οι αλκοολικοί δεν έχει εκπονηθεί ποτέ, όπως και ποτέ δεν έχει γίνει επιδημιολογική μελέτη για το ίδιο θέμα.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ψυχιάτρους που ασχολούνται με το θέμα του αλκοολισμού, μόνο οι 4 στους 10 αλκοολικοί επιτυγχάνουν την πλήρη απεξάρτησή τους, η οποία κρατάει μια ολόκληρη ζωή.
Το θέμα όμως είναι πως το αλκοόλ είναι η μόνη εξάρτηση που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο από τα στερητικά σύνδρομα. Δηλαδή όταν ένας αλκοολικός ξεκινήσει την απεξάρτησή του, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει στερητικά σύνδρομα ή και ντελίριο, που εάν δεν προληφθεί από εξειδικευμένους ιατρούς, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Αυτό γίνεται μόνο από τον αλκοολισμό και όχι από τα στερητικά σύνδρομα της ηρωίνης ή του χασίς.
Οι αλκοολικοί που το τελευταίο διάστημα απευθύνονται σε ψυχιατρικές και νευρολογικές κλινικές, πρέπει να λάβουν φάρμακα και να παρακολουθούν ομαδικές και ατομικές ψυχοθεραπείες, ενώ οι γιατροί συστήνουν να μην πιούν ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μιας και μπορεί αυτή τους η κίνηση να τους οδηγήσει πάλι στον αλκοολισμό.
Το ζήτημα του αλκοολισμού είναι οξύ σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, γι’ αυτό και άλλωστε οι οργανώσεις μιλούν για ανώνυμους αλκοολικούς.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

7 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες on 16 Νοεμβρίου 2009 στις 1:53 μ.μ. είπε...

Καλημέρα έτσι είναι και είναι πράγματι θλιβερό,
Οποιος έχει ζήσει στο στενό του περιβάλλον με αλκοολικό μπορεί να καταλάβει λίγο το μέγεθος.
Οι αλκοολικοί αποτοξινώνονται πολύ πιο δύσκολα από τους ναρκομανείς, γιατί αν οι δεύτεροι κάνουν έπειτα μία ένεση δεν εθίζονται, οι αλκοολικοί αν πιούν ένα ποτήρι, εθίζονται αμέσως.
Προσοχή πόσο πίνουμε, είναι και τόσο ύπουλη αυτή η εξάρτηση!

MOLEMOU on 29 Νοεμβρίου 2009 στις 3:14 π.μ. είπε...

ΝΕΑΡΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.........ΚΑΛΗΜΕΡΑ/

Αστρο - Συμμορίτες on 22 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:52 μ.μ. είπε...

Καλημέρα!!!
Πέρνα να γράψεις το ζώδιό σου!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ on 24 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:20 π.μ. είπε...

.............. ☆ .......♫♥♫ Music Wishes For *♫☺
………... / | \ .......♥♫ a Merry Christmas & ♫*♥
……..... *•♥•* ...... ♠♫ a Happy New Year ♫♦♫*
……... *♥♫♦♫♥* ......
….... *♥•º♦•♫º♥* .....
..... *♥☺♥•♥☺♫♥* .....
.... *♥•♫♥☺º♠☺#♥* .....
... *♥♫♥º♫♥♦♥♫♥♫♦* .....
.. *♥♦♥☺♥♫♥♫♥☺♦º♥* ......
. *♥♦♣♫♥♣♥☺♥♣♥♫♣♥* ......

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...!!!

Blogger fan on 27 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:12 μ.μ. είπε...

ευχομαι μια νεα χρονια με υγεια δυναμη και αγαπη.

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template