Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Στάση κρατουμένων στις Φυλακές Βόλου

Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν από χθες οι κρατούμενοι του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων στο Βόλο. Με αδιευκρίνιστα, την πρώτη ημέρα της κινητοποίησής τους, τα αιτήματα που επιχειρούν να προβάλουν με τη στάση, οι 135 κρατούμενοι στις φυλακές Βόλου δείχνουν την πρόθεση να συνεχίσουν για αρκετές ημέρες αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας.
Τουλάχιστον τρία σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο, ενημέρωνε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στις φυλακές Βόλου Δημ. Γούργος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία των κρατουμένων θα επεκταθεί και σε άλλες φυλακές της χώρας και μέρα με την ημέρα ο αριθμός συμμετοχής στην κινητοποίηση θα αυξάνεται.
Χθες το μεσημέρι στο σύνολό τους οι φυλακισμένοι του τοπικού σωφρονιστικού ιδρύματος έστρεψαν την πλάτη στο μεσημεριανό φαγητό. Έμειναν νηστικοί, ενώ αρνήθηκαν και το επόμενο και τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 5 το απόγευμα.
Στην προσπάθεια της διοίκησης να συγκεντρώσει από κάθε πτέρυγα τα αιτήματα, προκειμένου να προωθηθούν στο υπουργείο, οι κρατούμενοι περιορίστηκαν να ενημερώσουν ότι θα τα παραδώσουν τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο μετά από κάλεσμα κρατουμένων των φυλακών Πάτρας, οι οποίοι προχώρησαν από χθες σε ανάλογη διαμαρτυρία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των αιτημάτων τους είναι οι συνθήκες κράτησής τους, η δυσκολία με την οποία τους χορηγούνται άδειες, καθώς και οι ποινές που εκτίουν για παραβάσεις περί ναρκωτικών.
Στο μεταξύ, μόλις τις προηγούμενες ημέρες σε επίσκεψή του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας δήλωνε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν «με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στην αξιοπρέπεια, στον πολιτισμό και τη δημοκρατία μιας χώρας».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερπληθυσμό των φυλακών, στις ελλείψεις προσωπικού και στην απουσία μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης.
Στις φυλακές Βόλου, χωρητικότητας 70 σωφρονισμένων, στοιβάζονται 135 κρατούμενοι. Υπάρχει θάλαμος στον οποίο διαμένουν 35 (!) αλλοδαποί φυλακισμένοι.
Στην αποχή από το συσσίτιο επιστρέφουν οι φυλακισμένοι, ένα χρόνο μετά από παρόμοια κίνηση. Τον Νοέμβριο του 2008 με έντονα σημάδια εξουθένωσης οι κρατούμενοι 21 φυλακών σε όλη τη χώρα συνέχιζαν την πολυήμερη ασιτία.
Επιλέγοντας και τότε αυτού του είδους τη μορφή παθητικής αντίστασης, ύψωσαν πίσω από τα κάγκελα φωνή διεκδίκησης για μια σειρά από αιτήματα, με κυρίαρχο τη μείωση των ποινών για τα ναρκωτικά.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template