Αύξηση της τάξεως του 11,6% καταγράφεται στις προσημειώσεις ακινήτων για τη λήψη δανείων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Οκτώβριο οι προσημειώσεις ακινήτων έφτασαν στις 3.054 από 2.737 που ήταν το πρώτο δεκάμηνο του 2008.
Κάθε μήνα κατατίθενται δεκάδες υποθήκες ακινήτων.
Τον Ιανουάριο του 2009 έγιναν 113 προσημειώσεις, τον Φεβρουάριο έφτασαν στις 261, τον Μάρτιο στις 460, τον Απρίλιο στις 462, τον Μάιο στις 598, τον Ιούνιο στις 781.
Το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο Ερευνών αποδίδει την αύξηση του δανεισμού στην έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε συνδυασμό με το σχέδιο Νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα περιέλθουν σε ακόμη πιο δύσκολη οικονομική θέση.
Ανέχεια και ανεργία
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Γιώργο Δημόπουλο η αύξηση στις προσημειώσεις ακινήτων για τη λήψη δανείων οφείλεται στην ανέχεια του κόσμου, την ανεργία που υπάρχει. Όπως εξήγησε οι προσημειώσεις δανείων γίνονται από ένα συγκεκριμένο πιστωτικό όριο κι άνω προκειμένου να εξασφαλιστεί η Τράπεζα. Ωστόσο, σημείωσε, διέξοδος δεν υπάρχει ούτε για την ίδια την Τράπεζα που δανείζει χρήματα.
«Δεν υπάρχει παραγωγή, κατανάλωση, τζίρος στην αγορά. Ο μόνος που έχει χρήματα στην αγορά είναι η Τράπεζα. Δεν έχει χρήματα ούτε ο επαγγελματίας, ούτε ο υπάλληλος ούτε κανένας.
Και οι εργαζόμενοι που παίρνουν 900 ευρώ το μήνα έτσι που πηγαίνουν τα πράγματα θα φτάσουν να είναι υπόλογοι απέναντι σε αυτούς που πληρώνονται 700 και 500 ευρώ. Αυτό είναι το επίτευγμα της αχαρακτήριστης οικονομικής πολιτικής, που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Με το δε σχέδιο Νόμου, που παρουσίασε η νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγούμαστε σε πτωχευτικό θάνατο» σημείωσε.
Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι θα φτάσουμε από τους 1000 πολίτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία οι 12 ή 13 να τα χάσουν. «Το υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας σκοπεύει να αποτιμήσει τα περιουσιακά μας στοιχεία και να τα ξεπουλήσει στις Τράπεζες. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική το Ινστιτούτο μπαίνει μπροστά για κατάθεση αγωγών κατά των Τραπεζών, καθώς θέλει να παροτρύνει τον κόσμο να καταγγέλλει τις παρανομίες τους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αρχή θα γίνει από το Βόλο.
Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι το επόμενο εβδομάδα το Ινστιτούτο θα γνωστοποιήσει στοιχεία. Στο Βόλο θα κατατεθούν δύο αγωγές.
Εξάλλου το υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη δέκατη θέση της ευρωπαϊκής λίστας για το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν το Σεπτέμβρη.
Η έρευνα διαπίστωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών, και αξιολόγησε το ελληνικό τραπεζικό τοπίο κάτω του μέσου όρου για τη σαφήνεια και διαφάνεια των όρων που παρουσιάζουν οι τράπεζες στους καταναλωτές. Η έρευνα είχε επισημάνει ότι το 41% των καταναλωτών στην Ελλάδα δυσκολεύονται να συγκρίνουν τις προσφορές για τρέχοντες λογαριασμούς.
Επιβαρυμένα τα νοικοκυριά
Μία σειρά από δάνεια, εορτοδάνεια, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά κ.α τονίζει ο κ. Δημόπουλος δημιούργησε ούτως η άλλως μία δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά. «Μετά τη μεγάλη διαφήμιση που ξεκίνησε από τα τραπεζικά καταστήματα πριν περίπου από 10 χρόνια για προτροπή λήψης δανείων για κάθε είδους αγορά κι επένδυση, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που προέβησαν σε αλόγιστη λήψη δανείων.
Σήμερα φτάσαμε στη χρονική στιγμή συνειδητοποίησης ότι η λήψη δανείων και η χρήση πιστωτικών καρτών για σκι στο Πήλιο, καφέ στην Πάρνηθα, αγορές σε εορταστικές περιόδους, διακοπές, δεν οδήγησαν τον καταναλωτή παρά στη διενέργεια πλειστηριασμών περιουσιακών του στοιχείων.
Την ίδια χρονική στιγμή, συνειδητότητας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία επήλθαν οι δανειζόμενοι, συνέπεσε η οικονομική κρίση και «πιάσαμε πάτο». Εξάλλου, η διακίνηση του χρήματος πλέον δεν ανακυκλώνεται αφού ένα μεγάλο μέρος των αγορών γίνεται σε πολυκαταστήματα τα κέρδη των οποίων καρπώνονται οι μητρικές τους εταιρείες».
Αντίκτυπος στην οικοδομή
Η έλλειψη ρευστότητας έχει αντίκτυπο και στην οικοδομή. Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (νέες ανεγέρσεις 2009) αντιστοιχεί στο 35% του μέσου όρου της δεκαετίας (πηγή Πολεοδομίας Βόλου και Ν. Ιωνίας).
Στις προτάσεις του προς το υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη μέτρων το ΤΕΕ Μαγνησίας επεσήμανε ότι χάνονται τουλάχιστον 200.000 ημερομίσθια οικοδόμων ετησίως, ενώ «η αντίστοιχη μείωση τζίρου σε συναφή επαγγέλματα αλλά και στα έσοδα Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων. Υπάρχουν στη Μαγνησία περίπου 40.000μ² έτοιμα διαμερίσματα, διατίθενται σε τιμή κόστους, αλλά δεν αγοράζονται.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΤΕΕ πρότεινε:
α) Φορολογική αντιμετώπιση οικοδομών και ακίνητης περιουσίας, ίδια με των άλλων αγαθών, προϊόντων ή επενδύσεων. Το απούλητο διαμέρισμα είναι εμπόρευμα εις χείρας του κατασκευαστή, δεν είναι ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο. Δεν πρέπει να πληρώνεται γι' αυτό ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ ή ΦΠΑ προ της πώλησης ή ενοικίασης.
β) Εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» κατά τρόπο ανάλογο της αγοράς μετοχών, ομόλογων καταθέσεων κ.λπ.
γ) Εξορθολογισμό ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σήμερα έχουμε μέσο ημερομίσθιο οικοδόμου 45€ και μέσο ημερήσιο ασφάλιστρο 60€, παραπάνω από το διπλάσιο των λοιπών εργαζομένων.
δ) Για την ανάπτυξη της Τουριστικής Κατοικίας, απαιτείται θέσπιση Κανονισμών και Προδιαγραφών αναλόγων των Ξενοδοχείων, κατάργηση πολυνομίας και Επιτροπών, περιορισμός γραφειοκρατίας.
ε) Άμεση λήξη αντιμετώπιση του θέματος των ημιυπαιθρίων σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΕ και όχι πάγωμα για έξι μήνες το οποίο δημιουργεί αναστολές στην οικοδομική δραστηριότητα, λόγω αβεβαιότητας των όρων που θα θεσμοθετηθούν.
στ) Πάγωμα για μια τριετία τουλάχιστον των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν σε αντικειμενικές αξίες (τουλάχιστον για τα οικόπεδα) μεγαλύτερες των εμπορικών αξιών.
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου