Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Νέος έλεγχος για κρούσματα σαλμονέλας

Δείγματα νερού και λαχανικών έλαβε εκ νέου από τα μαγειρεία του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Βόλου «Αρίων» η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας ενώ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που είχε λάβει την περασμένη Πέμπτη στην προσπάθεια να διαπιστώσει πώς προέκυψαν τα κρούσματα σαλμονέλας, θα εκδοθούν την Παρασκευή που μας έρχεται. Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν και σε προμηθευτές αλλά και σε συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών που ασθένησαν για να διαπιστωθεί πού κόλλησαν το βακτήριο. Στο μεταξύ καλά στην υγεία τους είναι και τα οκτώ παιδάκια που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου ενώ επέστρεψαν και τα περισσότερα από τα 32 παιδιά που ασθένησαν με γαστρεντερίτιδα.
Ειδικότερα χθες το πρωί επισκέφθηκε τον «Αρίωνα» κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Διευθυντή Υγείας, έναν επόπτη, μία επισκέπτρια υγεία, ένα κτηνίατρο, ένα παιδίατρο και δύο υπαλλήλους του ΕΦΕΤ. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Υγείας κ. Ζαρείφης, δόθηκαν σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες στο προσωπικό του σταθμού (βρεφονηπιοκόμοι, μαγείρισσες, τραπεζοκόμες) για το πώς πρέπει να κάνει με ασφάλεια την εργασία του αλλά και το πώς θα χειριστεί τα παιδιά που ασθένησαν και θα επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα του σταθμού σε λίγες μέρες.
«Λάβαμε και νέα δείγματα από νερό και λαχανικά χθες και ο ΕΦΕΤ θα διενεργήσει και τους δικούς του ελέγχους» ανέφερε ο κ. Ζαρείφης ο οποίος επισήμανε ότι «το θέμα παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και διενεργούνται εξετάσεις σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός παιδικού σταθμού».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ
Οι βασικοί κανόνες υγιεινής για την αποφυγή τροφικών λοιμώξεων μεταξύ άλλων προβλέπουν: πλύσιμο χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό πριν αρχίσει η παρασκευή κάθε φαγητού και πριν κάθε νέα φάση εργασίας, στέγνωμα χεριών με χαρτοπετσέτες μιας χρήσεως, αφαίρεση κοσμημάτων από τα χέρια γιατί μπορεί να συγκεντρώνονται μικρόβια, σωστή ενδυμασία (σκουφάκι στο κεφάλι, φόρμα, γάντια, παπούτσια για εσωτερικούς χώρους), όχι βήξιμο και φτάρνισμα προς τα τρόφιμα και κάλυψη όποιων καθαρών πληγών στα χέρια και στα μπράτσα.
Όπως επισημαίνεται σε έρευνα που επισυνάπτεται, μερικά από τα πιο αθώα και θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα όπως οι ντομάτες, το μαρούλι και το τυρί, μπορούν να μας αρρωστήσουν σύμφωνα και με την κατάσταση που έκανε η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων. Μπορούν δε να προκαλούν από κοιλόπονο και διάρροια μέχρι σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
Οι θρεπτικές πράσινες σαλάτες, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι είναι η νούμερο ένα επικίνδυνη τροφή μεταφέροντας παθογόνα. Καταγράφηκαν 363 ξεχωριστές εστίες μόλυνσης με συνολικά 13.568 κρούσματα από το 1990 μέχρι το 2006 από το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο συμφέρον.
Δεύτερα σε επικινδυνότητα είναι τα αυγά που σχετίζονται με τη σαλμονέλα με 352 εστίες μόλυνσης και περισσότερους από 11.000 ασθενείς. Ακολουθούν σε επικινδυνότητα ο τόνος και τα στρείδια και τη «φονική πεντάδα» συμπληρώνουν οι πατάτες, παρόλο που δεν τις τρώμε ωμές. Οι περισσότερες από τις 108 εστίες μόλυνσης που σημειώθηκαν συνδέονται με την πατατοσαλάτα, η οποία περιέχει πολλά υλικά, άρα και πολλά παθογόνα όπως η σαλμονέλα και το βακτήριο Εcoli. Και το τυρί μπορεί να μολυνθεί από σαλμονέλα όπως και το παγωτό. Η ντομάτα επίσης βρίσκεται στη λίστα με συχνότερο παθογόνο τη σαλμονέλα καθώς το βακτήριο μπορεί να διαπεράσει τη φλούδα καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του με το πλύσιμο της ντομάτας!
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template