Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009

15 Ιούλη, αποφράδα μέρα.....

35 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τραγωδίας που ακολούθησε. Στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.
Η ελληνική χούντα των Αθηνών σε συνεργασία με τη CIA και την τουρκική κυβέρνηση, προωθούσε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μακαρίου, ώστε η Τουρκία να αναλάβει δράση κατά της Κύπρου. Ήδη από τις αρχές του 1973 είχαν αποχωρήσει από την Κύπρο όλα τα ελληνικά στρατεύματα που από το 1963 είχαν σταθμεύσει εκεί μετά από εντολή του Γεωργίου Παπανδρέου.
Δύο μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε», είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα σε συνέντευξη του. Το οδοιπορικό του Κακογιάννη είχε ως αποτέλεσμα τον «Αττίλα 74», μια μνημειώδη καταγραφή της κατάστασης στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή.
Δείτε το ντοκουμέντο του Μιχάλη Κακογιάννη «Ατίλλας 1974»!...

Από piazzadelpopolo
15 Ιούλη 1965: να μην ξεχνάμε και την αποσταCia, τους αποστάτες και τον εφιάλτη της δημοκρατίας
Να μην ξεχνάμε την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ,
το χρηματισμό βουλευτών της Ε.Κ., τους αμερικανούς, το παλάτι και
τον αρχιμάγειρα της αποσταCiaς Μητσοτάκη!
Λαοί που δεν έχουν μνήμη,
δεν έχουν μέλλον!
Αναρτήθηκε από σίβυλλα

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template