Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Στο κόκκινο τα μικροσωματίδια στο Βόλο!

Τρελάθηκαν για ακόμη μια φορά τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του Βόλου, αφού στις 3.30 χθες μετά το μεσημέρι έφτασαν τα 211 mgr ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που το όριο είναι μόλις 50.
Εν τω μεταξύ η υπέρβαση διήρκησε για περίπου μία ώρα, γεγονός που είναι επιβαρυντικό για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Εξι υπερβάσεις των μικροσωματιδίων σημειώθηκαν χθες από τον Σταθμό Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, με αποκορύφωμα στις 3.35 μετά το μεσημέρι, όταν έφτασαν τα 211!
Από το πρωί όμως οι δείκτες του Σταθμού έπιασαν δουλειά, καθώς στις 8 περίπου σημειώθηκε η πρώτη υπέρβαση με 70 περίπου mgr, ενώ λίγο πριν και λίγο μετά τη 1 μετά το μεσημέρι τα μικροσωματίδια έφτασαν τα 70 και 52 mgr περίπου αντίστοιχα.
Η μεγάλη έκρηξη όμως παρατηρήθηκε από τις 2.40 περίπου μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 3.35, όταν τα μηχανάκια του σταθμού κατέγραφαν συνεχείς υπερβάσεις.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης, σχολιάζοντας το περιστατικό, επεσήμανε πως εάν οι υπερβάσεις διαρκούν 10 ή και 20 λεπτά, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Όμως όταν αυτές ξεπερνούν τη μισή ώρα, τότε τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις εργασίες.
Πάντως ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως συνήθως οι υπερβάσεις γίνονται για λίγα λεπτά, πράγμα που δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, είναι πλέον γνωστό σε όλους, ιδιαίτερα με τα μικροσωματίδια.
Το αίτιο του προβλήματος είναι επίσης γνωστό κι έχει να κάνει με τις δύο μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (Χαλυβουργία Βελεστίνου και Α.Γ.Ε.Τ.), αλλά και με τη χύδην φορτωεκφόρτωση υλικών στο λιμάνι.
Όσο καθησυχαστικές κι αν είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού συλλόγου, όταν τις περισσότερες μέρες του χρόνου οι ρύποι χτυπούν "κόκκινο", κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.
Εκτός βέβαια απ' τους τοπικούς μας άρχοντες, που κοιμούνται "τον ύπνο του δικαίου" και τις προάλλες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και τους ποδηλατόδρομους!
Όχι ότι είμαστε ενάντια σ' αυτά τα μέτρα, αλλά χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις στη ρίζα του προβλήματος!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template