Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Ηχητικό σύστημα που διευκολύνει τυφλούς στο Βόλο

Το πρώτο ηχητικό σύστημα που διευκολύνει τους τυφλούς να διασχίζουν το δρόμο θέτοντας σε λειτουργία τον ερυθρό σηματοδότη τοποθετήθηκε χθες το πρωί στον κόμβο φωτεινών σηματοδοτών στη συμβολή των οδών Ιάσονος –Μαυροκορδάτου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η λειτουργία του νέου συστήματος είναι πιλοτική κι αναμένεται στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων Βόλου Χαρ. Σκυργιάννης είπε χθες πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» που υλοποιείται με την βοήθεια του Δήμου και ότι αυτό γίνεται πιλοτικά και ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να επεκταθεί το σύστημα σε όλες τις διασταυρώσεις του κέντρου της πόλης, όπου λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες.
Ο ίδιος εξήγησε ότι θα πρέπει η προμήθεια αυτού του συστήματος, που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις.
Ερωτηθείς για το εάν είναι φιλόξενη πόλη ο Βόλος για τα ΑμεΑ ο κ. Σκυργιάννης απάντησε: «Δεν είναι καθόλου φιλόξενη πόλη. Αν και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες, δημιουργήθηκαν ράμπες για ΑμεΑ, αυτές καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα και ψάχνουμε να βρούμε λύση.
Είναι απαραίτητη η βοήθεια του κόσμου , ο οποίος δεν πρέπει να δείχνει οίκτο αλλά να βοηθά τα ΑμεΑ στην κίνησή τους.
Είναι άνθρωποι που πρέπει να τους βοηθήσουμε να βγουν έξω από το σπίτι τους.
Έχουμε φοιτητές ΑμεΑ στο Π.Θ. και πρέπει όλους να τους κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή τους».
Ο ίδιος μιλώντας για το σύστημα που λειτουργεί πιλοτικά εξήγησε πως το ενεργοποιεί ο τυφλός με τηλεχειριστήριο και ανάβει ο ερυθρός σηματοδότης δίνοντάς του τη δυνατότητα να διασχίσει το δρόμο με ασφάλεια.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Παρασκευάς Λάμπρου είπε ότι το ηχητικό σύστημα είναι μια επιδίωξη του Σωματείου που συνεργάστηκε πριν 2,5 χρόνια με τους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας και το Π.Θ. εκπονώντας μια σχετική μελέτη η οποία υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, ζητήθηκε από τον κατασκευαστή να δωρίσει δύο συστήματα και ότι επιλέχθηκε το σημείο μπροστά από το Π.Θ. γιατί πρόκειται για θέμα παιδείας.
Ο κ. Λάμπρου τόνισε πως τυφλοί και ΑμεΑ δεν χρειάζονται οίκτο, αφού έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, ενώ χαρακτήρισε το Π.Σ. Βόλου από τις πιο ανάπηρες πόλεις ως προς την αντίληψη των κατοίκων για το θέμα και τις υποδομές.
Όσον αφορά στο ηχητικό σύστημα που τοποθετήθηκε είπε πως έχει κάποια μικρά προβλήματα, αφού θα πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής του ήχου και να γίνει πιο ισχυρός.
Διαφορετικά δημιουργείται ανασφάλεια στον τυφλό και αποπροσανατολίζεται.
Να σημειωθεί πως οι καταγεγραμμένοι τυφλοί στην πόλη είναι 350 και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένα 453 μέλη, ενώ ο κ. Λάμπρου εξήγησε πως ανακαλύπτονται όλο και νέα άτομα που έχουν τύφλωση από τις περιοχές της Μαγνησίας.
Όχι στους επαίτες
Εξάλλου το Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί» ενημερώνει ότι τις τελευταίες μέρες στην πόλη εμφανίστηκαν πάλι συνεργεία που ασκούν συλλογική επαιτεία υπέρ των τυφλών ή άλλων ομάδων αναπήρων.
Οι «Μάγνητες Τυφλοί» δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την πρακτική, την καταδικάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εκφράζοντας την απέχθειά τους για κάθε μορφή συλλογικής ή ατομικής επαιτείας.
Χαρακτηριστικά τονίζεται: « Επειδή μόνο με τη βοήθεια των συμπολιτών μας μπορούμε να καθαρίσουμε τη Μαγνησία απ' τους εμπόρους της αναπηρίας παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή αρνούμενοι να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικής ή ατομικής επαιτείας.
Ούτε ένα ευρώ στους ζητιάνους τυφλεμπόρους, τα παράσιτα μιας ανατροφοδοτούμενης κοινωνικά παραοικονομίας.
Οι τυφλοί δεν επαιτούν, απαιτούν τα δικαιώματά τους από την Πολιτεία μέσα από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς.
H υπεύθυνη συνδικαλιστική ηγεσία του κινήματος των τυφλών καταγγέλλει με αγανάκτηση τα φαινόμενα συγκαλυμμένης επαιτείας που εξαπατούν τον απλό και καλοπροαίρετο Έλληνα πολίτη, εμπορευματοποιούν την αναπηρία μας, εκμεταλλεύονται τον οίκτο και καπηλεύονται την κοινωνική ευαισθησία.
Έχουμε την άποψη ότι η εξάλειψη αυτών των κοινωνικών μορφωμάτων καπηλείας της αντιπροσωπευτικότητας , εμπορευματοποίησης της τυφλότητας και εκμετάλλευσης της κοινωνικής ευαισθησίας πρέπει επιτέλους να εκριζωθούν.
Επιπλέον δηλώνουμε, ότι τα τυφλεμπορικά περιοδικά που διακινούν δικαστικώς αναγνωρισμένοι φορείς ψευδοαντιπροσώπευσης για την υποτιθέμενη ενημέρωση του ελληνικού λαού, περιεχομένου σχετικού με τα ζητήματα που αφορούν τους τυφλούς, βασισμένα δήθεν στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών, δεν απηχούν τις ιδέες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων τυφλών και παραπλανούν και παραπληροφορούν το λαό δημιουργώντας σύγχυση περί της έκφρασης μιας κακώς νοούμενης φιλανθρωπίας.
Σας καλούμε εάν αμφιβάλλετε έστω και μια στιγμή για τα λεγόμενά μας να επισκεφθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σωματεία που γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα προκαλώντας τον οίκτο σας για να διαπιστώσετε με τα μάτια σας την παντελή ανυπαρξία έργου υπέρ των τυφλών.
Οι αποδείξεις που χορηγούν ακόμα κι αν έχουν σφραγίδα σωματείου δεν είναι θεωρημένες από την Εφορία και συντελείται έτσι παράνομος έρανος που διώκεται ποινικά.
Ακόμα και τα τεχνικά βοηθήματα για τυφλούς που διαφημίζουν δεν χαρίζονται, αλλά πωλούνται στους τυφλούς».
Από ASTRATV

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template