Την Κυριακή 12/7/2009 η δημοσιογραφική ομάδα του "ιού" στην Ελευθεροτυπία, ανέδειξε τη σκανδαλώδη "επένδυση" στις Νηες Σούρπης Μαγνησίας.
Αναδημοσιεύω το ιστορικό της υπόθεσης και τις αναφορές του "ιού" στην εταιρεία που θα κάνει την "επένδυση και στα "ταπιά", που πήρε η Μητρόπολη Δημητριάδος απ' το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής (!), στην προσπάθειά της ν' αποδείξει την κυριότητά της στις επίμαχες εκτάσεις!
Μάθανε ότι εδώ ξεπουλάμε με χρυσόβουλα και τώρα θυμήθηκαν τα «ταπιά». Οι αγοραπωλησίες στη Μαγνησία, όπου θα γίνουν οι Μεσογειακοί, κρύβουν ένα νέο Βατοπέδι, με μοναστήρια, μητροπόλεις και συγγενείς υπουργών, αλλά και το προξενείο της Τουρκίας!
"Οι επίδικες εκτάσεις στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας: - Με κίτρινο περίγραμμα είναι τα 300 στρ. (πέραν των 2.800 στρ.) όπου εμφανίζεται το γήπεδο γκολφ. - Με κόκκινο περίγραμμα, τα 2.800 στρ. - Το βόρειο τμήμα του κόκκινου περιγράμματος που αποκόπτεται από τη ροζ γραμμή (συμπεριλαμβάνοντας και το μπλε περίγραμμα) είναι τα 1.358 στρέμματα - Το νότιο τμήμα του κόκκινου περιγράμματος που αποκόπτεται από τη ροζ γραμμή είναι τα 1.600 στρ. (τα οποία προέρχονται... από τα 1.358 στρέμματα). (Σκαρίφημα του Γ. Λωρίτη" ).
Περίεργα ονόματα έχουν οι τάσεις στο κόμμα της Ν.Δ. Είχαμε τους Βατοπεδινούς, τους «κουμπάρους», τους «ομόλογους», τους «άγονους». Φαίνεται ότι τώρα πια θα 'χουμε και τους «Νηώτες» ή «Βολιώτες» ή «Μεσογειακούς» ή «τάπιες», όσους δηλαδή εμπλέκονται στη σκοτεινή εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στις Νηές της Μαγνησίας, περιοχή που πρόσφατα αναδείχτηκε λόγω των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Η τοπική Μητρόπολη ακολουθεί το μοντέλο του Βατοπεδίου, της Μεγίστης Λαύρας και του Τοπλού, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται πολλά γνωστά ονόματα: Από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα μέχρι την κυρία Μαντέλη και στο βάθος ο κ. Κούβελος με τους Μεσογειακούς αγώνες.
Πολλές ψηφίδες της υπόθεσης έχουν έρθει, κατά καιρούς, στη δημοσιότητα. Σήμερα ανασυνθέτουμε το ολοκληρωμένο ψηφιδωτό με τη βοήθεια του ανθρώπου που έχει ερευνήσει σε βάθος την πολύκροτη υπόθεση.
Το Βατοπέδι πάει νότια
Το σενάριο είναι περίπου το ίδιο: κυπριακές εταιρείες με διαδοχικές αγοραπωλησίες και μετονομασίες, «εθνικοί» συμβολαιογράφοι, «αδιάφοροι» δημόσιοι λειτουργοί και, φυσικά, μια ατέλειωτη σειρά συμπτώσεων που φαίνεται να οδηγεί ακόμα και σε «παραπλανηθέντες» υπουργούς.
Η Ιερά Μονή Ξενιάς και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, αφού αντάλλαξαν εκτάσεις, αποφάσισαν να βαδίσουν στα σίγουρα βήματα του Εφραίμ. Με την έγκαιρη επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαγωνισμό πουλώντας την έκταση που θεωρούσαν ότι κατείχαν.
*Το 2003-4 βγαίνει μια προκήρυξη της Ι.Μ. Δημητριάδος, ότι πουλάει έκταση στις Νηές με τον ανεξήγητο, τότε, όρο «για δημιουργία γκολφ».
*Το διαγωνισμό κερδίζει το 2004 η Golfing Developments Α.Ε. Τα συμβόλαια δεν έγιναν, όμως, τότε.
*Τον Ιούνιο του 2006, κι ενώ πλησιάζει η επιλογή πόλης για τους Μεσογειακούς Αγώνες, υποψήφια είναι μόνο η Πάτρα. Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές στην Ολυμπιακή Επιτροπή όμως ο κ. Ισίδωρος Κούβελος τηλεφωνεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Γερόλυμπο και ζητά να καταθέσει φάκελο και ο Βόλος (σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, όπως αποκάλυψε η Free Sunday).
*Φτιάχνεται ο φάκελος μέσα σε 15 μέρες και πάλι ως εκ θαύματος κερδίζουν Βόλος και Λάρισα τους αγώνες.
*Μέσα σε ένα μήνα, η εταιρεία Dolphin Capital Investors Ltd αγοράζει τη νικήτρια του διαγωνισμού εταιρεία Golfing. Τότε συντάσσονται κομμάτι κομμάτι τα πρώτα συμβόλαια με την ήδη αγορασμένη Golfing και, παράλληλα, με προσύμφωνα εξασφαλίζεται για αγορές ή για μακροχρόνιες ενοικιάσεις ολόκληρη η έκταση.
*Το Νοέμβριο συμπτωματικά γίνεται πρόεδρος της επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων ο Ι. Κούβελος, ενώ ολοκληρώνονται τα 10 συμβόλαια.
*Μέχρι αρχές του 2007 όλη η έκταση με αγορά ή με τροποποιήσεις στις εκμισθώσεις (από 30 χρόνια σε 99) εξασφαλίζεται από την Dolphin, ενώ και πάλι συμπτωματικά η Ελλάδα κερδίζει τους Μεσογειακούς Αγώνες.
*Η μισή έκταση στις Νηές (η ασφαλέστερη ιδιοκτησιακά), που θεωρείται καλλιεργήσιμη, είναι αγορασμένη, ενώ η άλλη μισή που χαρακτηρίζεται δασική, απλά μισθώθηκε από την εταιρεία (για ευνόητους λόγους).
*Στα συμβόλαια υπάρχει όρος να δοθούν τα χρήματα (πλην μικρών ποσών που πληρώθηκαν με τα συμβόλαια) από την εταιρεία μόλις στο τέλος 2011. Γιατί άραγε; Πού ξανακούστηκε να δίνονται χρήματα αγοράς ακινήτου 5 ολόκληρα χρόνια μετά;
*Η τουριστική επένδυση αφορά ένα ξενοδοχείο 999 κλινών (όχι 1.000, διότι τότε χρειάζεται και το ΥΠΕΧΩΔΕ, με πολλές περιβαλλοντικές μελέτες και δεν αρκεί μόνο η άδεια της Νομαρχίας), που θα φτιαχτεί στην αγορασμένη έκταση. Στην έκταση αυτή όμως, δεν προβλέπεται το γκολφ.
*Ενώ αρχικά εμφανίστηκε στην καρδιά της αγορασμένης έκτασης με σχέδια που κατατέθηκαν στις υπηρεσίες, στη συνέχεια έγιναν άλλα σχέδια που στην «ασφαλέστερη» έκταση εμφάνισαν μόνο το ξενοδοχείο. Το γκολφ των Μεσογειακών πού θα πήγαινε λοιπόν;
*Σε διαφημιστικό φυλλάδιο εμφανίζεται να κατασκευάζεται στην προβληματική και αδύναμη ιδιοκτησιακά έκταση. Είναι φανερό ότι μπροστά στο «εθνικό» συμφέρον της κατασκευής του για τους αγώνες θα «λυγίσουν» τα «αδύναμα» ιδιοκτησιακά εδάφη.
Πέρυσι, κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν εύλογες αντιρρήσεις για την τερατώδη αυτή επένδυση ανέθεσαν σε δικηγόρο να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και αν κάθε πράξη που συντελέστηκε ήταν νόμιμη. Τότε ξεκίνησαν και για τον δικηγόρο Γιώργο Λωρίτη μια σειρά από απίθανες ανακαλύψεις.
Υστερα από συστηματική έρευνα ο κ. Λωρίτης κατέληξε σε μια μελέτη-γνωμοδότηση που στηρίζεται σε επίσημα κρατικά έγγραφα.
Οπως με το θαύμα πολλαπλασιάστηκαν οι άρτοι, έτσι φαίνεται να πολλαπλασιάζονται για την Ι.Μ. Δημητριάδος τα στρέμματα. Από τη μελέτη του κ. Λωρίτη προκύπτει ότι όλα πλην ενός τα 10 συμβόλαια λένε ότι η Μητρόπολη ήταν ιδιοκτήτρια 1.358 στρεμμάτων. Στο κάθε συμβόλαιο κόβει η Μητρόπολη ένα κομμάτι και το πουλάει ή το νοικιάζει για 99 χρόνια.
Τελικά, όμως, πουλήθηκαν ή νοικιάστηκαν συνολικά 2.924 στρ. (στο τοπογραφικό φαίνονται 3.150 στρ.) μέσω των 10 συμβολαίων, ενώ η έκταση που περιγράφεται από τη Μητρόπολη στα συμβόλαια ήταν μόνο 1.358 στρέμματα Στο ένα δε πουλάει 1.601 στρέμματα από τα 1.358. ......
Ιπτάμενα δελφίνια στη Ν.Δ.
Είναι πολύ εύκολο και ίσως φτηνό να πει κάποιος ότι, επειδή ένας από τους βασικούς αγοραστές-επενδυτές της έκτασης που πούλησε η Μητρόπολη Δημητριάδος είναι αδελφός της νύφης της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης, αυτό σημαίνει αναγκαστικά σκάνδαλο.
Απλά ανάγεται σίγουρα στα περί «ηθικού και νόμιμου». Η ατέλειωτη όμως σειρά των συμπτώσεων με την αμφισβητούμενης νομιμότητας πώληση των Νηών, την ανάληψη της προεδρίας των Μεσογειακών Αγώνων από τον κ. Κούβελο, την επιλογή του Βόλου για τη διεξαγωγή τους, την τεράστια αξία που απέκτησε αυτομάτως αυτή η επένδυση κ.λπ., ακόμα και τον πλέον αφελή τον βάζει σε σκέψεις. Ξεχνώντας όμως αυτή τη συγγένεια, μπορούμε να δούμε αντικειμενικά την πορεία άλλης μιας εταιρείας, της Dolphing (DCI) και των μεταλλάξεών της, που από το πουθενά βρέθηκε να δηλώνει σήμερα ότι το ενεργητικό της είναι πολύ πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα όταν βασικοί μέτοχοι είναι επενδυτές τύπου Morgan Stanley, Henderson (μια από τις αμφιλεγόμενες εταιρείες της Minoan στο Τοπλού) κ.ά.
- Το τελευταίο διάστημα ο κ. Μ. Καμπουρίδης εμφανίζεται να αγοράζει με μεγάλα ποσά μεγάλα πακέτα μετοχών της δικής του -ουσιαστικά- εταιρείας. Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγγειλε ένα δίμηνο επενδυτικό πρόγραμμα από τις 4/5 έως τις 4/7 του 2009, ανακοινώνοντας ότι «για ένα μικρό χρονικό διάστημα η DCI θα επιτρέπει σε μετόχους να ανταλλάσσουν τις μετοχές τους στην εταιρεία με γη, σπίτια και έκταση που πρόκειται να αξιοποιηθεί. Η προσφορά αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για δυναμικούς να αποκτήσουν περιουσία διπλάσιας αξίας από την αξία των μετοχών τους». Παρόμοια εξαγγελία είχε κάνει κάποτε και ο αλήστου μνήμης Μ. Τροχανάς στη Σητεία.
- Το 2004 δύο μέλη της εταιρείας του Τζ. Σόρος (Soros Real Estate Partners), οι Μίλτος Καμπουρίδης και Πέτρος Χαραλαμπίδης, αποχώρησαν δημιουργώντας την Dolphin Capital Partners (DCP).
- Σύμφωνα με τους ίδιους, «πρόκειται για μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, ειδικευμένη σε επενδύσεις real estate στη ΝΑ Ευρώπη, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική. Μια νέα και δυναμική ομάδα με πλούσιο επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο». Από το 2005 η εταιρεία δηλώνει ότι διέθετε μετοχές αξίας 1 δισ. ευρώ, με βασικό της όχημα την εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων Dolphing Capital Investors (DCI), η οποία διοικείται όμως από την DCP. Η DCI επενδύει σε πλάνα μεγάλων τουριστικών έργων, ενώ από το 2006 το ενεργητικό της φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2007 εξαγόρασε μέσω μιας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Dolphin Capital Atlantis Ltd το 79% της κυπριακής εταιρείας Aristo Developers Ltd, ενώ σήμερα κατέχει πλέον το 100%.
- Μια πρόχειρη ματιά στον ιστότοπο της εταιρείας DCI, που αγόρασε την Golfing Development και κατά συνέπεια τις εκτάσεις των 10 συμβολαίων με την Ι.Μ. Δημητριάδος, θυμίζει άλλη μια από εκείνες τις off shore εταιρείες που πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.
Η εταιρεία με τον τίτλο Dolphin Capital Investors διαφημίζει ένα χαρτοφυλάκιο με μεγάλες επενδύσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Τουρκία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία. Τα περισσότερα «πλάνα» της βρίσκονται στο επίπεδο εξαγγελίας και σχεδιασμού. Μέτοχοι της εταιρείας είναι οι: Α. Παπαγεωργίου, Νίκολας Ρέη, Κεμ Ντούνα, Α. Αχιλλεούδης, Ρότζερ Λ. Σμιθ και, φυσικά, ο Μίλτος Καμπουρίδης. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Δευτερεύουσας Αγοράς μεγάλου ρίσκου του Λονδίνου ΑΙΜ (εκεί, δηλαδή, που μετέχει και η «περίφημη» Minoan της Μονής Τοπλού). Στην αγορά αυτή μπορεί να μπει οποιαδήποτε εταιρεία χωρίς καμία προϋπόθεση και, όπως λένε αμερικανοί οικονομολόγοι, το χρηματιστήριο αυτό είναι το καζίνο του Λονδίνου.
*Πολλά είναι, λοιπόν, τα ερωτήματα που γεννούν όλες αυτές οι εταιρικές διαδρομές και είναι ανεξήγητο πόσο εύκολα στρώνονται οι δρόμοι γι' αυτούς μακριά από τις κουραστικές γραφειοκρατίες. Οσον αφορά δε τις συμπτώσεις, τίποτα δεν θα μπορούσε να ειπωθεί αν όλα ήταν νόμιμα, αν οι αγορές είχαν γίνει στην ώρα τους, με τίτλους και καθαρά συμβόλαια, με πληρωμές και χωρίς εκκλησιαστικούς μεσάζοντες, με περιβαλλοντικές μελέτες κι όχι κόλπα των 999 κλινών. Οσο για το σκέλος του ηθικού ας τα βρει η κυρία Μπακογιάννη με τους συγγενείς της, μια και αυτοί φαίνεται να έχουν συνωστιστεί πολύ στην παραλία του Βόλου.
Δικαίωση μέσω τουρκικού προξενείου;
Σαν λαγό απ' το καπέλο τους έβγαλαν, την περασμένη Τρίτη, οι εκπρόσωποι της Μητρόπολης Δημητριάδος τίτλους ιδιοκτησίας («ταπιά») για την περιοχή των Νηών, τα οποία τους παρέδωσε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής!
Ασφαλώς είναι πολιτικά άκομψο να αναμειγνύεται το τουρκικό προξενείο σε υποθέσεις που αφορούν συγγενείς της ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα «ταπιά»; Ζητήσαμε τη γνώμη του δικηγόρου Γιώργου Λωρίτη για το ζήτημα:
«Το σπουδαιότερο είναι ότι κι αν κάποιος άλλος, πλην του ελληνικού κράτους, είχε έστω έγκυρο οθωμανικό τίτλο για δάσος ή λιβάδι, πάντως βάσει του Β.Δ. της 17.11.1836 "περί ιδιωτικών δασών" και του Β.Δ. της 3/12.12.1833, εάν δεν κατέθεσε τους τίτλους τότε στο ελληνικό κράτος για να αναγνωρισθούν αρμοδίως, τότε τα δάση και οι λιβαδικές εκτάσεις ανήκουν αυτοδικαίως στο κράτος, όμως δεν προβάλλεται κανένα στοιχείο ότι ετηρήθη η διαδικασία αυτή. Περαιτέρω κατά το Οθωμανικό Δίκαιο, ένα "ταπίο", δεν συνιστά τίτλο κυριότητος αλλά τίτλο "τεσαρούφ" (διηνεκούς εξουσιάσεως και όχι κυριότητος) και παραχωρών μπορεί να είναι μόνο ο σουλτάνος. Το συγκεκριμένο "ταπίο" του 1783, έτσι όπως κάποια στοιχεία του παρουσιάστηκαν στον τύπο: α) εξ ορισμού (ως "ταπίο") δεν δίνει κυριότητα, β) δεν εμφανίζει ως παραχωρούντα τον σουλτάνο αλλά κάποιους "χωρικούς", γ) δεν αναφέρει εμβαδόν της εκτάσεως, δ) τα αναφερόμενα όρια φαίνονται ασαφή και ανεπίδεκτα τοπικής εφαρμογής. Εξ άλλου κανένα, στοιχείο δεν συνδέει εκείνη την έκταση του ταπίου με τη σημερινή επίδικη έκταση».
Για το θέμα έχουν γίνει επερωτήσεις στην Βουλή, απ' όλα τα Κόμματα της αντιπολίτευσης κι έχουν γραφτεί κι άλλα άρθρα, όπως στο περιοδικό "Γαλέρα" και την "FreeSunday".
Έχει χαθεί η μπάλα ή εμένα μου φαίνεται έτσι;;;
Ποιό απ' όλα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο; Η αγοραπωλησία κι ενοικίαση των εκτάσεων; Η ίδια η σύσταση της εταιρείας που θα κάνει την επένδυση; Η εμπλοκή-εξυπηρέτηση από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής;
Όλα μαζί πάντως, θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει κάποιον εισαγγελέα, δεν νομίζετε;;;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου