Τα προβλήματα στέγασης του παραρτήματος της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στο Βόλο εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απόστολου Παπατόλια, παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της ΑΣΠΑΙΤΕ, κ. Ιωσήφ Στεφάνου και Σταμάτη Παλαιοκρασσά, τους οποίους συνόδευε ο Διευθυντής του παραρτήματος Βόλου, κ. Κώστας Βαϊνάς.
Όπως είναι γνωστό, η ΑΣΠΑΙΤΕ που αποτελεί το 16ο ΤΕΙ της χώρας, έχει πέντε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, παρέχει παιδαγωγική εκπαίδευση σε απόφοιτους ΑΕΙ, υποψήφιους εκπαιδευτικούς της τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και προάγει την εφαρμοσμένη έρευνα στην εκπαιδευτική τεχνολογία και την παιδαγωγική.Το παράρτημα του Βόλου λειτουργεί στο παλιό Λύκειο Αποστόλου και συστεγάζεται με το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.
Οι εκπρόσωποι της Δ.Ε της ΑΣΠΑΙΤΕ επισήμαναν στο Νομάρχη ότι, ενόψει της αξιολόγησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι αναγκαίο να αναβαθμισθούν οι υποδομές των παραρτημάτων με προσθήκη νέου εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση, αλλά και οι εργαστηριακές αίθουσες, προκειμένου να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλει το σύστημα αξιολόγησης.
«Γι’ αυτό το λόγο», τόνισαν, «απαιτείται άμεσα ο διαχωρισμός των αιθουσών του 1ου ΕΠΑΛ από αυτές που χρησιμοποιεί η ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορεί να πιστοποιηθεί το παράρτημα του Βόλου και κινδυνεύει να κλείσει ή να αναζητήσει στέγη σε άλλο κτίριο ή και σε άλλη πόλη».
Ο Νομάρχης, από την πλευρά του, τους ενημέρωσε για τη βούληση της Νομαρχίας και του Δήμου Βόλου να ανεγερθεί νέο κτίριο για τη στέγαση της Σχολής και σημείωσε:
«Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το Παράρτημα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Βόλου, το οποίο συμπληρώνει σε λίγο μια δεκαετία λειτουργίας στην πόλη μας, έχει ήδη να επιδείξει μια ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική προσφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησε εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων και αυτόνομων χώρων στέγασης, η ΑΣΠΑΙΤΕ συνέβαλε καθοριστικά στην παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση των στελεχών της επαγγελματικής κυρίως εκπαίδευσης».
Επιπλέον, τονίσθηκε ότι προβάλλει ανάγλυφα η ανάγκη να αναληφθεί μια κοινή πρωτοβουλία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με την Διεύθυνση του παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου, αλλά και την Δ.Ε., έτσι ώστε μετά από ένα σύντομο κύκλο διαβούλευσης, να διατυπωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την οριστική επίλυση του προβλήματος μέσω της ανέγερσης ενός νέου σύγχρονου κτιρίου στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου που θα στεγάσει την ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με περισσότερα τμήματα.
Επιπλέον, ο Νομάρχης ανέφερε ότι με πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου κινούνται όλες εκείνες οι απαιτούμενες διαδικασίες διεκδίκησης του οικοπέδου των δικαστικών φυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετακινούνται στην περιοχή του Αϊδινίου Αλμυρού, ώστε το οικόπεδο να χρησιμοποιηθεί για τις στεγαστικές ανάγκες της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένης της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Προκειμένου, όμως, να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της συστέγασης με το ΕΠΑΛ, ο Νομάρχης ενημέρωσε ότι η ΝΑΜ προωθεί την απαλλοτρίωση ενός μικρού οικοπέδου του ΙΚΑ που συνορεύει με το παλιό Λύκειο Αποστόλου, ώστε να κατασκευάσει πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας για το ΕΠΑΛ και με αυτό τον τρόπο να «απελευθερωθούν» οι αίθουσες του λυκείου και να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου στο παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Ο αντινομάρχης, κ. Ξηρακιάς, υπεύθυνος για τη σχολική στέγη, σημείωσε ότι η Νομαρχιακή Αρχή θα θέτει στην εκπαιδευτική κοινότητα το θέμα του αριθμού των εγγραφών σε ένα σχολείο, που γίνονται πολλές φορές ανεξάρτητα από τη χωρητικότητά του, γεγονός που οδηγεί σε προσθήκες επιπλέον αιθουσών και μείωση του προαύλιου χώρου των σχολείων, που είναι στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία μιας σχολική μονάδας.
«Τα σχολεία έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα και με βάση αυτή θα πρέπει να γίνονται οι εγγραφές και όχι ανεξάρτητα, δημιουργώντας προβλήματα συνωστισμού», δήλωσε ο αντινομάρχης.
Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης η αντινομάρχης Παιδείας, κ. Εύη Αδαμάκη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, του Δήμου Βόλου, κ. Σούλα Μπαρτζώκα και ο ειδικός σύμβουλος της ΝΑΜ, κ. Αλέκος Καπανιάρης.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου