Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Ομαδικές αγωγές κατά των Τραπεζών.

Σε ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών για «παράνομους όρους σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις» στρέφεται η Ένωση Καταναλωτών Βόλου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Ελλάδος.
Πρόκειται για ψιλά γράμματα που οδηγούν πολλές φορές τους καταναλωτές στην απόγνωση. Ως παράνομοι και καταχρηστικοί κρίθηκαν όροι για κάρτες, δάνεια, καταθέσεις όπως έξοδα φακέλου, είσπραξη προμήθειας για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, μονομερής αύξηση επιτοκίων, υπολογισμός των τόκων των ποσών των καταθέσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία από αυτή της κατάθεσης, επιβολή εξόδων 50 ευρώ σε δανειολήπτες για να λάβουν βεβαίωση οφειλών.
Σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο Γραφείο Καταναλωτή που λειτουργεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, έχουν φτάσει καταγγελίες σχετικά με τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους των τραπεζών, γεγονός που οδηγεί σε μαζικές αγωγές.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, χθες, στη ΝΑΜ, από τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών Γ. Μπαρτζώκη και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γ. Λεχουρίτη ο οποίος κι επισήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων διαφάνειας μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των καταναλωτών.
Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές βομβαρδίζονται με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές.
Τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ληστρικά τους καταναλωτές» αναφερόμενος στο θέμα των δανείων και των πανωτοκίων.
Σε ότι αφορά τα ψιλά γράμματα σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις, δήλωσε: «πρέπει επιτέλους να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τους 15 καταχρηστικούς όρους, ώστε να υλοποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση του 2008.
Οι τράπεζες εισπράττουν από τους καταναλωτές παράνομα χρήματα για έξοδα φακέλου ή αποστολή εμβασμάτων.
Καλούμε τους καταναλωτές που έχουν λάβει δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα και είναι εντός εικοσαετίας να συνεργαστούν με το ΙΝΚΑ και την Ένωση Καταναλωτών Βόλου προκειμένου μέσω ομαδικών αγωγών να διεκδικήσουμε επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών που είναι ιδιαίτερα σημαντικά».
Υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων διαφάνειας μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των καταναλωτών και προς την κατεύθυνση αυτή ασκούνται πιέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο Γ. Μπαρτζώκης, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών Ελλάδος μίλησε για τις δικαστικές μάχες για το θέμα των καταχρηστικών όρων των τραπεζών και αναφέρθηκε στην τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δικαίωμα παρέμβασης στο θέμα των ψιλών γραμμάτων, για την επιστροφή χρημάτων σε δανειολήπτες για τα παρακρατηθέντα έξοδα φακέλου.
Οι Δανειολήπτες περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να σταματήσει ο βραχνάς των επιπλέον χρεώσεων.
«Πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Οι τράπεζες να έχουν από εδώ και πέρα σωστή συμπεριφορά απέναντι στους καταναλωτές. Οι δανειολήπτες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο. Τείνουμε χέρι φιλίας στις τράπεζες και ζητάμε να διαμορφωθεί μια κοινή φόρμουλα ώστε να βρεθεί λύση», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Αλ. Κουτσελίνης είπε ότι με τη νομική στήριξη του Γραφείου Καταναλωτή αποστέλλονται έγγραφα στις τράπεζες ζητώντας επιστροφή παρακρατηθέντων χρήματων.
Οι τράπεζες αρνούνται κατά βάση να επιστρέψουν ακόμη και αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο και το ΣτΕ τον έχει κρίνει συνταγματικό.
Όλες οι αναφορές και οι απαντήσεις των τραπεζών κοινοποιούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Ανάπτυξης.Κλείνοντας αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Ελλάδος ώστε να προχωρήσει και σε τοπικό επίπεδο η κατάθεση ομαδικών αγωγών για τους καταχρηστικούς όρους.
Περισσότερα στην εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template