Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

«Μέχρι το βράδυ θα είσαι σφαγμένη»!

«Μέχρι το βράδυ θα είσαι σφαγμένη»! Αυτό είναι το τελευταίο απειλητικό τηλεφώνημα που δέχθηκε μέχρι και χθες Πέμπτη 2 Ιουλίου το μεσημέρι η καθαρίστρια και πρόεδρος της προσωρινής 5μελούς διοίκησης Σωματείου Καθαριστριών Εργολάβων Μαγνησίας Τζένη Ψαρέλη. Δεύτερη μέρα σήμερα που οι καθαρίστριες του ΙΚΑ απέχουν από την εργασία τους, απαιτώντας μεταξύ άλλων καμία μείωση ωραρίου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
Αναβιώνει η ιστορία της καθαρίστριας Κωνσταντίνα Κούνεβα, στο Βόλο αυτή τη φορά, μέσα από το πρόσωπο της καθαρίστριας του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και προέδρου της προσωρινής 5μελούς διοίκησης Σωματείου Καθαριστριών Εργολάβων Μαγνησίας Τζένης Ψαρέλη.
Δίπλα στις άθλιες συνθήκες εργασίας λοιπόν, έρχονται και τα απειλητικά ανώνυμα τηλεφωνήματα, όπως πριν έξι μήνες ενάντια στη Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Η κ. Τζένη, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεχόταν καθημερινά απειλές για την ζωή της.
Η ίδια μάλιστα χθες μάς έλεγε πως «εγώ από την ημέρα που συζητήσαμε για το σωματείο δέχτηκα απειλές όπως θα σου σπάσουμε τα πόδια και άλλα τέτοια. Βέβαια με παίρνανε σε άλλο τηλέφωνο, τώρα έχω αλλάξει αριθμό.
Σήμερα (χθες) το μεσημέρι, τη στιγμή που ήμασταν όλες οι καθαρίστριες μαζεμένες και μιλούσαμε, με πήρανε τηλέφωνο και μου είπανε ότι μέχρι το βράδυ θα είμαι σφαγμένη».
Η ίδια μάς αναφέρει ότι δεν κατάφερε να αναγνωρίσει τη φωνή, αλλά έψαξε να βρει από ποιον προήλθε η κλήση, χωρίς να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.
«Δεν ξέρω ποιος ήταν, δεν γνώρισα την φωνή, αλλά από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας που ανήκω και το έψαξα, ήταν καρτοκινητό».
Να αναφερθεί πως η κ. Τζένη χθες το απόγευμα μετέβη στην Ασφάλεια, όπου και κατήγγειλε το περιστατικό.
Τα προβλήματα των καθαριστριών του ΙΚΑ ξεκινάνε από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος εργολάβος, προχωρώντας σε μείωση των ωραρίων και μια απόλυση. Συγκεκριμένα ο εργολάβος προχώρησε σε περικοπές ωραρίων, μετατρέποντας τα 6ωρα σε 4ωρα και 3ωρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα στο διάστημα αυτό να καθαρίσουν το κτήριο και να δέχονται και παράπονα για πλημμελή καθαριότητα του Ιδρύματος.
Οι καθαρίστριες στο ΙΚΑ Βόλου χθες απείχαν από τη δουλειά τους, ενώ θα συνεχίσουν και σήμερα να μην εργάζονται, καθώς όπως λένε «δεν θα ξαναγυρίσουμε στη δουλειά μας μέχρι να μας πει ότι θα δουλέψουμε κανονικά. Πρόκειται για χώρους ασθενών και περίθαλψης, πόσο θα τα αφήσουν χωρίς καθαριότητα; Εκτός και αν πάρουν άλλες, καινούργιες», λέει καθαρίστρια από το ΙΚΑ Βόλου.
Οι ίδιες ήταν συγκεντρωμένες στην είσοδο του ΙΚΑ έως και το απόγευμα, ενώ σήμερα πραγματοποιείται στις 9:00 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Βόλου.
Αιτήματά τους εκτός από το ωράριο, η επαναπρόσληψη της μιας απολυμένης καθαρίστριας, έξι ώρες δουλειά την ημέρα, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, μισθό με βάση τις συλλογικές συμβάσεις - τραπεζική καταβολή του μισθού, τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μέσα στο ΙΚΑ και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, να καταργηθούν όλες οι εργολαβικές συμβάσεις στην καθαριότητα και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
«Είχα 19 ώρες και τώρα έχω μόλις εννιά. Μας κοροϊδεύουν; Δουλειά είναι αυτή; Αν δεν έχουμε ειδοποίηση από τον εργολάβο, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην εργασία μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε» φώναζαν αγανακτισμένες οι καθαρίστριες στο ΙΚΑ.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι καθαρίστριες όλη μέρα χθες είχαν συνεχείς συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του εργολάβου στο Βόλο αλλά και με την διευθύντρια του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις τάξεις των εργαζομένων η τελευταία στην διάρκεια της συνάντησης είπε πως θα ζητήσει από τον εργολάβο να τις αντικαταστήσει και τους φώναζε «θα σας πετάξω όλες έξω».
Μάλιστα σε ανακοίνωσή τους οι καθαρίστριες αναφέρουν πως «η αναβολή της κινητοποίησης που είχε αποφασιστεί για την 1 Ιουλίου, ημέρα εγκατάστασης του εργολάβου, ξέρουμε ότι ήταν λάθος, ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μπορέσει να φέρει ο εργολάβος ό,τι ωράρια ήθελε και να κρατήσει όποιες ήθελε.
Η διοίκηση του ΙΚΑ όμως είναι υπεύθυνη για την ανάθεση της εργολαβίας, καθώς αυτή υπέγραψε τη νέα σύμβαση έργου με τον εργολάβο.
Προϊστάμενοι του ΙΚΑ και παράγοντες μάς διέτασσαν χθες να εργαστούμε, λες και είμαστε υπάλληλοι του ΙΚΑ. Δεν είμαστε αντίθετες να εργαστούμε, αλλά οι συνάδελφοι του ΙΚΑ θα δεχόντουσαν να εργαστούν σήμερα, αν τους κόβανε τις υπερωρίες, τα κίνητρα ή τα επιδόματα;
Η διοίκηση του ΙΚΑ επιμένει στην τήρηση μιας σύμβασης που σχετίζεται ευθέως με την παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, αλλά και τις ανάγκες μας για να έχουμε μια δουλειά από την οποία να ζούμε».
Στο πλευρό των καθαριστριών τάχθηκε και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Ο εκπρόσωπός του στη Μαγνησία Τάκης Τριανταφυλλάκος, που βρέθηκε κοντά στις καθαρίστριες χθες το απόγευμα, κάλεσε όλες τις καθαρίστριες του νομού και όλα τα συνδικάτα να παραβρεθούν σήμερα το πρωί στο ΙΚΑ, για να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα των καθαριστριών.
Μάλιστα ζήτησε να υπογραφεί διμερής συμφωνία μεταξύ του εργολάβου και της διεύθυνσης, που να κατοχυρώνει τα ωράρια και τα αιτήματα του Σωματείου.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template