Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Φοροεπιδρομή για 1,9 δις € !

Την πρώτη δέσμη μέτρων για την αύξηση των κρατικών εσόδων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Μεταξύ άλλων αυξάνεται η φορολογία στα καύσιμα και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ επιβάλλεται και ετήσιος φόρος για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Εκτιμάται ότι το πρώτο αυτό πακέτο μέτρων είναι "light", καθώς δεν ανακοινώθηκαν επιπλέον φόροι για ποτά, τσιγάρα και άλλα, γεγονός που πυροδοτεί σενάρια.
Ο Γ. Παπαθανασίου, σημείωσε ότι το πακέτο των μέτρων αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
"Τα μέτρα αυτά αν και δεν είναι ευχάριστα είναι αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα, είπε ο υπουργός Οικονομίας.Ο υπουργός Οικονομίας προέβλεψε μηδενικό περίπου ρυθμό ανάπτυξης για εφέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1%. "Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις κοντά στο 0% το 2009" τόνισε.
Σκάφη, αυτοκίνητα πολυτελείας, καύσιμα και κινητά μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου πακέτου φορολογικών μέτρων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η οικονομική κρίση στην ελληνική οικονομία ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπαθανασίου.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα για το 2009 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010. «Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους και θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010 ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου προσθέτονταν ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες πλήττονται από την κρίση».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού: Η απώλεια εσόδων, σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναμένεται να συνεχισθεί εξαιτίας της κρίσης τους επόμενους μήνες, και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,6 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2009. Ήδη έχουν ανακοινωθεί και περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ ( μείωση δαπανών έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα).
Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανασίου ότι για να εκπληρωθεί ο στόχος του προγράμματος σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.
Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός (οι αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά μπήκαν τελικά στο «συρτάρι») και τα οποία όπως είπε είναι «κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα» θα αποσκοπούν στο να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ φέτος. Τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν από τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ενισχύουν το άδικο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, που φοροαπαλλάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ τις στηρίζει πολύμορφα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και κοινοτικά κονδύλια".
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: "Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, μέσα στην καλπάζουσα κρίση, τα ασθενέστερα στρώματα, προχώρησε σήμερα σε μια νέα μεγάλη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Η κυβερνητική πολιτική και το απαράδεκτο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης σπρώχνουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα".
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αιβαλιώτης δήλωσε: "Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν. Είναι πέρα από σίγουρο ότι έρχονται πολύ άγριες ημέρες για τους μη προνομιούχους".
Αναλυτικά τα μέτρα στην εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template