Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Βολιώτης μαθητής πήρε βραβείο από τον ΟΗΕ

Μίλησε για την προσφυγιά, αγγίζοντας τις καρδιές όλων, αν κι ο ίδιος δεν είναι πρόσφυγας.
Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και κατάφερε να συγκινήσει.
Ο λόγος για τον 16χρονο Βολιώτη Μαθητή Αιμίλιο Φασουλίδη, ο οποίος κέρδισε βραβείο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία οργάνωσε πανελλήνιο διαγωνισμό, όπως κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Με λόγια που αγγίζουν την καρδιά και που κανένας πολιτικός δεν έχει πει, ο Αιμίλιος κατάφερε να πει μέσα σε δύο σελίδες της έκθεσής τους όσα πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία για τους πρόσφυγες.
Ο 16χρονος τιμήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης –Athens Campus, μαζί με άλλους διακεκριμένους μαθητές απ’ όλη τη χώρα, που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό.
Ο Αιμίλιος δήλωσε συμμετοχή όταν φοιτούσε στη Γ’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Βόλου, ενώ ήταν ο μοναδικός από τη Μαγνησία που διακρίθηκε, λαμβάνοντας τιμητικό έπαινο, δώρα αλλά και μια υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, στο παράρτημα Αθηνών.
Το όνειρο του Αιμίλιου είναι να γίνει φιλόλογος, μιας και αγαπάει τη γνώση αλλά και τα παιδιά, ενώ για τους πρόσφυγες ο ίδιος ζητά από το κράτος να τους συμπεριφέρεται όπως σε όλους τους πολίτες, να κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους και να τους δώσει δυνατότητες και ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο Αιμίλιος προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, ενώ ο πατέρας του, που είναι εκπαιδευτικός κ. Πανταζής Φασουλίδης υποστήριξε πως «πάντα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να σκέφτονται, να γράφουν. Είμαστε κοντά στα παιδιά, τους μιλάμε και προσπαθούμε να τους καταστήσουμε σωστούς πολίτες».
Τέλος να σημειωθεί πως ο 16χρονος Αιμίλιος έχει λάβει βραβείο στον πρόσφατο διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, ενώ πάντα δείχνει ενδιαφέρον σε διαγωνισμούς που προάγουν τη σκέψη.


Απόσπασμα από την βραβευθείσα
έκθεση του Αιμίλιου Φασουλίδη

«Το να ανοίξουμε μόνο την πόρτα μας στους πρόσφυγες δεν φτάνει, γιατί το σώμα τους σίγουρα θα ζεσταθεί, αλλά η καρδιά τους που είναι παγωμένη από τον πόνο πώς θα ζεσταθεί; Χρειάζεται να ανοίξουμε την καρδιά μας στους χειμαζόμενους πρόσφυγες για να ζεστάνουμε τη δική τους. Να τους απαλύνουμε τον πόνο, να τους δώσουμε κουράγιο, να τους συμπαρασταθούμε στις δύσκολες στιγμές τους. Να διώξουμε από μέσα μας κάθε προκατάληψη, κάθε στερεότυπο που ενισχύουν τις ρατσιστικές εκφάνσεις και ξενοφοβικές τάσεις».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Με λίγα μεστά λόγια, ο 16χρονος Αιμίλιος τα είπε όλα!
Αυτοί που κυβερνούν τον τόπο μας και μόνο "σκούπες" βγάζουν, θα διαβάσουν άραγε ποτέ την έκθεση του Αιμίλιου;

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template