Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Μεγάλη πυρκαγιά στο Πηγάδι Πτελεού

Τρεις εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες το μεσημέρι σε παραλιακές περιοχές του Πτελεού και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου η μία από την άλλη.
Οι δυνατοί άνεμοι έσπρωξαν τις πύρινες γλώσσες μέχρι και δύο χιλιόμετρα από τα σημεία πρόκλησης της φωτιάς.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων έσωσαν την τελευταία στιγμή οικισμούς και κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο λίγο πριν συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο προς τον Πτελεό.
Για εμπρηστικό σχέδιο έκαναν λόγο κάτοικοι της περιοχής, ενώ πληροφορίες ήθελαν να εντοπίζονται γκαζάκια κοντά στις εστίες. Ανέτοιμος εμφανίστηκε ο δήμος Πτελεού να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση.
Χωρίς τοπικό σχέδιο, ούτε καν σχέδιο διαφυγής των κατοίκων –που ευτυχώς δεν χρειάστηκε- ο εκπρόσωπος του δήμου στο πρόσφατο έκτακτο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο δήλωνε ετοιμότητα. (!!!)
Η πράξη διέψευσε τη δημοτική αρχή…
Χιλιάδες ελαιόδεντρα σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων έγιναν αποκαΐδια από το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι.
(έγκυρες πληροφορίες του Μαγνήτη, μιλούν για πάνω από 6.000 καμμένα ελαιόδεντρα!)
Από τρία σημεία γύρω από την παραθαλάσσια περιοχή «Λουτρό» ξεπήδησαν σχεδόν ταυτόχρονα οι πρώτες φλόγες.
(οι πληροφορίες του Μαγνήτη, λένε ότι η φωτιά ξεκίνησε απ' τη θέση Πιτσάλα, κάτω απ' το Κάστρο)
Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν την επέκταση της φωτιάς και το μέτωπό της απλώθηκε μέχρι τη διασταύρωση για τη Λεύκη και κοντά στη ντίσκο Βάμος.
Δύσκολη μάχη έδωσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Δώδεκα οχήματα και 45 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές τριών ομάδων από το Βόλο πάλεψαν μέχρι τις 5:30 το απόγευμα με τις φλόγες, μαζί με κατοίκους της περιοχής που βγήκαν στους δρόμους με τρακτέρ και υδροφόρα μηχανήματα.
Οι άνεμοι οδηγούσαν την πυρκαγιά προς κατοικίες των οικισμών στο Πηγάδι και το Λουτρό. Η πύρινη λαίλαπα έφτασε μέχρι τις αυλόπορτες των πρώτων σπιτιών αλλά και στον εξωτερικό χώρο της ντισκοτέκ. Τα οικήματα σώθηκαν την τελευταία στιγμή, αφού εκεί δόθηκε το μεγάλο βάρος της επιχείρησης υπό το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Αθ. Μπέη.
Καθοριστική ήταν η συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον, που μόλις προχθές προσγειώθηκε στο Βόλο. Ρίψεις έγιναν και από τα δύο καναντέρ, τα οποία σταθμεύουν στη Ν. Αγχίαλο, μέχρι τη στιγμή όμως που αναχώρησαν για πυρκαγιά σε άλλο νομό της χώρας.
Η δημοτική αρχή εμφανίστηκε άκρως ανέτοιμη και η μεγάλη πυρκαγιά αποκάλυψε την απουσία κάθε σχεδίου και μέτρου πρόληψης αλλά και κατάσβεσης.
Χωρίς οργανωμένες περιπολίες, χωρίς να έχει συγκληθεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, δίχως μνημόνιο ενεργειών, ούτε καν σχέδιο για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων οικισμών, ο δήμος είχε δηλώσει στο τελευταίο ΣΝΟ ετοιμότητα…
Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε δραματική, ενώ οι κάτοικοι κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές διαμαρτύρονταν έντονα, καθώς δεν υπήρχαν ούτε πυροσβεστικοί κρουνοί!!!
Περισσότερα στον Ταχυδρόμο

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template